G. Landsbergis įvertino R. Pratasevičiaus vaizdo įrašą: tai yra nesuvokiamo lygio žiaurumas Išreiškė paramą Latvijai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad nuogąstavimai dėl sulaikytojo Baltarusijos opozicionieriaus Romano Pratasevičiaus sveikatos būklės yra realūs. Tuo pačiu ministras išreiškė paramą Latvijai, kuri oficialią Baltarusijos vėliavą pirmadienį pakeitė istorine baltos ir raudonos spalvų baltarusių vėliava. Atsakydamas į tai Minskas išsiuntė iš Baltarusijos Latvijos diplomatus.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 10:59 AM, atnaujinta May 25, 2021, 11:49 AM

„Tam tikri nuogąstavimai dėl jo (R.Pratasevičiaus – aut.past.) sveikatos būklės yra realūs ir tikri. Aišku, yra didelė baimė ir dėl to, kaip su juo elgiamasi. Panašu, bent jau sprendžiant iš paskelbto vaizdo, kad jis buvo kankintas, buvo aišku, kad jis buvo verčiamas tas frazes pasakyti. Tai yra nesuvokiamo lygio žiaurumas.

Galime dar kartą pareikalauti, kad jis būtų nedelsiant paleistas – jis ir jo gyvenimo draugė“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Ministras teigė, kad ambasados atstovams nepavyko gauti daugiau informacijos apie Baltarusijos opozicionieriaus R.Pratasevičiaus būklę.

„Viskas, ką žinome, tai sužinome iš viešų šaltinių ir bendravimo su jo artimaisiais“, – teigė ministras.

Anot ministro, artimieji su R.Pratasevičiumi bendrauja per advokatą. Tačiau nėra iki galo aišku, ar advokatas rado patį R.Pratasevičių.

„Sudėtinga situacija. Iš esmės tam tikrą informaciją jis geba gauti. Tačiau nebuvo patvirtinta, kad buvo susitikimas tarp advokato ir R.Pratasevičiaus“, – teigė ministras.

Tuo pačiu G.Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva, reaguodama į sekmadienį įvykusį lėktuvo incidentą, savarankiškai sankcijų įvesti negali.

„Ekonominės, finansinės sankcijos, nes nutraukdami ekonominius santykius turėtume įvesti sankcijas bendrovėms, kurios prekiauja tarp dviejų valstybių, jos visos įvedamos tik visų ES vadovų bendru, vieningu sutarimu. Todėl žingsnio, kurį galėtų vienasmeniškai, savarankiškai padaryti Lietuva, kol kas dabar neturime“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Ministras teigė, kad Lietuva pasisako už skubų ketvirtojo sankcijų paketo priėmimą, ir pradėti diskutuoti apie penktąjį sankcijų paketą, kuris galėtų apimti ir kai kuriuos sektorius, pavyzdžiui – naftos sektorių.

G. Landsbergis: Minskui išsiuntus Latvijos diplomatus, Lietuva pasirengusi šaliai padėti

G.Landsbergis taip pat teigė, jog Minskui išsiuntus iš Baltarusijos Latvijos diplomatus, Lietuva pasirengusi padėti savo kaimynei, jei to prireiks.

„Vakar parašiau Edgarui Rinkevičiui, Lietuvos dideliam bičiuliui, Latvijos užsienio reikalų ministrui, su visa parama ir paklausiau, ar nereikia kokios pagalbos iš mūsų dėl to, kad dabar jų diplomatinė veikla Minske yra sustabdyta. Mes diplomatų turime Minske, mes galime, galbūt, jiems kuo nors pagelbėti, bet kol kas atrodo, kad jokios pagalbos daugiau nereikia“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, diskutuojant dėl galimos Baltarusijos izoliacijos Europos Sąjungos (ES) oro erdvėje „yra vieninga europinė nuomonė“, o iniciatyva įgauna pagreitį Europos Vadovų Taryboje.

„Jeigu tai bus padaryta Europos lygiu, neturiu abejonių, kad tai padarys visos Europos valstybės, taip pat ir mūsų artimiausi partneriai“, – pridūrė ministras.

Baltarusija pirmadienį paskelbė išsiunčianti Latvijos ambasadorių, atsakydama į incidentą Rygoje, kai oficiali Baltarusijos vėliava buvo pakeista istorine baltos ir raudonos spalvų baltarusių vėliava, o Latvijos vyriausybė atsakė analogišku žingsniu.

Istorinė Baltarusijos vėliava anksčiau pirmadienį E. Rinkevičiaus bei Rygos mero Martinio Stakio iniciatyva buvo iškelta ir ledo ritulio pasaulio čempionate Rygoje.

E. Rinkevičius be kita ko pabrėžė, kad tai parodo ir Latvijos požiūrį į Baltarusijos valdžios „terorizmo aktą“, kai sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas Minske siekiant areštuoti opozicijos žurnalistą.

Vienas populiaraus informacinio „Telegram“ kanalo „Nexta“ įkūrėjų 26-erių R. Pratasevičius sekmadienį buvo sulaikytas Minske po to, kai režimui pasitelkus karinę aviaciją Baltarusijos sostinėje buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo žurnalistas skrido iš Atėnų į Vilnių. Taip pat buvo sulaikyta jo gyvenimo draugė Rusijos pilietė S. Sapega.

ES lyderiai pirmadienį pasmerkė šiuos Baltarusijos veiksmus ir paragino Bendrijos oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.