Naują lyderę išsirinkusiems socialdemokratams ekspertai atvėrė langą: tik ką sugebės parodyti?

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) sekmadienį atvertė naują lapą savo istorijoje – partijos pirmininke išrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas, Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas, Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilija Blinkevičūtė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilija Blinkevičūtė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Olekas, Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Juozas Olekas, Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Isoda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Isoda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šarūnas Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Partija išrinko naują lyderę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Partija išrinko naują lyderę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Partija išrinko naują lyderę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Partija išrinko naują lyderę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 6:41 PM, atnaujinta May 12, 2021, 7:18 AM

Nors politikė kaip svarbiausią tikslą išsikėlė pergalę būsimuose savivaldos rinkimuose, politologai pastebi, kad šie rinkimai ir įprastai būna sėkmingi LSDP. Tuo metu partijos narių suvienijimas, sugebėjimas oponuoti tiek valstiečiams, tiek valdantiesiems bei sėkmė Seimo rinkimuose – šiems klausimams spręsti reikės didelių pastangų.

Sieks susigrąžinti pasitikėjimą

Pati V.Blinkevičiūtė pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ svarstė, kad daugiau partiečių balsų sulaukė dėl didesnio žinomumo viešojoje erdvėje, dėl darbo patirties socialinėje srityje.

Kokia kryptimi naujoji lyderė pasuks partijos vairą? Prieš kelerius metus prasidėjęs LSDP atsinaujinimas tikėtos sėkmės Seimo rinkimuose partijai neatnešė.

Visgi, V.Blinkevičiūtė pabrėžė, kad prieš dvejus metus vykę savivaldos rinkimai buvo palankūs socialdemokratams – sėkmingiausi iš visų partijų. Sėkmingi buvo ir rinkimai į Europos Parlamentą, tačiau partija suklupo Seimo rinkimuose.

„Aš, kaip dabartinė, ką tik išrinkta lyderė pasižadu, kad kaip lyderė telksiu visus žmones tam, kad mūsų rinkėjas sugrįžtų, kad patikėtų mumis, jog socialdemokratai yra vienintelė tikra kairioji partija Lietuvoje, kuri neužsiima populizmu, bet kovoja už žmones“, – laidos metu kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Vertindama galimybes socialdemokratams prisijungti prie valstiečių ir darbiečių frakcijų koalicinio susitarimo V.Blinkevičiūtė teigė mananti, kad reikia kalbėtis su įvairiomis politinėmis partijomis – tiek opozicija, tiek valdančiaisiais.

„Tačiau visada reikia žinoti, kad yra tam tikros raudonosios linijos, kurių mes, kaip socialdemokratai, peržengti neturime teisės“, – kalbėjo politikė.

Naujoji partijos lyderė teigė mananti, kad bendro opozicijos susitarimo pasirašymas bendradarbiavimui nėra būtinas, tačiau apie tai bus diskutuojama partijoje.

Nėra svarbiausias rodiklis

Sekmadienį po pergalės partijos rinkimuose V.Blinkevičiūtė teigė, kad dabar svarbiausias laukiantis darbas – pergalė 2023 metų savivaldos rinkimuose.

Vis dėlto, politologas Vytautas Isoda pastebi, kad socialdemokratai visuomet gerai pasirodydavo savivaldos rinkimuose, todėl iš šių rinkimų išvadų apie partijos galimybes nedarytų.

„Tai yra visai kitokio pobūdžio rinkimai. Socialdemokratai tradiciškai gerai pasirodo savivaldoje, nes turi savo tradicines savivaldybes, kurias laimi“, – kalbėjo V.Isoda.

„Tačiau tai, kad ir vėl greičiausiai laimės tas savivaldybes, nereiškia, kad nacionalinėje politikoje jų pozicijos pasikeičia labai stipriai“, – pabrėžė jis.

V.Isoda prisimena, kad ir paskutinių savivaldybių rinkimų metu atrodė, kad socialdemokratai atsigauna, dėl to daugelis prognozavo sėkmę ir Seimo rinkimuose. Ir vis dėlto tai reiškė mažai.

„Savivaldybių rinkimuose, mano galva, jie vėl bus pirmi arba antri, tačiau apie kitus Seimo rinkimus dar labai sunku prognozuoti“, – prognozavo V.Isoda.

Tuo metu politologas Šarūnas Liekis teigė, kad vis populiarėjantys visuomeniniai rinkimų komitetai savivaldos rinkimuose gali gerokai sumaišyti galutinį vaizdą.

Kritikos koziris

Politologas Š.Liekis pasakojo, kad kaip stebėtojo iš šono V.Blinkevičiūtės pergalė pirmininko rinkimuose nenustebino, kadangi ji viešojoje erdvėje buvo gerokai aktyvesnė, pasisakė aštresnėmis politinio gyvenimo temomis.

„Akivaizdu, kad tokiomis aplinkybėmis, kada Vyriausybės populiarumas krenta kiekvieną mėnesį, konfrontuojantis politikas yra patrauklesnis, ypač žmonėms, kurie nusivylę vykdoma politika“, – kalbėjo politologas.

V.Isodos manymu, aštri socialdemokratų kritika valdantiesiems, norint sėkmės rinkimuose, turėtų tęstis ir toliau.

„Bent trumpuoju laikotarpiu, kad partija vėl įgautų veidą. Ilgą laiką, vadovaujant Gintautui Paluckui, buvo neaišku, ar jie slapta remia TS-LKD – jie buvo tarsi vienoje valtyje, nebuvo aiškios opozicijos konservatoriams. Vienu metu buvo pasigirdę skandaliukų apie slaptus susitarimus tarp Gabrieliaus Landsbergio ir Gintauto Palucko.

Aštresnė kritika Vyriausybės atžvilgiu turėtų būti, aišku, kiek įmanoma su substansyvesniais pasiūlymais iš savo pusės“, – pabrėžė jis.

Ateities galimybės

Nors valstiečiai išlaiko savo populiarumą ir toliau lyderiauja tarp kairės rinkėjų, Š.Liekis neatmeta, kad socialdemokratai dar gali pakonkuruoti. Anot politologo, Lietuvoje yra virš 30 proc. neapsisprendusių rinkėjų – jie yra tas mobilusis elektoratas, kurį galima paprastai perimti.

„Daugybė elektoratų persidengia, ir paprastai laimi ne tik tokia ideologinė, centro – dešinės ar centro – kairės pozicija, bet aktyvumas, iniciatyvos rodymas, konstruktyvių pasiūlymų turėjimas – tai paprastai žmonėms patinka. Ne ideologinė, bet konkrečių politikų kritika visus patraukia“ , – svarstė Š.Liekis.

Anot V.Isodos, socialdemokratų sėkmė Seimo rinkimuose priklausys nuo jų laikysenos ir darbo Seime – kaip jie sugebės išlaikyti distanciją nuo valstiečių, oponuoti ne tik Vyriausybei.

„Mano patarimas jiems – bandyti oponuoti ir valstiečiams, kad rinkėjai visų pirma juos atskirstų ir pastebėtų“, – patarė politologas.

Vertindamas naujosios lyderės galimybes išvesti partiją į sėkmę V.Isoda teigė, kad V.Blinkevičiūtė – geriausias iš turėtų pasirinkimų. Anot jo, patirtis rodo, kad į politikus, grįžusius iš Europos Parlamento arba pozicijų Europos Komisijoje, žiūrima kaip į esančius virš nacionalinės politikos – politologas prisimena Dalios Grybauskaitės pavyzdį.

„Lyderė turėtų reikštis kuo daugiau – daug kas galėjo ją pamiršti. Ji turėtų dažniau būti Lietuvoje, rodytis televizijos ekranuose ir siekti, kad būtent ją žmonės pradėtų matyti kaip alternatyvią premjerę Ingridai Šimonytei, ir nebežiūrėti į Saulių Skvernelį“, – įvardijo V.Isoda.

Tuo metu LSDP pirmininko rinkimų metu viešojoje erdvėje pasirodę įvairūs laiškai partiečiams, svaidymasis kaltinimais bei pačių partijos narių įvardijama įtampa bei vidinės intrigos taip pat neliko nepastebėti. Kiek gilus yra šis partijos susiskaldymas ir ar nepakiš tai kojos naujajai lyderei?

Š.Liekis teigė manantis, kad tokie nesutarimai būdingi visoms partijoms.

„Lieka klausimas, kiek savisaugos jausmas verčia partijos narius likti organizaciniuose rėmuose, kuriuose jie yra. Jeigu bet kuriai politinei jėgai kyla pavojus, kad ji suskils, jos pajėgumai sumažės, tai dažnai pasimokama iš ankstesnių klaidų ir skirtumus sprendžiama savo rėmuose“, – kalbėjo Š.Liekis.

Išrinktoji LSDP pirmininkė pareigas pradės eiti gegužės 29 dieną, tądien rengiamas ir partijos suvažiavimas. Už politikę balsavo 56 proc. iš beveik 8 tūkst. rinkimuose dalyvavusių socialdemokratų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.