V. Čmilytė-Nielsen: siekiui naikinti vienmandates apygardas nėra politinės valios

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad svarstymai naikinti vienmandates apygardas parlamento rinkimuose yra girdimi, bet sprendimams šiuo metu nėra politinės valios.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 8:42 AM

„Tokio projekto nėra, svarstymai ekspertų lauke, gretose – jie pasigirsta nuolat, tai yra natūralu. Tokia akademinė diskusija turėtų vykti, nes svarbu analizuoti, kokie yra pliusai ir minusai mūsų rinkimų sistemos. Tačiau tam reikia didelės politinės valios ir šiandien, mano vertinimu, tokios politinės valios pereiti prie kitokios rinkimų sistemos nėra“, – LRT radijui trečiadienį teigė Seimo vadovė, paklausta, ar ketinama naikinti vienmandates apygardas.

Rinkimų sistemos peržiūrą inicijavo didžiausia valdančioji Seimo konservatorių frakcija, jos siūlymu Seimo valdyba sudarė darbo grupę, ji iki rudens turi parengti pasiūlymus.

Konservatoriai siūlo diskutuoti apie perėjimą prie didesnio proporcinio atstovavimo Seime. Dabar Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardoje, 70 – daugiamandatėje, tai yra pagal partijų keliamus sąrašus.

Konservatorių teigimu, šie metai yra tinkamiausias laikas keisti rinkimų sistemas, nes iki artimiausių rinkimų – savivaldos – yra dveji metai.

Didžiausia opozicinė valstiečių frakcija prieš mėnesį pranešė, kad traukiasi iš šios darbo grupės, nes mano, kad konservatoriai pertvarka siekia sukurti savo partijai palankesnę sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.