Iš areštinės išlaisvintas verslininkas R. Stonys tapo tyrėju

Ar galėjo verslininkas Rimandas Stonys slėpti mokesčius kartu su už tokius nusikaltimus teistu Mindaugu Žalimu, kurio nepažinojo? Tyrėjai sako, kad galėjo, tačiau teismas pagrindinį įtariamąjį paleido į laisvę.

Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>P.Lileikio nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>P.Lileikio nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvi paras už grotų praleidęs verslininkas R.Stonys neigia savo kaltę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 8:48 PM

„Nėra duomenų, kad M.Žalimas gali slėptis, bėgti, bandyti naikinti įrodymus, paveikti liudytojus ar kitus įtariamuosius“, – nusprendė Kauno apylinkės teismas ir atvėrė šiam veikėjui vartus į laisvę, nors prokuratūra prašė jį laikyti suimtą dar tris mėnesius.

Net trylika kartų anksčiau teistą M.Žalimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) vadina pagrindiniu įtariamuoju Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymo byloje, kurioje valstybei padaryti nuostoliai esą siekia 1,1 milijono eurų.

Prokuroro neišgirdo

„M.Žalimas yra dirbantis, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, gyvena su sužadėtine, su ja augina mažametį vaiką. Nors jis teistas užsienio valstybėse, nėra duomenų, kad ten turi artimų ryšių, kurie didintų jo pabėgimo galimybę“, – prokuratūros teiginius, kad paleistas į laisvę M.Žalimas gali pabėgti, atmetė teismas ir finansinį aferistą išleido į laisvę už 20 tūkstančių eurų užstatą.

Jis taip pat turės tris mėnesius nešioti apykoję.

Nesupranta bylos esmės

Toks teismo sprendimas nustebino kito įtariamojo, Kauno termofikacinės elektrinės savininko R.Stonio advokatą Darių Raulušaitį, tačiau M.Žalimo paleidimo jis nesureikšmino: „Bylas galima ištirti ir nesuimant įtariamųjų, bet tai, kaip jos tiriamos, jau kitas klausimas.“

Dvi paras už grotų praleidusio 67 metų verslininko advokatui kol kas ši byla yra nesuprantama: „R.Stonys neturi nieko bendra su M.Žalimu – jo nepažinojo, neturėjo su juo jokių verslo ryšių. M.Žalimas, kiek mums žinoma, buvo žmogus, kuris turėjo agentavimo sutartį su elektrine, pasiūlė jai pirkti aliejų, bet tik tiek.“

Patys atliko patikrinimą

Pasak D.Raulušaičio, į laisvę išleistas R.Stonys nusprendė pats išsiaiškinti, ar prekiaujant aliejumi galėjo būti nuslėpti mokesčiai.

Patikrinimas parodė, kad viskas buvo švaru ir oficialu.

„Visas aliejus yra atvežtas, visi automobiliai, kurie įvažiavo į sandėlį, pažymėti. Didžioji dalis aliejaus išvis atkeliavo traukinių cisternomis.

Yra visi dokumentai, bankiniai pavedimai. Kažkas čia ne taip, o kas – bandoma išsiaiškinti“, – kalbėjo D.Raulušaitis.

R.Stonio sulaikymą jis vadino nesusipratimu ir teigė išvis nesuprantantis, kodėl verslininkas buvo uždarytas į areštinę, kodėl jam pareikšti įtarimai, nes bendrovei vadovauja ne jis, bet kiti asmenys: „Jei būta kokių nors klaidų, gal FNTT pirmiausia reikėtų aiškintis su tikraisiais vadovais, o ne su R.Stoniu.“

Gali pagrįsti dokumentais

R.Stonys tvirtino, kad įmonėje nebuvo vykdomi nusikaltimai.

Verslininkas agentūrai BNS sakė, kad Kauno termofikacinė elektrinė dyzelinį kurą perka iš Latvijos bendrovės ir jį parduoda bendrovėms, kurios užsiima mažmenine degalų prekyba: „Tiek kuro įsigijimas, tiek pardavimas yra realūs, kuras tiekiamas per akcizinius sandėlius, kuriuose vykdoma itin griežta apskaita, – apmokėjimai vyksta per banką, visos sumos yra deklaruotos, sumokami visi mokesčiai.“

Taip pat prekiaujama ir techniniu aliejumi. „Sandoriai yra realūs, visi apmokėjimai vyksta per banką, aliejų gabena respektabili gabenimo bendrovė, visas Kauno elektrinės nuperkamas ir perparduodamas aliejus yra pristatomas į Rygos uostą ir išsiunčiamas galutiniam gavėjui į Daniją“, – aiškino R.Stonys.

Pirko patys iš savęs?

FNTT ir prokuratūros teigimu, M.Žalimas, R.Stonys, Rolandas Mažrimas, Linas Marijus Vaitkevičius ir Darius Daugalas buvo sukūrę nusikalstamos veiklos mechanizmą ir taip sukčiavo bandydami išvengti PVM mokėjimo.

Nusikaltimai esą buvo vykdomi septynis mėnesius – pernai rudenį ir šią žiemą. Per šį laiką fiktyviai prekiaujant techniniu aliejumi į valstybės biudžetą nebuvo sumokėta apie 1,1 milijono eurų PVM, todėl buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

„Aliejus būdavo parduodamas į užsienį, po to vėl perkamas atgal per fiktyvias įmones. Taip mokėtinas PVM būdavo perkeliamas fiktyvioms įmonėms, o pagrindinė įmonė gaudavo PVM permoką, kurią panaudodavo iš dyzelino prekybos susidariusiam mokesčiui padengti“, – sukčiavimo schemą aiškino FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.