Valstiečiai siekia iškrapštyti S. Gentvilą iš ministro posto, rado naują argumentą interpeliacijai

Aplinkos ministrui Simonui Gentvilui šiaip taip pavyko atsikratyti jam skersai kelio stojusios buvusios Aplinkos apsaugos departamento vadovės Olgos Vėbrienės, bet užgriuvo kitos bėdos.

Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>V.Skaraičio nuotr.
Olga Vėbrienė ir Simonas Gentvilas.<br>Lrytas.lt koliažas
Olga Vėbrienė ir Simonas Gentvilas.<br>Lrytas.lt koliažas
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečiai siekia iškrapštyti S.Gentvilą iš aplinkos ministro posto.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 6:44 AM

Liberalui S.Gentvilui vėl tenka aiškintis – šįkart dėl jo šeimai statomame kotedže Melnragėje griuvusių betoninių laiptų, kurie sužalojo du darbininkus.

Gali būti, kad jie aplinkos ministro valdose darbavosi nelegaliai. Dabar Valstybinė darbo inspekcija aiškinasi, kas darbininkus pasamdė ir ar jie iš viso galėjo atlikti tokius darbus.

Pats S.Gentvilas tikina, kad viskas buvo daroma turint sutartis, už paslaugas atsiskaityta per banką, griuvę laiptai buvo nekokybiški, o jis paprašęs atlikti darbų ekspertizę.

Bet dėl to politikui praėjusią savaitę teko nusišalinti nuo šį įvykį tiriančios Aplinkos ministerijai pavaldžios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos priežiūros.

Tai tapo nauju argumentu interpeliacijai, kuria šiam ministrui jau nuo vasario grasina valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujama šešėlinė vyriausybė.

Pranešėjos statusas nepadėjo

Anksčiau valstiečiai S.Gentvilą iš posto rengėsi versti dėl tarp jo ir Aplinkos apsaugos departamento direktorės O.Vėbrienės kilusio konflikto.

Jis įsiplieskė, kai praėjusių metų pabaigoje O.Vėbrienė nušalino apie Būtingėje išsiliejusius naftos teršalus ministrui informaciją suteikusį aplinkosaugininką Donatą Bagočių.

Jis apkaltintas tretiesiems asmenims atskleidęs tarnybinę informaciją.

Netrukus po to O.Vėbrienė pranešė, kad dėl esą netinkamo ministro elgesio ji kreipėsi į prokuratūrą ir gavo pranešėjos statusą. Jis valdininkę turėjo apsaugoti nuo atleidimo ir kitokių nuobaudų, bet planas nepavyko.

Prieš savaitę Aplinkos ministerija pranešė, kad O.Vėbrienė atleidžiama iš posto, kurį galėjo gauti apgaulės būdu, mat pateikė klaidingą informaciją apie turimą vadovaujamo darbo patirtį.

Entuziazmo nerodo

Politikai nesutaria, ar ministras galėjo atleisti ypatingą pranešėjo statusą turėjusią pavaldinę, bet valstiečiams artima O.Vėbrienė palaikymo Seime vis tiek neturi.

Net valstiečių koalicijos partneriai opozicijoje – Darbo partijos frakcija – aiškina nepalaikysiantys interpeliacijos S.Gentvilui, jeigu iš ministro posto jis būtų verčiamas tik dėl trinties su O.Vėbriene.

Anot Seimo vicepirmininko Andriaus Mazuronio, absoliuti dauguma „darbiečių“ šiame konflikte palaiko S.Gentvilą: „Mes tikrai nepadėsime valstiečiams ginti jų kadrų.

Į politiką jie bando įvilkti savo draugų ir bičiulių gynybą. Savo draugus tegul gina patys ir mūsų į tai nevelia.“

„Darbietis“ teigė, kad valstiečiai O.Vėbrienę gina tik todėl, kad ji buvo dabartinio eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus padėjėja Seime ir kanclerė jo vadovaujamoje Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje.

Seimo socialdemokratų frakcijos vadovas Algirdas Sysas irgi mano, kad šis konfliktas turėtų būti sprendžiamas ne Seimo salėje: „Neaišku, kaip O.Vėbrienė galėjo tapti departamento vadove, bet įstatymai taip pat numato, kad pranešėjo statusą turintis asmuo negali būti atleidžiamas. Šiuos reikalus turi spręsti teismas.“

Kalbėjo užuominomis

Tačiau S.Gentvilo galvos reikalaujantys valstiečiai laikosi savo.

Šešėlinė aplinkos ministrė Ligita Girskienė „Lietuvos rytui“ tikino, jog interpeliacijos tekstas jau rengiamas netgi su nauju pagreičiu: „Įvykus nelaimei ministrui priklausančioje statybvietėje paaiškėjo ir daugiau labai įdomių dalykų.“

Tiesa, L.Girskienė nenorėjo sukonkretinti, kas paaiškėjo, ir tik užuominomis kalbėjo apie esą nuslėptus S.Gentvilo santykius: „Ministras negali eiti šių pareigų vien dėl to, kad daugelyje sričių turi tam tikrų interesų ir dėl jų turi nusišalinti.“

Be to, valstietė aiškino, jog vyksta ir kažkoks tyrimas: „Yra medžiagos apie tai, kad S.Gentvilas namą statosi su asmeniu, kuris susijęs su jo žmonos įmonėmis. Bet tikrai dabar neatskleisiu, kas čia yra blogai.

Bus laikas ir viskas paaiškės.“

Politikas jaučiasi auka

S.Gentvilas į tai atrėžė, kad opozicijos atstovai mėgsta atlikinėti teisėsaugos ir kitų institucijų darbą, tačiau jie į Seimą buvo išrinkti ne tam.

Ministras kartojo, kad galimi jo interesai yra deklaruoti, kaip numato įstatymai: „Mano žmona kartu su mūsų draugu Algirdu Sabaliausku yra vienos įmonės (Baltijos technologijų institutas. – Red.) akcininkai ir mes drauge statomės dvibutį namą.

Aš neįsivaizduoju, kur čia yra koks nors konfliktas. Šios įmonės veikla niekaip nėra susijusi su mano darbo veikla.

Tegul L.Girskienė šmeižia, bet aš nematau priežasčių, kodėl turėčiau aiškintis.“

Anot ministro, nelaimė statant namą įvyko dėl statybininkų darbo broko, iš to šiuo metu bandoma regzti jam kaltinimus.

Neigė bandymą įsiteikti

Beje, S.Gentvilas neigė Seime girdimus svarstymus, neva jis bando pataikauti interpeliacija jam grasinantiems valstiečiams.

Mat ministro siūlymu Seimas praėjusią savaitę po pateikimo pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama atleisti nuo atsakomybės nelegalių vandens gręžinių savininkus.

Praėjusios kadencijos Seime buvusi opozicija, tarp jų ir S.Gentvilas, dėl nelegalių gręžinių sankcijų sulaukusiems ūkininkams palankius valstiečių siūlymus itin aršiai kritikavo.

Bet ministras neigė dabar specialiai bandantis įsiteikti valstiečiams: „Man valstiečiai dėl darbo priekaištų neturi. Pyksta tik dėl jiems artimo asmens atleidimo. Bet pataisas teikiu siekdamas tvarkos.

Valstybės užduotis turi būti ne bausti, o padėti žmonėms susitvarkyti ir įteisinti buvusius nelegalius gręžinius.“

Dabar galiojanti tvarka numato, kad už nelegaliai naudojamus gręžinius gresia milžiniškos baudos, siekiančios šimtus tūkstančių eurų.

Baudų sulaukę ūkininkai spaudė valdžioje buvusius valstiečius keisti šią tvarką, bet tokie užmojai Seime iki šiol strigdavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras