Černobylyje sučiupta grupė keliautojų, tarp kurių – ir keli lietuviai

Černobylio zonos policijai savaitgalį įkliuvo grupelė smalsių keliautojų, tarp kurių – ir keli lietuviai. Šią zoną ne vienerius metus lankantis ir tyrinėjantis keliautojas, „Praeities žvalgas“ Šarūnas Jasiukevičius sako, kad tokių atvejų pasitaiko ir dažniau, tačiau baudomis atsipirkti pavyksta ne visada.

 Černobylio zonoje sučiupta grupelė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Černobylio zonoje sučiupta grupelė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Černobylio zonoje sučiupta grupelė.<br> Facebook nuotr.
 Černobylio zonoje sučiupta grupelė.<br> Facebook nuotr.
 Černobylio zonoje sučiupta grupelė.<br> Facebook nuotr.
 Černobylio zonoje sučiupta grupelė.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 4:06 PM, atnaujinta May 5, 2021, 4:51 PM

Projekto „Praeities žvalgas“ kūrėjas ir keliautojas Šarūnas Jasiukevičius trečiadienį pasidalijo žinia, jog Černobylio zonos policija sulaikė 12 keliautojų, vadinamųjų „stalkerių“, tarp kurių buvo ir keli lietuviai.

„Visiems surašyti protokolai pagal administracinio kodekso 46-1 straipsnį ir perduoti teismui.

Taip pat rengiami dokumentai dėl buvimo Ukrainoje trukmės sumažinimo. Kitaip tariant – deportuos“, – savo feisbuko paskyroje rašė Š.Jasiukevičius.

„Prie pat Dugos mus ir pamatė apsaugos mašina, pasigavo miške, kyšį duoti bandėm, bet nepaėjo“, – netrukus jam rašė vienas iš sučiuptų keliautojų, siūlęs net 500 eurų kyšį.

Š.Jasiukevičius naujienų portalui lrytas.lt kiek vėliau papasakojo, kad tokių incidentų Černobylyje būna ir dažniau.

„Černobylio zona yra ne tik katastrofos zona, bet taip pat yra ir branduolinius objektus sauganti zona. Čia dar yra senos trys branduolinių atliekų saugyklos, pernai pastatyta ir paleista nauja ir moderni branduolinių atliekų saugykla. Į ją priima saugoti net ir iš užsienio valstybių atvežtas branduolines atliekas.

Visa teritorija gana rimtai prižiūrima, ir, nepasaint to, kad ten leidžiamos oficialios ekskursijos, jas lydi pareigūnai, kurie prižiūri, kad niekas nieko nedarytų, neliestų, nenuklystų nuo maršruto. Dar kartais ten patruliuoja nacionalinės gvardijos kariai, kurie taip pat prižiūri tvarką“, – komentavo keliautojas.

Vis tik pasitaiko ir nelegalių bei taisyklėms nusižengti norinčių smalsuolių.

Dažniausiai išgelbėja kyšiai

Pasak „Praeities žvalgo“ Š.Jasiukevičiaus, draudžiamoje zonoje sulaikyti žmonės dažniausiai atsiperka bauda, tačiau gali būti ir rimtesnių pasekmių.

„Jeigu tiesiog kažkur Černobylio zonoje žmonės yra sulaikomi, yra taikoma administracinė atsakomybė. Bauda yra labai nedidelė, maždaug apie 13 eurų. Juos visus sulaiko, surašo protokolus, veža į policiją, areštinėje jie praleidžia naktį, o kitą dieną veža į teismą.

Teismas išnagrinėja bylą ir paskiria administracinę baudą. Žmonės ją sumoka ir juos paleidžia.

Bet neseniai pradėta taikyti ir kita papildoma priemonė, jog pase uždedamas antspaudas dėl deportacijos, apribojamas buvimo Ukrainoje laikas.

Jeigu per duotą laiką žmogus neišsinešdina iš Ukrainos, jau taikoma baudžiamoji atsakomybė, dėl to gali būti ir apribojamas patekimas į valstybę ateityje“, – aiškino Š.Jasiukevičius.

Pasak jo, dar viena problema yra ta, kad vadinamąjį „stalkerį“ pagavę pareigūnai turi teisę konfiskuoti visus nusikaltimo ir patekimo į Černobylio zoną įrankius – jo telefoną, navigaciją, dozimetrą, fotoaparatą, net drabužius ar kuprinę.

Po Černobylio zoną jau ne vienerius metus keliaujantis Š.Jasiukevičius pažymėjo, kad dažniausiai įkliuvusius keliautojus „išgelbėja“ kyšiai.

„Taip rimtai, kaip šitie, tai pirmieji įkliuvo, bet šiaip įkliuvusių per metus būna kokie 3-5 žmonės. Jie dažniausiai atsiperka kyšiu.

Praėjusią savaitę irgi buvo įkliuvusi viena grupė, tai ten viskas labai paprastai – kyšius susimokėjo, ir viskas. O dabar šiek tiek rimčiau – susidūrė su kariuomene, o su jais taip lengvai susitarti nepavyko“, – portalui lrytas.lt pasakojo Š.Jasiukevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.