Nuteisto Kelmės rajono mero V. Andrulio apeliacijoje – prašymas įvardyti STT agentą

Už kyšininkavimą nuteistas Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis prašo teismo įvardyti jį sekusį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentą, ketvirtadienį pranešė Šiaulių apygardos teismas.

V,Andrulis.<br>G.Šiupario nuotr.
V,Andrulis.<br>G.Šiupario nuotr.
V,Andrulis.<br>G.Šiupario nuotr.
V,Andrulis.<br>G.Šiupario nuotr.
V,Andrulis.<br>G.Šiupario nuotr.
V,Andrulis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-27 18:40

Jo teigimu, ankstesniame teismo posėdyje mero advokatas teismo prašė, kad STT pateiktų papildomus išslaptintus kriminalinės žvalgybos atitinkamus duomenis.

Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija tuo metu advokato prašymą patenkino ir valstybės kaltinimą palaikantį prokurorą įpareigojo tokią papildomą informaciją pateikti, tačiau ketvirtadienį vykusiame posėdyje perskaitytas STT atsakymas mero advokato netenkino.

„Šiandien valstybės kaltintojas teismui pateikė STT atsiųstą atsakymą, kuriame pažymima, kad tarnyba detalių duomenų apie slaptuosius asmenis, atskleisti jų tapatybę pagal galiojančius atitinkamus Kriminalinės žvalgybos įstatymus negali, STT pažymėjo, jog privalo užtikrinti tokių asmenų slaptumą. Šis dokumentas proceso dalyvių pritarimu buvo prijungtas prie bylos“, – rašoma pranešime.

Anot jo, nuteistojo V. Andrulio gynėjas pareiškė, kad toks atsakymas gynybos netenkina. Jis teismo dar kartą paprašė kreiptis į STT dėl papildomų duomenų pateikimo.

Teismo teigimu, mero advokatas pabrėžė, kad svarbu išsiaiškinti, ar byloje nebūta provokacijos, todėl teismo ir prašoma, kad būtų konkrečiai atsakyta, kas tas agentas, kuris STT pateikė informaciją apie galimą korupciją vykdant Tytuvėnų miesto viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą.

Tokie duomenys nurodomi 2019 metų spalio 14 dienos STT dokumente.

„Prašoma atsakyti konkrečiai, ar STT neįvardijamas agentas ir yra minėtą projektą vykdžiusios bendrovės direktorius, iš kurio V. Andrulis priėmė dalį reikalauto kyšio“, – teigiama pranešime.

Prokuroras savo ruožtu pareiškė, kad STT pareigūnų prašyta pateikti atsakymus būtent į tokius klausimus, į kokius jie ir pateikė atitinkamą atsakymą, todėl bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos jis prašė advokato prašymą atmesti.

Vis dėlto teismas nusprendė advokato prašymą tenkinti.

Byloje po ketvirtadienį vykusio posėdžio paskelbta pertrauka, byloje teismas jau baigė įrodymų tyrimą.

Ankstesniame teismo posėdyje parodymus davė Tytuvėnų miesto viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą vykdžiusios bendrovės direktorius. Iš jo 2020 metų gegužės 19 dieną V. Andrulis priėmė dalį reikalauto kyšio – 5 tūkst. eurų.

Meras STT agentų buvo sulaikytas tą pačią dieną.

„Liudytojas teismui plačiai papasakojo, kada ir kaip supratęs, kad įvairiomis užuominomis už sėkmingą projekto įvykdymą iš jo reikalaujama kyšio. Verslininkas teigė, jog darbai buvo atliekami gerai, tačiau jų pridavimas nuolat strigo daugybėje susirašinėjimų, pretenzijų dėl atliktų darbų kokybės. Jis papasakojo ir apie susitikimą su STT agentu, ir apie šio agento pasiūlymą dalyvauti nusikalstamos veikos imitavimo modelio veiksmuose. Verslininkas sakė savo sutikimą davęs maždaug po poros savaičių. Jis pridūrė, kad per susitikimus su meru apie pinigų paskolinimą jokios kalbos nebuvę“, – rašoma teismo pranešime.

„Teismas išklausė ir STT agentą, kuris dalyvavo minėtame nusikalstamos veikos imitavimo modelyje, susitiko su verslininku. Liudytojas teigė, jog verslininkas buvo instruktuotas ir perspėtas, kad susitikinėdamas su rajono meru, savivaldybės darbuotojais, kitais asmenimis, nesielgtų provokuojančiai. Anot liudytojo, minėtą projektą vykdžiusios bendrovės direktorius žinojo, jog visada turi elgtis natūraliai“, – rašoma jame.

Dar anksčiau įvykusiame teismo posėdyje nuteistojo advokatas bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos prašė, kad iš dalies būtų atnaujintas įrodymų tyrimas.

Gynėjas teismui tada teigė, kad kyla klausimų dėl pareigūnų taikytų nusikalstamos veikos imitavimo modelio pagrįstumo, teisėtumo. Anot jo, kriminalinės žvalgybos veiksmai atliekant tyrimą galėjo būti provokuojantys.

Valstybės kaltinimą šioje byloje palaikantis prokuroras teismui pareiškė, jog pirmosios instancijos teisme išnagrinėta STT pateikta medžiaga ir atsakyta į klausimus. Anot prokuroro, STT pateikė tai, ką turėjo ir galėjo pateikti, tad grįžti prie minimų aplinkybių nematąs pagrindo. Teismas nutarė atlikti įrodymų tyrimą.

Šiuo metu nuo Kelmės rajono savivaldybės mero pareigų teismo nušalintas 59 metų V. Andrulis Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu už tai, kad pareikalavo iš kito asmens 10 tūkst. eurų kyšio už palankumą vykdant Tytuvėnų miesto viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą.

Byloje surinkti duomenys teismui leido daryti išvadą, kad meras suprato darąs nusikalstamą veiką.

Pirmosios instancijos teismas už padarytą nusikaltimą skirtą 25 tūkst. eurų baudą V. Andrulį įpareigojo sumokėti per vienus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Jam buvo skirta ir baudžiamojo poveikio priemonė – atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje penkerius metus. Procesinę prievartos priemonę – laikiną jo nušalinimą nuo Kelmės rajono savivaldybės mero pareigų – teismas paliko galioti iki apkaltinamojo nuosprendžio įsiteisėjimo.

Kelmės rajono savivaldybės meras STT pareigūnų buvo sulaikytas 2020 metų gegužės 19 dieną, kai iš minėtą projektą įgyvendinančios bendrovės direktoriaus priėmė dalį reikalauto kyšio – 5 tūkst. eurų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą V. Andrulis kurį laiką pareigūnų buvo sekamas.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį apskundęs prokuroras apeliacine tvarka nagrinėsiančios Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegijos prašo V. Andruliui skirti 1500 MGL dydžio (75 tūkst. eurų) dydžio baudą, taip pat skirti baudžiamojo poveikio priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?