Ekspertai gesina dar neuždegtą socdemų žvaigždę: įvertino kandidatus ir priminė būdingus keistus paradoksus

Pirmadienį Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) įvardijo keturis kandidatus, kurie varžysis partijos pirmininko rinkimuose. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos ekspertai sutaria: kaip išsigelbėjimą naują lyderį matę socialdemokratai didelės sėkmės būsimuose rinkimuose su senais veidais tikėtis neturėtų.

Ekspertai gesina dar neuždegtą socdemų žvaigždę: nesugebės parduoti vandens dykumoje?<br>Lrytas.lt koliažas
Ekspertai gesina dar neuždegtą socdemų žvaigždę: nesugebės parduoti vandens dykumoje?<br>Lrytas.lt koliažas
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Mitrofanovas.<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Mitrofanovas.<br>T.Bauro nuotr.
Dėl LSDP pirmininko posto varžysis 4 kandidatai.<br>Lrytas.lt koliažas
Dėl LSDP pirmininko posto varžysis 4 kandidatai.<br>Lrytas.lt koliažas
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Rima Urbonaitė.
Rima Urbonaitė.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas ir Juozas Olekas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas ir Juozas Olekas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Juozas Olekas<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Mar 31, 2021, 5:59 AM, atnaujinta Mar 31, 2021, 10:22 AM

Politologai įvertino socialdemokratų galimybes būsimuose rinkimuose, išskyrė partijai būdingus keistus paradoksus ir pabrėžė, kurių klaidų geriau nedaryti.

Gaudys pabėgėlius?

Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose kandidatuoja Europos Parlamento (EP) narė Vilija Blinkevičiūtė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Liutauras Gudžinskas, Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas bei EP narys Juozas Olekas.

Komunikacijos eksperto Mindaugo Lapinsko teigimu, partijos pirmininko rinkimuose dalyvaujantys asmenys kandidatuoja vedini skirtingų motyvų.

„Politologas L.Gudžinskas turbūt nori startuoti olimpiniu principu „Svarbu dalyvauti, o ne laimėti“, pagerinti savo pozicijas, nes nelabai realu tikėtis, kad jį staiga tokia partija išrinks.

Kitoje pusėje yra J.Olekas ir V.Blinkevičiūtė – kai tau labai sunku, žiūri į tai, kas buvo prieš 20 metų ir galvoji, kad jeigu daryčiau viską taip pat, kaip tada, situacija dabar pagerėtų.

Ko gero, socialdemokratai mąsto, kad jų elektoratas nėra išmiręs ar nusivylęs politika, bet tiesiog nuėjo pas valstiečius, todėl skaičiuoja, kuris iš šių žmonių galėtų būti patraukliausias jų pabėgėliams“, – svarstė M.Lapinskas.

Komunikacijos ekspertas teigė manantis, kad V.Blinkevičiūtė ir J.Olekas šiuo atveju turi daugiausiai galimybių laimėti, vis tik, V.Mitrofanovas žadėtų didžiausią pokytį.

„V.Mitrofanovas, būdamas ganėtinai šiuolaikiškų pažiūrų, nebūtinai kairiųjų, bet ūkinių ir praktinių, jei iš tikrųjų nuoširdžiai norėtų tapti pirmininku, daryti kampaniją, jis, ko gero, signalizuotų didžiausią pokytį socialdemokratų ratui.

Nenurašyčiau jo net turint omeny tai, kad jis platesniam gyventojų skaičiui, ko gero, nėra labai žinomas – svarbu, kad būtų noro“, – pabrėžė jis.

Problemos dėl atstumo

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė teigė mananti, kad pagrindinė kova turėtų vykti tarp V.Blinkevičiūtės ir J.Oleko, visgi, daugiausiai skyrių iškėlė būtent J.Oleko kandidatūrą.

„Tai galėjo lemti ir tai, kad V.Blinkevičiūtė jau ilgą laiką gana stipriai atitolusi nuo partijos – tai yra ryški socialdemokratų žvaigždė, kuri visada puikuojasi reitinguose, bet pačios partijos ir partijos rinkėjų nelabai šildo. Tai yra jos šioks toks minusas.

J.Olekas turėjo daugiau kontakto paskutiniu metu, nors irgi jau kurį laiką yra Europos Parlamente – tai sukuria tam tikrą distanciją, tačiau V.Blinkevičiūtė ten yra daug ilgesnį laiką“, – įvertino politologė.

Anot jos, pagrindinė problema – nors rinkimai yra nauji, tačiau kandidatai – ne. „Yra L.Gudžinskas, kurį galima vertinti kaip politikos mokslų profesionalą, turintį daug žinių, tačiau klausimas, kiek jis gali būti populiariu politiku. Jis ir nepakankamai ilgą laiką partijoje, kad būtų spėjęs užsiauginti raumenis, nepaisant to, kad partijos tikrai negadina, jokių abejonių dėl to“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Virgis Valentinavičius taip pat išskyrė V.Blinkevičiūtės ir J.Oleko nutolimą nuo partijos – anot jo, šių kandidatų sėkmė priklausys nuo to, ar jie, jei būtų išrinkti, grįžtų iš Europos parlamento.

„Vadovavimas iš tolo nelabai įmanomas – prisiminkime, kaip Gabrielius Landsbergis, išrinktas pirmininku, visus gerokai nuvylė, atidėdamas grįžimą iš Briuselio. Nemanau, kad tai padėjo ir jo partijos santykių darnai. Šiuo atveju gali pasikartoti ta pati istorija“, – kalbėjo V.Valentinavičius.

Anot V.Valentinavičiaus, nors V.Blinkevičiūtė ir J.Olekas yra realiausi kandidatai laimėti, V.Mitrofanovas partijoje turi autoritetą. Tuo metu L.Gudžinskas, nors pademonstravęs ištikimybę socialdemokratijos idealams, tačiau turi kuklią realios politikos patirtį.

Viltys neįsižiebė

Vertindamas galimų LSDP pirmininkų tikimybę pagerinti praėjusių rinkimų rezultatus M.Lapinskas teigė, kad kairiajai minčiai Lietuvoje nesišviečia geros perspektyvos.

„Abejoju, ar V.Blinkevičiūtė ir J.Olekas yra žmonės, kurie galėtų vesti į priekį – jie yra labiau šiaudas ar koks pripučiamas ratas, kurį įsikabini, kad nenuskęstum, o ne baidarė ar vandens motociklas, kuriuo galėtum šauti į priekį ir aplenkti kitas partijas“, – palygino M.Lapinskas.

Komunikacijos specialistas stebisi, kaip partija, kurios atstovaujamoms vertybėms pritaria apie 50 proc. Lietuvos žmonių, negeba pritraukti rinkėjų.

„Socialdemokratai yra truputį keista partija kaip žmonės, karštoje, saulės kepinamoje dykumoje nesugebantys parduoti vandens. Iš tikrųjų didelė dalis Lietuvos žmonių tam tikra prasme yra kairiųjų pažiūrų: jie nori daugiau socialinio teisingumo, galbūt daugiau perskirstymo. Tačiau socialdemokratai paskutiniu metu tuo visai nemoka pasinaudoti.

Nors tai skamba paradoksaliai, jiems reikėtų iškelti aiškesnę kairiosios minties vėliavą, ką bandė, nors nelabai sėkmingai, daryti G.Paluckas, ir iškėlę tą vėliavą mėginti pritraukti tipinį kairįjį rinkėją. Ir, žiūrėk, dar pusė Laisvės partijos elektorato nubyrės, nes, ko gero, tarp jų irgi būtų daug kairiosioms idėjoms pritariančių žmonių – tiesiog kairėje nėra nė vieno moderniai kalbančio, moderniai atrodančio hipsterio“, – kalbėjo jis.

Politologė R.Urbonaitė taip pat teigė abejojanti, ar naujas lyderis suteiktų daug vilties socialdemokratų partijai – anot jos, LSDP būdinga lyderių auginimo problema: nors partija yra labai didelė, tačiau aktyvumas yra pakankamai menkas.

„Ar partija čia turi daug vietos naujai vilčiai? Aš turbūt žiūrėčiau į tai rezervuotai: nėra užaugintos kažkokios naujos žvaigždės, nėra naujų, ryškių lyderių. Kyla klausimas, ar šitie rinkimai nuties kelią į kažkokią kitą partijos valdymo kokybę ir į kitus rezultatus. Nauji rinkimai prasidės 2023 metais, nuo savivaldos rinkimų, ir ką veikti čia tikrai bus“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Skyriai taip pat kėlė buvusio LSDP pirmininko Gintauto Palucko, Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus, o Socialdemokračių moterų sąjunga – Seimo narės Orintos Leiputės kandidatūras. Minėti politikai atsisakė dalyvauti rinkimuose.

„Šiuo metu imtis partijos pirmininko pareigų yra labai rizikinga – kitaip tariant, šansų, kad tau pavyks, nėra labai daug. Kad pavyktų, reikės dirbti juodai ir ilgai, bet lieka klausimas, ar tai rinkėjai įvertins. Karjeros prasme perspektyva, nepasakyčiau, kad labai blizganti“, – įvertino politologė.

Didžiausia galimybė socialdemokratams dabar, anot R.Urbonaitės, pristatyti save kaip alternatyvą tiek valstiečiams, tiek dabartinei valdančiajai koalicijai, taip pat stiprinti savo tapatybę, stiprinti skyrių narių darbą.

Pavojingas žingsnis

Socialdemokratams anksčiau pranešus, kad išrinkę lyderį, svarstytų prisijungimą prie valstiečių ir darbiečių koalicijos susitarimo, politologas V.Valentinavičius įsitikinęs, kad tai partijai būtų pavojingas žingsnis.

„R.Karbauskio tikslas yra kairiosios pusės monopolizavimas. Man sunku įsivaizduoti, kaip R.Karbauskis įsileistų į opozicinę koaliciją socialdemokratus, suteikdamas jiems šansą lygiateisiškai dalyvauti opozicijos darbe, kadangi jo tikslas yra konsoliduoti visas jėgas, o tai reiškia – suvalgyti mažąsias kairiasias partijas, pirmiausia – socialdemokratus.

O socialdemokratų uždavinys – atsilaikyti prieš šį spaudimą, ir išlaikyti savo, kaip svarbiausios kairėje politinės jėgos, statusą. Jei to siekiama, tai jungtis į bendrą veiklą su R.Karbauskiu, kurio pozicijos kol kas yra stipresnės, yra pavojinga“, – įvertino politologas.

Savo ruožtu M.Lapinskas teigė, kad naujasis partijos lyderis neturėtų norėti jungtis prie valstiečių ir darbiečių.

„Naujam lyderiui pirmiausiai reikės atžymėti savo politinę teritoriją. Naujas lyderis, kas jis bebūtų, galima su beveik 100 proc. tikimybe sakyti, kad pradės nuo gana radikalios retorikos, kels ganėtinai drąsias, ryškias iniciatyvas, taip partijos bičiuliams parodydamas, jog yra stiprus, kupinas idėjų. Taip ir kitiems politikams bei konkurentams kairiajame flange parodytų, kad atėjo naujas vadas ir nuo šiol viskas bus kitaip“, – prognozavo M.Lapinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?