Ginti gražios Kauno dalies gyventojų interesų stojo seniūnaitė: pasakė, kodėl jai to reikia

Marvelės bendruomenė vis aktyviau kyla ginti savo interesų. Tačiau, pasak šios Kauno dalies seniūnaitės Adelės Zorskienės, savivaldybė į gyventojų prašymus padėti nereaguoja daugybę metų.

Aktyvi seniūnaitė A.Zorskienė viena kovoja, kad Marvelės gyventojai turėtų vietą susibūrimams ir poilsiui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aktyvi seniūnaitė A.Zorskienė viena kovoja, kad Marvelės gyventojai turėtų vietą susibūrimams ir poilsiui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marvelė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Marvelė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Marvelė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Marvelė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Marvelė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Marvelė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 10:22 PM

Kol Aukštųjų Šančių gyventojai įvairiomis viešomis akcijomis kovoja, kad prie Nemuno nebūtų tiesiama nauja gatvė, ne ką ramiau gyvena ir kita – Marvelės bendruomenė.

Ši Aleksoto seniūnijai priklausanti miesto dalis taip pat driekiasi palei Nemuną. Vietiniai gyventojai tik atsitiktinai sužinojo, kad iš jų bus atimta poilsio ir pramogų vieta prie upės.

Marvelės bendruomenė viešų protesto akcijų nerengia, savo problemas ir kovą dėl gerovės patiki seniūnaitei A.Zorskienei.

– Seniūnaite, už kurios veiklą nėra mokama, tapote prieš pusantrų metų. Kodėl? Kokias Marvelės gyventojų problemas jau teko spręsti? – „Laikinoji sostinė“ paklausė A.Zorskienės.

– Marvelėje gyvenu nuo 5 metų, mano vyras – ketvirtos kartos Marvelės gyventojas. Meilė šiai vietovei tiesiog yra kraujyje. Ne vienus metus buvau vietinės bendruomenės tarybos narė, nuolat domėjausi kaimynų problemomis, todėl žmonės ir paragino tapti seniūnaite.

Didžiausia dabartinė Marvelės gyventojų problema – bendruomenės pamėgta vieta Užnemunės gatvėje prie Nemuno. Viename šios gatvės sklype Aleksoto seniūnija 2013 metais įrengė futbolo ir tinklinio aikšteles, paplūdimį, į kurį atvykdavo ir kauniečių iš kitų vietų. Toje vietoje žmonės į vandenį nuleisdavo savo valtis. Tai buvo bendruomenės susibūrimo vieta, kuria rūpinomės.

Pernai netikėtai sužinojome, kad savivaldybė šį sklypą 99 metams išnuomojo, čia iškils didžiausia Lietuvoje Smulkiųjų gyvūnų klinika. 2020 metų rugsėjį toje vietoje buvo įkasta būsimos klinikos kapsulė.

Gal koks nors viešas skelbimas apie tai ir buvo, bet niekas jo nematė. Su bendruomene savivaldybės atstovai apie tokius planus nekalbėjo, mūsų neinformavo. Bendruomenė turi savo paskyrą socialiniame tinke, aš taip pat turiu paskyrą – Marvelės seniūnaitė Adelė.

Susisiekti su mumis net ir karantino metu būtų buvę paprasta. Esame įsitikinę, kad būsimai klinikai buvo galima rasti kitą vietą. Surinkau beveik 500 vietinių gyventojų parašų, kuriuos perdavėme savivaldybei, Aplinkos ministerijai.

Šių metų sausį savivaldybės atstovai su Marvelės gyventojais surengė nuotolinį susitikimą. Kai išsakėme savo nuomonę, kad sklypą reikėtų palikti bendruomenei, vienas miesto vadovų pareiškė, kad jei kas nepatinka, galime kraustytis į vienkiemius. Tiesa, susitikimo pabaigoje jis už savo žodžius atsiprašė, bet gyventojai liko nemaloniai nustebinti nenoro išklausyti kauniečių pastabų.

Mums buvo paaiškinta, kad galėsime naudotis paplūdimiais Žemuosiuose Šančiuose ar Lampėdžiuose. Savo motorines ar gumines valtis, kurių Marvelės žmonės turi nemažai, galėsime nuleisti krovininio uosto, kuris neveikia, teritorijoje. Artimiausia veikianti prieplauka yra Kauno rajone, Kačerginėje. Man keista, kad rajonas gali įrengti prieplaukas, o miestas – ne.

Vėliau savivaldybės atstovai pranešė, kad bendruomenei skirs Marvelės gatvės 54 sklypą. Į jį bus perkeltas sporto aikštelių inventorius. Darbai neva prasidės, kai atšils. Ten bus įrengta ir vaikų žaidimo aikštelė, kurios prašėme nuo 2014 metų. Tai buvo pažadėta žodžiu. Kai paklausiau, ar nebus raštiško patvirtinimo, valdininkai stebėjosi, kodėl jų žodžiais netikiu. Tačiau nepasitikėjimą savivaldybės atstovai užsitarnavo.

– Kokios dar pagalbos iš savivaldybės Marvelės gyventojams reikia?

– Nuo 2004 metų savivaldybės prašome išasfaltuoti Kidulių, Gižų ir Gelgaudiškio gatves. 2014 metais tarp Užnemunės gatvės ir Marvelės gyvenamųjų namų buvo žadama įrengti garsą mažinančią sieną, kurios nėra iki šiol. Nuo 2014-ųjų – suremontuoti įvažą prie Nemuno, kur buvo mūsų bendruomenės susibūrimo vieta. Taip pat ne vienus metus prašome suremontuoti Marvelės gatvės šaligatvius, nes jie labai prastos būklės.

Gauname Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio atsakymus, kad nėra pinigų, darbai nevyksta, nes eismas Marvelėje per mažas, arba pataria kreiptis į „Autokaustą“, kuri yra Marvelėje ir važinėja mūsų gatvėmis, gal ji padės.

Taip pat Marvelėje nėra lietaus nuotekų kanalizacijos. Apie tai savivaldybė informuojama jau nuo 2004 metų.

Dar viena problema – ant kalno esančių Noreikiškių gyventojai į šlaitą yra išvedę savo namų kanalizacijos vamzdžius. Šios nuotekos teka į kalno papėdėje gyvenančių žmonių sklypus. Tuo įsitikinau pati vaikščiodama ir planuoju kreiptis į aplinkosaugininkus.

– Marvelėje veikia dvi didelės įmonės – „Autokausta“ ir Kauno vandenvalos įmonės nuotekų valymo įrenginiai. Kokie vietinių gyventojų ir šių bendrovių santykiai?

– Marvelėje dirbantys smulkieji verslininkai prisideda prie bendruomenės gerovės kūrimo, sodina augalus, padeda šienauti žolę. Dvi stambiąsias įmones laikome savo kaimynais ir norėtume draugiškai sugyventi. „Autokaustos“ teritorijoje plyti kalnai žemių, žvyro. Sunkiasvorė technika kelia dulkių debesis. Mano nuomone, įmonė turėtų stengtis kaip nors kompensuoti tokius nepatogumus, kad ir suremontuoti mūsų šaligatvius.

Dėl nuotekų valymo įrenginių kartais sklinda nemalonus kvapas. Ši įmonė prieš karantiną mums bent buvo suteikusi salę susirinkimams, nes bendruomenė savo patalpų neturi, bet norėtume, kad santykiai būtų draugiškesni.

– Marvelė išsiskiria ir gražia gamta, čia yra du piliakalniai, Marvos upelis su kaskadomis, kažkada stovėjo dvaras. Ar yra vietų, kurias dar reikėtų tvarkyti?

– Marvelėje yra apie tūkstantį gyventojų. Kyla nauji kotedžai, kuriasi daug jaunų žmonių. Jie nori gyventi gražiai, tvarko savo aplinką, prižiūrime Marvos upelį.

2024 metais sukaks 510 metų Marvelės dvarui. Iš jo liko tik pamatai, bet toje vietoje planuojame įrengti informacinį ženklą. Tai bendruomenė galėtų padaryti ir savo jėgomis.

Netoli dvaro, už žirgyno šlaite auga labai įdomių augalų. Tarp jų yra ir keturių kamienų ąžuolas. Juos tarpukariu sodino gamtininkas Tadas Ivanauskas, nes ant šio kalno yra Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvos žemės ūkio akademija.

Dabar ši vieta apleista, apžėlusi šabakštynais, medžiai neprižiūrimi.

Aleksotas iki šiol neturi nuolatinio seniūno, nors vyko keli konkursai šioms pareigoms eiti. Man teko klausytis kandidatų į seniūnus kalbų, ką jie keistų Aleksote. Visi kalbėjo apie jau žinomas problemas, bet niekas neužsiminė apie T.Ivanausko palikimą ir tai, kad jis apleistas. Gal apie tai nežino ir savivaldybė?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.