Arūnas Karaliūnas. Po koncerto „Žalgirio“ arenoje publika pareikalavo keršto

Galima tik užjausti Kauno policijos pareigūnus – prakeiksmai į jų pusę skrieja jau nuo praėjusio savaitgalio, kai miesto prieigose vėl įsikūrė patikros postai, vairuotojai strigo spūstyse ir privalėjo atsakinėti į klausimus apie kelionės tikslą.

„Žalgirio“ arena.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ arena.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2021, 7:00 AM

Pareigūnams priekaištauti tikrai nevertėtų. Jie turbūt mielai sutiktų laiką leisti prasmingiau – ieškoti nusikaltėlių ar medžioti Kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Jeigu veiklos pritrūktų, galėtų tiesiog pailsėti.

Stypsoti kelyje juos verčia Vyriausybės nurodymas kontroliuoti gyventojų judėjimą tarp savivaldybių. Vos kiek daugiau kaip prieš metus toks ribojimas būtų buvęs nesuvokiamas, tačiau niekas negali garantuoti, kad pasaulis vieną dieną neapsivers aukštyn kojomis. Tuo jau galėjome įsitikinti.

Šiame fone Kauno policijos pareigūnus ištiko dar vienas nemalonumas – tik taip galima pavadinti praėjusį savaitgalį „Žalgirio“ arenoje vykusius M.A.M.A. muzikos apdovanojimus.

Pramogų pasaulio atstovų elgesys ant scenos ir greta jos epidemiologams kėlė siaubą, o policijos pareigūnai dar renginio metu gavo apie 30 pranešimų dėl karantino sąlygų nesilaikymo.

Renginio aplinkybes ir užfiksuotus vaizdus komentavo ne tik žinomi atlikėjai bei prodiuseriai – į diskusijų jūrą įsitraukė net šalies prezidentas G.Nausėda. Socialiniame tinkle paskelbto šalies vadovo pareiškimo pagrindinę mintį šįkart buvo sunku suvokti, tačiau svarbiausia, kad įvykis neliko nepastebėtas.

Kauniečiams puikiai pažįstamas kultūros ministras S.Kairys pripažino, kad pasipiktinimą sukėlę M.A.M.A. apdovanojimai gali smarkiai apsunkinti sprendimus dėl karantino švelninimo, o kultūros pasaulio žmonės dabar kenčia bene labiausiai.

Kauno policijos pareigūnams neliko jokio pasirinkimo – teko pradėti administracinę teiseną, kurios metu prašoma šventės rengėjų bei dalyvių pateikti paaiškinimus, o tuomet bus priimami sprendimai.

Administracinė teisena pradėta dėl visuomenės sveikatos teisės aktų pažeidimo, kai dėl to kilo pavojus išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms karantino metu, esant ekstremaliajai situacijai.

Už tai fiziniams asmenims gresia 500–1500 eurų, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Tyrėjams turbūt tenka tik apgailestauti, kad M.A.M.A. rengėjai įspūdingiems muzikos apdovanojimams pasirinko „Žalgirio“ areną. Būtų vykusi ji Panevėžyje – šio miesto pareigūnams ir reikėtų rūpintis pasekmėmis.

Dabar būtent kauniečiams teko sudėtinga užduotis pateikti teisinį šio įvykio įvertinimą. Tyrimo metu paspausti ranką grupės „The Roop“ vyrukams, persimesti keletu žodžių su žinomu televizijos veidu V.Bareikiu arba apklausos metu išgirsti atlikėjos J.Šeduikytės balsą – menka paguoda.

Kad ir koks būtų sprendimas, jis kažkam labai nepatiks. Jeigu pareigūnai jokių karantino sąlygų pažeidimų neįžvelgtų, kiltų milžiniška pasipiktinimo banga dėl dvejopų standartų, taikomų vadinamajam elitui ir visiems likusiems šalies gyventojams.

Tokiu atveju būtinai bus prisimintos kelionės į Maldyvus tuo metu, kai negalima net užsukti pas gretimoje savivaldybėje gyvenančius tėvus arba praleisti savaitgalio pajūryje.

Panašūs pasirodymai tiek „Žalgirio“ arenoje, tiek kitose viešose erdvėse turbūt vyktų kiekvieną savaitę, kol Vyriausybė nepritaikytų dar griežtesnio režimo.

Apdalijus M.A.M.A. rengėjus bei dalyvius baudomis keršto ištroškusi visuomenės dalis pajustų palengvėjimą. Jiems atrodytų, kad teisingumas dar visiškai nenumirė.

Tokia galimybė atrodo tikroviškiau, nes šalies valdžia įvairius ribojimus laiko viena veiksmingiausių pandemijos valdymo priemonių. Masiniai renginiai, nors jie vyksta ir be žiūrovų, šiuo metu sunkiai dera su sveikatos apsaugos politiką formuojančių žmonių nuostatomis.

Pramogų pasaulio žmonėms skirtos baudos pavirstų dar vienu vadinamųjų garsenybių emocijų pliūpsniu socialiniuose tinkluose ir pašaipiomis pastabomis, esą tik Kaune gali šitaip nutikti.

Gali nutikti ir kituose miestuose, tačiau viena aplinkybė nekelia abejonių: pramogų pasaulio žmonės bet kokiomis sąlygomis veržiasi į „Žalgirio“ areną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.