T. V. Raskevičius prabilo apie personažus politikoje, biologinį sūnų ir darbą su P. Gražuliu

Seimo narys ir Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius sako, jog žmonėms labai svarbu politikuose matyti save, todėl Seime turėtų būti įvairesnėms visuomenės grupėms atstovaujančių žmonių. Jis taip pat svarsto, jog duris į politiką jam atvėrė tai, jog jis atsisakė žaisti pagal priimtas taisykles.

Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 1:01 PM

„Žinių radijo“ laidoje „Greiti pietūs“ T.V.Raskevičius papasakojo apie savo kelią į politiką, kartu su dviem moterimis auginamą sūnų, pakomentavo pandemijos valdymo situaciją ir partnerystės įstatymo svarbą Lietuvai.

Nesutiko žaisti pagal senas taisykles

Politiniame kelyje T.V.Raskevičių lydėjo ir išraiškingas jo paties sukurtas personažas – „drag“ karalienė Okeanidė. Jis pats teigia, jog tai buvo jo būdas atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į stereotipus, su kuriais nuolat susiduria LGBT bendruomenė.

„Tas personažas buvo mano šauksmas, noras atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis mano bendruomenė susiduria jau 30 metų. Užmanymas buvo toks, jog žmonės turi labai daug stereotipų apie LGBT bendruomenę, apie homoseksualius vyrus.

Mes tiesiog norėjom paimti tą stereotipą, kurį žmonės turi savo galvoje, ir paversti jį realybe, ir tokiu būdu parodyti, kad tai yra absoliutus pokštas, taip nebūna“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

Persirengęs šiuo personažu jis rudenį taip pat dalyvavo ir politiniuose debatuose.

„Turėjau drąsos taip persirengęs nueiti ir į politinius debatus. Kai tu bandai įeiti į politiką, susiduri su labai aukštu slenksčiu. Yra nustatytos labai aiškios žaidimo taisyklės – pusamžiai vyrai su pilku prastos kokybės kostiumu, kurie diskutuoja apie politiką.

Kai nuėjau į tuos debatus ir atsisakiau žaisti pagal tas taisykles, staiga visi pradėjo žaisti pagal mano taisykles ir tai buvo vienas gražiausių politinės kampanijos momentų“, – kalbėjo jis.

Su Petru Gražuliu Seime sveikinasi

Komentuodamas savo vaidmenį parlamente T.V.Raskevičius tikino, jog žmonėms svarbu politikuose atpažinti save. Dėl šios priežasties, jo manymu, Seime turėtų būti kuo daugiau skirtingoms visuomenėms grupėms atstovaujančių politikų.

„Man labai norėtųsi, kad tas politinis procesas, kalbant ir apie parlamento sudėtį, būtų kuo įvairesnis, kad ten būtų kuo įvairesnių žmonių. Kai įtrauksime įvairias visuomenės grupes į sprendimų priėmimus, gal ir tie sprendimai bus kokybiškesni“, – sakė Seimo narys.

Paklaustas, ar jį aršiai kritikuojantys Seimo kolegos su juo pasisveikina, T.V.Raskevičius teigė, kad santykiai tarp jų – formalūs.

„Širdingai nesibučiuojame, bet tas bendravimas formalus. Sveikinasi su manimi ir Petras Gražulis, ir Mindaugas Puidokas, nors gal iš jų feisbuko srauto taip ir neatrodytų.

Manau, kad politikoje mes visi turime kažkokį personažą, tik svarbu, kad išliktų erdvės konstruktyviam pokalbiui apie sprendimus“, – sakė T.V.Raskevičius.

Vyriausybei turi dvi pastabas

Kalbėdamas apie koronaviruso valdymą Lietuvoje, parlamentaras tikino, kad Vyriausybė deda visas įmanomas pastangas, tačiau, jo manymu, reikėtų atsižvelgti į tai, kokiomis sąlygomis ji pradėjo savo darbą.

„Kalbame apie poreikį pokyčiams ir reformoms, bet niekas namo fasado neperdažinėja, kai namo stogas liepsnoja. Tai tikiuosi, kad pavyks greičiau tą koronos liepsną užgesinti ir bus galima kalbėti apie tai, ką naujo ir kokybiško ši valdžia gali pasiūlyti.

Susilaukiame ir tokių komentarų, kad ne laikas dabar per pandemiją spręsti žmogaus teisių klausimus, bet aš į tai žiūriu filosofiškai – per 30 metų niekada nebuvo tinkamo laiko, tai, jeigu vadovautumėmės tokia logika, niekada to palankaus laiko ir nesulauktumėme“, – svarstė T.V.Raskevičius.

Pasak jo, Vyriausybei šiuo metu reikėtų patobulinti du dalykus – komunikaciją ir su įgytu imunitetu susijusius klausimus.

„Matyčiau tik du dalykus, kuriuos reikėtų tobulinti – tai komunikaciją, sprendimų paaiškinimą paprastai, kitas dalykas – mes jau skiepijame žmones, esame pasirinkę masinės vakcinacijos strategiją, tai turime jau dabar pradėti siūlyti tiems žmonėms, kurie yra pasiskiepiję ir turi imunitetą, galimybę palaipsniui grįžti į normalų gyvenimą, nes nebegalime būti daugiau visi uždaryti“, – aiškino Seimo narys.

„Manau, kad skiepų, arba kitaip – galimybių pasas yra labai gera strategija“, – pridūrė jis.

Sūnų augina trise

T.V.Raskevičius kartu su dviejomis moterimis augina ir pusantrų metų sūnų. Kaip pats pasakojo, tėvystė yra nuolatinis iššūkis, tačiau kartu ir vienas nuostabiausių jam nutikusių dalykų.

„Mano sūnus auga dviejų moterų šeimoje. Jos norėjo susilaukti vaikų ir pateikė man tokį pasiūlymą. Pagrindinė priežastis, kodėl aš jį priėmiau, jog jos neieškojo donoro, o ieškojo tėčio.

Aš esu aktyviai įsitraukęs į vaiko gyvenimą, dalyvauju jo priežiūroje, ir manau, kad tėvystė yra vienas nuostabiausių dalykų, kuris gali nutikti žmogui.

Tėvystė yra toks nuolatinis iššūkis ir procesas, nes niekas mūsų nemoko, ką reiškia būti geru tėvu. To mokomės kiekvieną dieną, o mūsų vaiko gyvenime dalyvauja ne tik trys tėvai, bet ir daug senelių, giminių. Kažkaip visiems toje situacijoje reikia atrasti save, bet kol kas viskas vyksta labai gerai“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

Partnerystės įstatymas galėtų sumažinti neapykantą LGBT bendruomenei

Politikas aiškino, jog šiuo metu vienas svarbiausių darbų yra partnerystės įstatymas, kuris yra svarbus ne tik tos pačios, bet ir skirtingų lyčių poroms.

„Kodėl yra reikalingas partnerystės institutas Lietuvos teisinėje sistemoje? Taip, tos pačios lyties poros absoliučiai neturi jokios galimybės sureguliuoti savo bendro gyvenimo ir teisių bei pareigų, kurios kyla iš bendro gyvenimo.

Kita priežastis, jog ir heteroseksualios poros dėl vienokių ar kitokių priežasčių kartais veda bendrą gyvenimą, kuris neturi tam tikrų teisinių garantijų. Pavyzdžiui, kas ketvirtas naujagimis Lietuvoje gimsta ne santuokoje.

Man nelabai įdomu, kodėl skirtingų lyčių poros nesudaro santuokos, bet aš norėčiau jiems pasiūlyti alternatyvą – partnerystės institutą, kad tos šeimos, kuriose auga vaikai, turėtų papildomą teisinį instrumentą savo santykiams ir bendram gyvenimui apsaugoti“, – aiškino politikas.

T.V.Raskevičius pripažino, kad apie tos pačios lyties santuoką Lietuvoje kalbėti dar anksti, tačiau tai yra simbolinis ženklas, parodantis kiekvieno Lietuvoje gyvenančio žmogaus lygybę.

„Šiame etape mes turime padaryti pirmą žingsnį – partnerystę. Siūlau padaryti šį žingsnį ir tada pažiūrėti, kokios bus pasekmės visuomenėje. Kaip taisyklė, visose šalyse, kurios įteisina partnerstę, tolerancija LGBT žmonėms didėja geometirne progresija, nes tiesiog žmonės pamato, kad niekas nepasikeitė, tik tam tikra dalis visuomenės yra teisiškai saugi“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.