Žinomas klebonas atsižegnojo nuo statybininkų: teko sumokėti už remontą, kurio nei prašė, nei užsakė

Kad remonto kaina dažniausiai viršija iš anksto sutartą, įsitikino ir žinomas kunigas Romualdas Ramašauskas. Nesutikęs mokėti daugiau, nei buvo suderėta, jis priverstas varstyti teismų duris.

R.Ramašauskas: „Šioje istorijoje svarbiausia ne pinigai, o padorumas. Pinigų reikia užsidirbti darbu, o ne aferomis.“<br>A.Čepulinskaitė
R.Ramašauskas: „Šioje istorijoje svarbiausia ne pinigai, o padorumas. Pinigų reikia užsidirbti darbu, o ne aferomis.“<br>A.Čepulinskaitė
Betygalos bažnyčia.<br>R.Vitkaus nuotr.
Betygalos bažnyčia.<br>R.Vitkaus nuotr.
Betygalos bažnyčia.<br>R.Vitkaus nuotr.
Betygalos bažnyčia.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2021, 8:41 PM, atnaujinta Apr 26, 2021, 9:19 AM

Raseinių rajono Betygalos parapijos klebonui 60 metų R.Ramašauskui gali tekti mokėti už parapijos namų papildomus remonto darbus, kurių jis neprašė ir neužsakė.

Šiaulių apygardos teismas patikėjo ne kunigu, o klebonijos namą remontavusiu kauniečiu Arūnu Jurkoniu.

Nepalankią žinią išgirdęs kunigas R.Ramašauskas patikino, kad bus tęsinys: „Tai – dar ne pabaiga, tašką teks padėti Aukščiausiajam teismui. Šioje juokingoje istorijoje svarbiausia yra ne pinigai, o padorumas. Pinigų reikia užsidirbti darbu, o ne aferomis.“

Ieškinį patenkino iš dalies

Tiesa, apeliacinės instancijos teismo sprendimas jau įsigaliojo, tad Betygalos parapijai ir jai vadovaujančiam kunigui R.Ramašauskui teks solidariai sumokėti 4160 eurų ieškovui A.Jurkoniui ir padengti jo turėtas daugiau kaip 700 eurų bylinėjimosi išlaidas.

Remontu besiverčiančio kauniečio ieškinys patenkintas iš dalies, todėl teismas įpareigojo jį atlyginti dalį bylinėjimo išlaidų kunigui ir parapijai – 1500 eurų.

Kaina smarkiai šoktelėjo

Kėdainiuose kunigavęs R.Ramašauskas prieš trejus metus buvo perkeltas į Betygalos parapiją.

2018 metų pavasarį perkeltas kunigas rado apleistą kleboniją, todėl nutarė ją suremontuoti.

Darbai buvo patikėti kauniečiui A.Jurkoniui, su kuriuo buvo pasirašyta 8700 eurų vertės sutartis.

Kivirčas tarp kunigo ir kleboniją remontavusio A.Jurkonio įsiplieskė dėl papildomų darbų ir gerokai išaugusios sąmatos. Dėl dalies darbų ir iki 10,4 tūkstančio eurų padidėjusios sąmatos parapijos šeimininkas nesiginčijo, bet netrukus galutinė kaina šoktelėjo iki beveik 23 tūkstančių eurų.

2018 m. gruodį Betygalos klebonas sumokėjo sutartyje sutartą sumą – 8700 eurų, o dėl likusios dalies prasidėjo ginčai. 10,4 tūkstančio eurų sąmatoje liko kunigo ranka darytas įrašas: „Jei ši sąskaita jūsų netenkina, kreipsimės į policiją. Jeigu būsime jums skolingi, atsiskaitysime.“

Negalėjo pateikti dokumentų

Iš pradžių civilinė byla buvo nagrinėta Raseinių teisme. Ieškinį pateikęs A.Jurkonis pridėjo dvi 2019 metais išrašytas sąskaitas, kurių bendra suma – beveik 23 tūkstančiai eurų.

Į teismą buvo kviečiamas ir statybų ekspertas. Jis įvertino remonto darbų apimtį, kainą.

Specialistas nurodė, kad darbai ir jiems sunaudotos medžiagos galėjo kainuoti apie 15 tūkstančių eurų. Panašios sumos raštu 2019 metų balandį iš kunigo buvęs prašęs A.Jurkonis.

Pagal individualios veiklos pažymą dirbantis statybininkas tikino, kad neturi dalies medžiagų pirkimo dokumentų, nes panaudojo likučius iš kitų objektų.

Be to, jis tikino, kad statybinėmis medžiagomis mokėjo atlygį samdytiems darbininkams.

Dėl šių aplinkybių teismas nutarė, kad ieškovas neįrodė sumokėjęs nei darbininkams už darbą, nei mokesčių už samdomus darbuotojus valstybei.

Visas aplinkybes įvertinęs Raseinių teismas gerokai – iki 4160 eurų – sumažino ieškinį.

Apeliaciją išnagrinėjusi Šiaulių apygardos teismo kolegija pripažino, kad pirmosios instancijos teisme nebuvo pažeistos nei įrodymų vertinimo taisyklės, nei rungimosi, asmens lygybės įstatymai, šalių lygiateisiškumo ir nešališkumo principai.

Nė vienos pusės apeliacija nebuvo tenkinta, todėl nė vienai pusei nebuvo priteistos ir bylinėjimosi išlaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.