V. Adamkus: „Išėjus diplomatui E. Bagdonui, netekau ne tik nuoširdaus patarėjo, bet ir artimo draugo“

„Netekome labai kūrybingo, labai tauraus ir sąžiningo žmogaus“, – sužinojęs, kad gegužės 22 d. popietę mirė vienas labiausiai patyrusių Lietuvos diplomatų, ambasadorius Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) Edminas Bagdonas (57 m.), sakė prezidentas Valdas Adamkus.

Edminas bagdonas ir Valdas Adamkus<br>P.Lileikio nuotr.
Edminas bagdonas ir Valdas Adamkus<br>P.Lileikio nuotr.
Edminas Bagdonas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Edminas Bagdonas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Valdas Adamkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Valdas Adamkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Edminas Bagdonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Edminas Bagdonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 22, 2021, 4:26 PM, atnaujinta May 22, 2021, 4:27 PM

E.Bagdonas po sunkios ligos mirė gegužės 22 d. popietę Vilniuje. Iš JAE jis, artimų draugų ir šeimos padedamas, į Lietuvą specialiu medicininiu lėktuvu buvo parskraidintas šių metų pradžioje.

Prieš tai jį gydė patys profesionaliausi Izraelio ir JAE medikai. Pats E.Bagdonas ne vienerius metus nepaprastai didvyriškai grūmėsi su klastinga liga. Dirbdamas Lietuvos ambasadoriumi Izraelyje, jis net ir po sunkių, alinančių procedūrų profesionaliai atliko savo atsakingas pareigas.

„Netekome labai kūrybingo, tauraus, sąžiningo žmogaus. Tokių patyrusių diplomatų ir Lietuvos patriotų tikrai daug neturime. Aš dėl Edmino netekties labai labai giliai išgyvenu. Jis su manimi dirbo ir pirmosios, ir antrosios kadencijos prezidento poste metu.

Laikiau jį ne tik vienu geriausių savo patarėju, bet ir artimu draugu. Sykiu esame apskrieję kone visą pasaulį ir atlikę Tėvynei nemažai naudingų darbų. Nuoširdžiausiai užjaučiu Edmino žmoną Juliją, dukrą Rūtą ir sūnų Martyną“, – vos tramdydamas emocijas, kalbėjo prezidentas V.Adamkus.

E.Bagdonas Lietuvos diplomatinėje tarnyboje pradėjo dirbti iš karto po nepriklausomybės atkūrimo. 1986 m. jis baigė Kijevo valstybinį universitetą. 1991–1992m. Buvo Lietuvos Aukščiausios tarybos (Atkuriamojo Seimo) Tarptautinių ryšių biuro referentas. 1992–1993m. Seimo Tarpparlamentinių ryšių departamento direktorius.

1994–1997 m. dirbo Lietuvos Respublikos konsulu Ukrainoje. 1997–1998 m. užėmė Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas, 1998–2001 m. buvo šio departamento direktorius.

2001–2004 m. E.Bagdonas dirbo Lietuvos Respublikos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Italijoje.

2004-2006 m. buvo prezidento Valdo Adamkaus Užsienio politikos grupės vadovas, Prezidento patarėjų grupės koordinatorius, Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų konsultacinio komiteto vadovas.

2006–2007 m. ėjo Užsienio reikalų ministerijos Rytų Europos ir Vidurinės Azijos departamento ambasadorius ypatingiems pavedimams pareigas. 2007–2012 m. – Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Baltarusijoje.

2014-2019 m. dirbo Lietuvos ambasadoriumi Izraelyje, o nuo 2019 m. vasaros – ambasadoriumi JAE.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.