A. Bubnys: siekčiau, kad Genocido centras atgautų pažeistą prestižą

Tapęs Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) vadovu istorikas Arūnas Bubnys siektų atkurti „pastaruoju metu pažeistą prestižą“, normalizuoti atmosferą darbovietėje.

Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 3:10 PM

„Jeigu būsiu paskirtas centro generaliniu direktoriumi, sieksiu, kad mūsų įstaiga ne tik atgautų pastaruoju metu pažeistą prestižą, tačiau transformuotųsi, augtų, taptų autoritetinga Lietuvos visuomenės ir užsienio kolegų ir partnerių akyse“, – ketvirtadienį Seime sakė A. Bubnys.

Anot jo, jei būtų paskirtas į pareigas, jis pirmiausia siektų „normalizuoti atmosferą darbovietėje, sutelkti susiskaldžiusį kolektyvą, grąžinti įstaigą į normalaus darbo vėžes“.

Kandidatas vadovauti LGGRTC taip pat teigė, jog siektų „išsklaidyti ir paneigti dirbtinai sukurtą centro mokslininkų supriešinimą su visuomeninėmis organizacijomis, atkurti pasitikėjimo atmosferą ir dalykišką bendradarbiavimą su politinių kalinių, tremtinių, partizanų nukentėjusių nuo okupacinių režimų organizacijomis“.

Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis prieš pateikimą komentuodamas A. Bubnio kandidatūrą žurnalistams sakė, kad „valstiečių“ frakcija jam turės klausimų dėl vaidmens atleidžiant buvusį vadovą Adą Jakubauską.

A. Bubnys buvo tarp 17 istorikų, pasirašiusių kreipimąsi į Seimą dėl kilusios įtampos LGGRTC. Seime sudaryta komisija situacijai centre tirti pasiūlė tuometinį generalinį direktorių A. Jakubauską atleisti.

Valstietis Robertas Šarknickas kreipdamasis į kandidatą Seime ketvirtadienį sakė abejojantis dėl jo kompetencijos, nes „kompetentingi žmonės nedalyvauja dalyvaudami perversme, yra civilizuoti būdai“.

A. Bubnys teigė, kad pasirašytame laiške prašyta Seimo reaguoti į situaciją centre, o ne siūlyta atleisti direktorių.

Jis taip pat patvirtino, jog norėtų, kad dirbti į centrą grįžtų iš jo A. Jakubausko atleista istorikė Mingailė Jurkutė, buvusi tarp A. Jakubausko kritikų.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį Seimui pateikdama A. Bubnio kandidatūrą sakė tikinti, kad jam pavyks atkurti visuomenės pasitikėjimą šia institucija.

„A. Bubnys yra užsitarnavęs pasitikėjimą, kuris, tikiu, leis jam užtikrinti sklandų darbą bei nešališkumo ir skaidrumo standartus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centre bei atkurti visuomenės pasitikėjimą šia institucija“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Istorikas A. Bubnys centre dirba nuo 2009 metų, šiuo metu jis vadovauja Tyrimo departamentui.

Seimas prieš porą savaičių iš Genocido centro direktoriaus pareigų atleido nuo praėjusių metų liepos šias pareigas ėjusį A. Jakubauską.

Situaciją centre tyrusi Seimo darbo grupė konstatavo, kad direktoriui nepavyko užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kilo susipriešinimas tarp darbuotojų, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją.

A. Jakubauskas kaltinimus atmetė ir atleidimą vadino nepagrįstu bei politiškai motyvuotu.

Genocido centras tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.