Vokietijos mokslininkus maustė sukčiai iš Lietuvos: pareigūnus nustebino kelios schemos detalės

Pelningai investuoti susiviliojusi Vokietijos mokslo šviesuomenė ilgai neįtarė, kad yra maustoma sukčių iš Lietuvos. Kai keistomis operacijomis susidomėjo bankas, aferistai jau buvo pasisavinę apie 1,5 mln. eurų.

Penkių Lietuvos piliečių išradingumas nustebino net visko mačiusius Lietuvos ir užsienio šalių teisėsaugininkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Penkių Lietuvos piliečių išradingumas nustebino net visko mačiusius Lietuvos ir užsienio šalių teisėsaugininkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Penkių Lietuvos piliečių išradingumas nustebino net visko mačiusius Lietuvos ir užsienio šalių teisėsaugininkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Penkių Lietuvos piliečių išradingumas nustebino net visko mačiusius Lietuvos ir užsienio šalių teisėsaugininkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policija Gagas<br>T.Bauro nuotr.
Policija Gagas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 21, 2021, 12:08 PM

Penkių Lietuvos piliečių išradingumas nustebino net visko mačiusius Lietuvos ir užsienio šalių teisėsaugininkus.

„Šiuo atveju ne sukčiai ieškojo aukų, o pačios aukos juos susirado“, – komentuodamas tarptautinę operaciją, per kurią buvo sulaikyti įtariamieji, sakė Vilniaus policijos vadovas Saulius Gagas.

Sukčiavimo schema, anot jo, stebino keliais aspektais – ne tik tuo, jog aukos pačios lindo į joms paspęstus spąstus, bet ir tuo, kad ji buvo nukreipta į vieną tikslinę grupę – Vokietijos profesorius, mokslų daktarus, kitus šviesuomenės atstovus, kurie norėjo pelningai investuoti santaupas.

Siūlė dideles palūkanas

Į sukčių pinkles kolegas netyčia įviliojo vienas Vokietijos mokslininkas. Jis internete rado, kaip jam atrodė, patikimą investavimo platformą, kurią buvo sukūrę lietuviai.

Aptikęs jį sudominusį pasiūlymą vokietis užpildė paraišką ir netrukus į elektroninį paštą sulaukė konkretaus pasiūlymo ir detalesnės informacijos apie investavimą.

Nieko blogo neįtardamas žmogus sutiko investuoti, todėl jam buvo tariamai atidaryta individuali sąskaita, į kurią jis pats pervedė pasirinktą indėlio sumą ir ėmė laukti tikėdamasis, kad po kurio laiko jo investuoti pinigai grįš su dideliais procentais.

Rekomendavo kolegoms

Apie aptiktą pelningą platformą, kurioje žadamas geras pelnas, vokietis prasitarė kolegoms, ir jie vienas po kito ėmė pildyti paraiškas ir pervedinėti pinigus sukčiams.

Lietuvos pareigūnams jau žinoma, kad investuoti tokiu būdu panoro net 38 Vokietijos piliečiai, jie į nusikaltėlių nurodytas sąskaitas pervedė maždaug pusantro milijono eurų.

Neatmetama, kad sukčių aukų gali būti ir daugiau.

Sukčiais susidomėjo bankas

Nusikaltėlių „verslui“ grėsmė iškilo šių metų vasarį, kai vienas Lietuvos bankas pastebėjo įtartinas finansines operacijas trijų Lietuvoje registruotų bendrovių sąskaitose.

Bankas kreipėsi į pareigūnus, o jie netrukus aptiko sukčiavimo schemą ir pradėjo tarptautinę operaciją „Octopus“, kurioje dirbo Lietuvos, Švedijos, Jungtinės Karalystės teisėsaugininkai, taip pat Europolas ir Eurojustas.

Neseniai Lietuvoje ir užsienyje buvo atliktos 26 kratos, sulaikyti penki įtariamieji. Keturiems jų antrankiai buvo uždėti Lietuvoje, vienam – Švedijoje, tačiau netrukus jis bus pargabentas į gimtinę.

Du įtariamuosius teismas leido suimti trims mėnesiams ir mėnesiui, kitiems dviem skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, registracija policijoje, dokumentų paėmimas.

Kriminalinio pasaulio naujokai

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Arūno Stankevičiaus, tik du iš penkių įtariamųjų anksčiau yra turėję reikalų su policija.

Vienas jų Švedijoje buvo teistas už apgaulingą buhalterinę apskaitą, kitas prieš teismą buvo stojęs Lietuvoje, nes girtas vairavo automobilį. Vyriausiam iš įtariamųjų – 70 metų, jauniausiam – 43 metai.

Pervedimus pavyko sustabdyti

Pareigūnai išsiaiškino, kad vokiečiai investicinių paslaugų sutartis sudarydavo su Jungtinėje Karalystėje veikiančia įmone, kuriai vadovavo Švedijos pilietis, įtariama, turintis ryšių su organizuotu nusikalstamumu.

Pervesti pinigai nukeliaudavo į Lietuvoje registruotų trijų įmonių sąskaitas, iš jų pinigai vėliau būdavo pervedami Graikijoje, Vengrijoje, Turkijoje, Airijoje ir Ispanijoje registruotoms bendrovėms.

Dalis gautų lėšų buvo išgryninta Švedijoje esančiuose bankomatuose.

Dalį pinigų vokiečiams pavyks atgauti, nes pareigūnai spėjo juos laiku surasti.

Lietuvos bankuose yra įšaldyta daugiau kaip 500 tūkstančių eurų, o Graikijoje, Vengrijoje ir Ispanijoje – per 700 tūkstančių eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?