Valstiečiams sugrįžus į darbo grupę, R. Baškienei vietą teko užleisti A. Širinskienei: matyt, toks ir buvo tikslas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) paskelbus, kad ši, partijos pirmininko Ramūno Karbauskio siūlymu, sugrįžta į Seime suburtą Rinkimų peržiūros darbo grupę, frakcijos atstovai tuomet tvirtino, kad į ją deleguos tuos pačius parlamentarus, kurie buvo į ją paskirti dar prieš pasitraukimą.

Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė, Agnė Širinskienė, Aušrinė Norkienė, Rūta Miliūtė. <br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė, Agnė Širinskienė, Aušrinė Norkienė, Rūta Miliūtė. <br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Leonardas Marcinkevičius, ELTA

2021-05-30 08:31, atnaujinta 2021-05-30 10:31

Tuomet valstiečiai delegavo Rimą Baškienę ir Guodą Burokienę. Tačiau politikės net ir po viešo paskelbimo apie sugrįžimą negalėjo dalyvauti grupės posėdžiuose, kadangi nebuvo sutvarkyti formalumai, o dabar, Seimo valdybai pateiktame prašyme atnaujinti darbo grupės sudėtį įrašytos kitos frakcijos narės – Agnė Širinskienė ir Rūta Miliūtė.

Parlamentarė G. Burokienė tvirtina, kad vietoj jos deleguoti asmenys tiesiog galės geriau atlikti darbus. Tuo tarpu R. Baškienė svarsto, kad tokiais valstiečių veiksmais nuo pat pradžių buvo siekiama į grupę paskirti kitus frakcijos narius.

Apie sugrįžimą į Rinkimų peržiūros grupę gegužės pradžioje paskelbę valstiečių atstovai po savaitės, gegužės 14 d. vykusiame posėdyje dar nedalyvavo, kadangi Seimo valdybai nebuvo pateikę oficialaus prašymo dėl sudarytos darbo grupės sudėties atnaujinimo.

Tačiau, besitęsiant formalumams, tiek frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė, tiek į darbo grupę prieš pasitraukimą deleguotos R. Baškienė ir G. Burokienė kalbėjo, kad LVŽS į šią grupę deleguos būtent jas.

Tačiau penktadienį, prieš dar vieną darbo grupės posėdį, frakcijos seniūnė A. Norkienė patvirtino, kad valstiečiai savo sprendimą pakeitė ir prieš savaitę Seimo valdybai pateiktame dokumente įrašė parlamentares A. Širinskienę ir R. Miliūtę.

„Frakcijoje pakeitėme žmones. Dabar mes delegavome Rūtą Miliūtę ir Agnę Širinskienę“, – Eltai sakė A. Norkienė.

Tačiau frakcijos seniūnė dar nežinojo, ar valdyba jau patvirtino pateiktą prašymą ir naujosios LVŽS atstovės jau galės dalyvauti penktadienį vyksiančiame posėdyje.

„Šiandien kaip tik bandome ieškoti, ar valdyba priėmė sprendimą, ar ne, nes mes raštą jau tikrai turime išsiuntę prieš gerą savaitę, tai nežinau, ar valdyba įsitraukusi į klausimą, bet oficialiai negavome, kad sudėtis yra pakeista“, – teigė A. Norkienė.

R. Baškienė: matyt, toks ir buvo tikslas

Tuo tarpu pati R. Baškienė neatmeta, kad valstiečiai nuo pat pradžių ir siekė į darbo grupę deleguoti ne ją, o kitus asmenis. Ji tikina, kad pati nesisiūlė pasitraukti iš šios grupės.

„Dabar valstiečių frakcija priėmė sprendimą ir delegavo kitus asmenis. Matyt, toks ir buvo galbūt pirminis tikslas, kad būtų tie, kurie yra dabar“, – Eltai teigė R. Baškienė, tuo pačiu pažymėdama, kad nedalyvavo posėdyje, kuriame buvo priimtas šis sprendimas.

„Frakcijoje buvo idėja, kas toliau galėtų dirbti. Aš tame posėdyje net nedalyvavau, buvau kelyje ir negalėjau prisijungti“, – sakė iš darbo grupės frakcijos sprendimu pašalinta valstietė.

Pasisakė, kad LVŽS iš darbo grupės apskritai nesitrauktų

R. Baškienė tvirtina, kad frakcijos priimto sprendimo pakeisti atstovus ji nesureikšmina, kadangi pati aktyviai nedemonstravo siekio būtinai ir toliau dalyvauti Rinkimų grupės veikloje. Politikė įsitikinusi, kad frakcijos pasirinkti asmenys puikiai atstovaus valstiečių pozicijai šioje veikloje.

„Aš tos iniciatyvos neišreiškiau, tai natūralu, kad frakcija pasirinko tuos asmenis, kurie ir pradžioje labiau pageidavo dalyvauti (...) ponia Širinskienė dirba Teisės ir teisėtvarkos komitete, manau, jai išminties užteks. Ir mūsų jaunoji kolegė politologė Rūta Miliūtė, šaunios kolegės, viskas čia yra gerai, tegul dirba“, – sakė R. Baškienė.

Valstietės teigimu, nors ji aktyviai nedemonstravo noro būtinai atstovauti frakcijai suburtoje darbo grupėje, tačiau tuo pačiu pažymėjo, kad visą laiką pasisakė už tai, kad ši politinė jėga apskritai nesitrauktų iš šio proceso ir dalyvautų jame nuo pat pradžių.

„Tokia frakcijos valia. Mano iniciatyva buvo dalyvauti iš karto, teikti pasiūlymus ir aktyviai įsijungti į grupės veiklą pačioje darbo pradžioje. Tačiau valstiečių frakcija nusprendė, išgirdusi šešėlinės Vyriausybės rekomendacijas, kad mes neturime dalyvauti šioje veikloje, dėl to, kad išreiškėme kitokią poziciją“, – kalbėjo parlamentarė, tuo pačiu akcentuodama, kad paklūsta frakcijos valiai, tačiau ir toliau ketina domėtis darbo grupės veikla.

„Aš esu paklusni frakcijos valiai, 1-2 balsai nulėmė, kad frakcija atsisakė dalyvavimo rengiant šiuos teisės dokumentus. Kai traukinys nuvažiuoja labai toli, gaila, kad tai vyksta be vienos iš frakcijų, bet aš labai domiuosi šita tema ir stebiu, kas vyksta. Dėkoju darbo grupės vadovui, kuris persiunčia dokumentus ir daro atvirus posėdžius“, – tvirtino R. Baškienė.

G. Burokienė: pasikeitus grupės tikslui, frakcijos pozicijai geriau atstovaus teisininkė A. Širinskienė

Tuo tarpu kita politikė, kurios valstiečiai nebedelegavo į darbo grupę – G. Burokienė tvirtina, kad pasikeitus Seime suburtos grupės tikslui ir toliau diskutuojant ne tiek apie bendrus rinkimų sistemos pokyčius, o labiau apie ruošiamą Rinkimų kodeksą, frakcijos pozicijai esą geriau atstovautų teisinį išsilavinimą turinti A. Širinskienė.

„Toje grupėje visai pasikeitė nuomonės. Buvo iš principo apie rinkimus galvojama, o dabar paprasčiausiai liko Kodeksas, tai čia teisininkų darbas“, – tikino G. Burokienė, kartu pridurdama, kad apskritai ji pati nelabai galėtų atrasti laiko šios grupės veiklai.

„Frakcijoje buvo iškelta mintis. Be to, ten dažniausiai susitikimai vyksta penktadieniais, o aš penktadieniais dažniausiai būnu apygardoje ir negalėčiau dažnai dalyvauti“, – frakcijos sprendimo motyvus aiškino valstietė.

ELTA primena, kad kovo 17 d. Seimo valdyba sudarė darbo grupę, kuri iki rugsėjo 10 d. turės peržiūrėti Lietuvos rinkimų sistemų veikimą, apibendrinti teikiamus siūlymus ir pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus. Į šią grupę valstiečiai tuomet delegavo būtent R. Baškienę ir G. Burokienę.

Visgi dar prieš pradedant grupės darbą, LVŽS paskelbė apie pasitraukimą, tuomet tvirtindami, kad iš esmės nepritaria radikaliai rinkimų sistemos pertvarkai, kurią, pasak jų, inicijuoja valdantieji.

Tačiau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) gegužės pradžioj pranešė siūlą nekeisti esamų Seimo, Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų. Į tai bematant sureagavo valstiečiai ir kitą dieną informavo, kad šios partijos pirmininkui R. Karbauskiui pasiūlius, LVŽS frakcija grįžta į darbo grupę.

Tačiau, nepaisant viešo paskelbimo apie sugrįžimą, po savaitės vykusiame posėdyje nė viena LVŽS atstovė nepasirodė. Kaip tuomet Eltai aiškino, R. Baškienė, frakcija nebuvo Seimo valdybai pateikusi jokio oficialaus rašto, kuriuo informuotų apie sugrįžimą, todėl ji tuomet vykusiame posėdyje net negalėjo dalyvauti.

Darbo grupę šiuo metu sudaro: A. Vyšniauskas (vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Valentinas Bukauskas (vadovo pavaduotojas, Darbo partijos frakcija), Dalia Asanavičiūtė (TS-LKD frakcija), Andrius Kupčinskas (TS-LKD frakcija), Raimundas Lopata (Liberalų sąjūdžio frakcija), Rasa Mačiulytė (Seimo kanceliarija), Vytautas Mitalas (Laisvės frakcija), Audronė Ožiūnienė (Seimo kanceliarija), Julius Sabatauskas (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Stasys Šedbaras (TS-LKD frakcija), Rita Tamašunienė (Mišri Seimo narių grupė). Į darbo grupę iki LVŽS pasitraukimo buvo įtrauktos frakcijos narės Rima Baškienė bei Guoda Burokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę