G. Nausėdos į VRK deleguojamas Š. Liekis kaltina konservatorius spaudimu, partija tai neigia

Į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prezidento Gitano Nausėdos deleguojamas politologas Šarūnas Liekis kaltina Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) spaudimu, konservatoriai kaltinimus neigia.

 Į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prezidento G.Nausėdos deleguojamas politologas Š.Liekis kaltina TS-LKD spaudimu, konservatoriai kaltinimus neigia.<br> lrytas.lt koliažas.
 Į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prezidento G.Nausėdos deleguojamas politologas Š.Liekis kaltina TS-LKD spaudimu, konservatoriai kaltinimus neigia.<br> lrytas.lt koliažas.
Š.Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Š.Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 1:49 PM, atnaujinta May 18, 2021, 1:52 PM

Seime antradienį svarstant naujos VRK sudėtį Š. Liekis paskelbė norintis pranešti apie aplinkybes, kurias vertina kaip spaudimą, „patiriamą iš vienos partijos ir vienos visuomenės informavimo priemonės“.

„Nuo to momento, kai prezidentas G. Nausėda delegavo mane į VRK narius, dar nesvarsčius mano kandidatūros frakcijoje, TS-LKD atstovai apie mane paslapčiomis skleidė neigiamą informaciją, taip siekdami pasėti abejones mano objektyvumu ir nešališkumu“, – sakė Š. Liekis.

„Vertinu tai kaip spaudimą Seimo narių laisvam pasirinkimui, manipuliuojant visuomenės nuomone ir akivaizdžiai pramanytais pretekstais prieš mane kaip rezidento kandidatą“, – pažymėjo politologas.

Š. Liekis minėjo Lietuvos radijo reportažą, kuriame teigta, kad konservatoriai kelia klausimus dėl jo objektyvumo, nes praėjusiais metais jis konsultavęs buvusią centro-kairiųjų Vyriausybę.

„Visuomeninio transliuotojo LRT radijo laidoje buvo paviešintas reportažas, kuriame bandoma teigti, kad aš neobjektyvus, kadangi COVID-19 pandemijos metu 2020 metais kelis mėnesius konsultavau Vyriausybės strateginės analizės centrą, kuris pagal priskirtas funkcijas vykdo analizes ir teikia rekomendacijas Vyriausybei“, – sakė Š. Liekis.

„Visą savo profesinį gyvenimą dirbu Lietuvos valstybei ir konsultuoju jos institucijas ir organizacijas, esu įsitikinęs, kad jokia partija nėra aukščiau valstybės ir neturi teisės monopolio, ir jokia partija ar valstybės institucija negali manyti, kad įsigijusi ekspertines paslaugas kartu su jomis nusiperka ir jo sąžinę“, – sakė politologas.

Seime per diskusiją dėl VRK kalbėjęs TS-LKD atstovas Andrius Vyšniauskas pasisakė už naują komisijos sudėtį, nors pripažino, kad „galbūt tam tikrų abejonių dėl komisijos narių kyla“.

„Iš tikrųjų, aš norėčiau pasisakyti už VRK sudėtį, nors galbūt tam tikrų abejonių dėl komisijos narių kyla, bet iš esmės matome stiprią VRK, kuri bus stipriai atsinaujinusi, kurioj yra daug jaunų ir profesionalių žmonių, bet jau daug patyrusių rinkiminiame darbe“, – sakė A. Vyšniauskas.

Į Š. Liekio pareiškimą konservatorių atstovas per Seimo posėdį nieko neatsakė. Vėliau komentuodamas situaciją BNS jis teigė, kad kaltinimai spaudimu yra „absurdiškos insinuacijos, kurios neturi nieko bendro nei su realybe, nei su tiesa“.

„Vakar mūsų frakcijos posėdyje buvo ganėtinai aštri diskusija dėl gerbiamo Š. Liekio, tiek ir tam tikrų užsakymų jo politologinių ar kitų paslaugų, tiek ir dėl jo pasisakymų Baltarusijos atžvilgiu – mūsų frakcija, natūralu, tuos klausimus kėlė frakcijos posėdyje. Turėjome diskusiją frakcijos posėdyje, kažkokio spaudimo ar kitų dalykų nėra daroma, bet natūralu, jei apie žmogaus veiksmus, biografiją kyla klausimų, jis turi atsakyti, o ne mėtytis kažkokiais kaltinimais“, – BNS sakė A. Vyšniauskas.

Seimas šiuo metu slapta balsuoja dėl naujos sudėties VRK. Prezidentas G. Nausėda į ją yra pagal įstatymą pasiūlęs du kandidatus, profesorius Š. Liekį ir Andrių Vaišnį.

VRK pirmininke Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasiūlė skirti buvusią Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkę teisininkę Jolantą Petkevičienę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.