Dėl politinio globotinio Lietuva nudegė pirštus: specialiosios tarnybos užčiuopė siūlo galą Pasprukęs į Ispaniją tyčiojasi iš Lietuvos

Sykį suteikęs politinį prieglobstį lengvai jo neatimsi, nors ir būsi skaudžiai apsirikęs. To gali pasimokyti Lietuva, pagaliau panaikinusi politinį prieglobstį Ukrainos prorusiškam propagandininkui Anatolijui Šarijui.

  Ukrainos veikėjas A.Šarijus yra ne kartą viešai aiškinęs, jog yra persekiojamas už savo žurnalistinę veiklą. Tačiau surinkti įrodymai veda į Rusiją.<br>  Lrytas.lt koliažas
  Ukrainos veikėjas A.Šarijus yra ne kartą viešai aiškinęs, jog yra persekiojamas už savo žurnalistinę veiklą. Tačiau surinkti įrodymai veda į Rusiją.<br>  Lrytas.lt koliažas
Ukrainos veikėjas A.Šarijus yra ne kartą viešai aiškinęs, jog yra persekiojamas už savo žurnalistinę veiklą.
Ukrainos veikėjas A.Šarijus yra ne kartą viešai aiškinęs, jog yra persekiojamas už savo žurnalistinę veiklą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 6:42 AM, atnaujinta Jun 3, 2021, 2:31 PM

Maždaug pusę dešimtmečio – tiek truko Lietuvos institucijų apmąstymai ir mėginimai panaikinti politinį prieglobstį, A.Šarijui suteiktą dar prieš Maidano revoliuciją.

Lietuva apsižiūrėjo suklydusi, kai šis veikėjas tapo vienu pagrindinių antiukrainietiškos propagandos ruporų ne tik toje šalyje, bet ir Europoje.

Gegužės viduryje Lietuva panaikino A.Šarijaus, kaip prieglobsčio turėtojo, statusą ir netgi paskelbė jį nepageidaujamu asmeniu.

Bet tokį sprendimą jis tučtuojau apskundė, taigi valstybės greičiausiai dar laukia ilga kova įvairios instancijos teismuose. O pats buvęs Lietuvos globotinis jau seniai gyvena Ispanijoje, iš kur jį turėtų stengtis iškrapštyti Ukrainos teisėsauga.

Pūtė Kremliaus dūdą

Toliau liepsnojant Baltarusijai ir į mūsų šalį plūstant pabėgėliams nuo tenykščio režimo represijų, šiomis dienomis staiga vėl įkaito ir pabėgėlių iš Ukrainos tema. A.Šarijus – vienas garsiausių, o kartu skandalingiausių.

Politinį prieglobstį Lietuva šiam žmogui suteikė dar 2012 metais, kai jis pabėgo iš Ukrainos prezidentaujant Viktorui Janukovyčiui.

A.Šarijui buvo iškeltos kelios bylos, teisėsauga dėl vieno incidento jį mėgino prigriebti už chuliganizmą.

Tuo metu pats žurnalistas nuolat aiškino, kad korumpuoti politikai ir teisėsauga jį persekioja už kritiką bei tyrimus apie korupciją, o gimtojoje šalyje jam gresia didelis pavojus.

Tačiau istorija naują posūkį įgavo po 2014 metų Maidano revoliucijos, kai buvo nuverstas V.Janukovyčius, Rusija okupavo Krymą, o Ukrainos rytuose prasidėjo karas. A.Šarijus viešai pradėjo skelbti įvairius siužetus ir informaciją, kuri arba visiškai, arba beveik visiškai atitikdavo antiukrainietišką Kremliaus propagandą.

Bėgant metams A.Šarijus tapo populiariu socialinių tinklų veikėju, tinklaraštininku, kurio absoliuti dauguma gerbėjų buvo prorusiškai ir antiukrainietiškai nusiteikę Ukrainos, taip pat kitų šalių piliečiai.

Ukrainoje jis net sukūrė savo partiją, kuri iš politikos paribių ėmė pamažu kopti į viršų ir vis sėkmingiau dalyvauti įvairiuose rinkimuose.

O pats A.Šarijus visą laiką aiškino, jog pliekia ne pačią valstybę ar tautą, bet tik valdžią, ir taip atlieka žurnalisto darbą.

Ukrainoje vis garsėjo kalbos ir daugėjo informacijos apie tai, jog šis veikėjas gali būti tiesiogiai finansuojamas Rusijos specialiųjų tarnybų, todėl esą gali sau leisti plačiai gyventi net ne Lietuvoje, o Olandijoje, vėliau – Ispanijoje.

Pastaruoju metu šiuos reikalus ėmė tirti Ukrainos teisėsauga ir specialiosios tarnybos, kurios aiškinasi ir jo partijos galimo šešėlinio finansavimo užkulisius.

A.Šarijus visus įtarimus kategoriškai neigė, o būdamas užsienyje net buvo į mūsų šalies teismą padavęs jį kritikavusius ir esą apšmeižusius Lietuvoje besilankančius Rusijos opozicijos veikėjus.

Surinko svarių duomenų

Lietuvos valstybės institucijos ir specialiosios tarnybos dar 2015 metais buvo pradėjusius bandymus panaikinti A.Šarijaus politinį prieglobstį.

Neoficialios žinios apie tai pasklido ir viešojoje erdvėje.

Tačiau tai padaryti sunkiau nei pasakyti. Mat Europos Sąjungos narė yra saistoma įvairių tarptautinių įsipareigojimų bei kriterijų.

Kodėl dabar Migracijos departamentas ir kitos institucijos vis dėlto ryžosi tai padaryti?

Aukšti pareigūnai, tiesiogiai susiję su procesu, „Lietuvos rytui“ neoficialiai tvirtino, jog tam pagrindo pagaliau suteikė specialiosios tarnybos, kurios esą galop surinko svarių duomenų apie šį asmenį ir jo neskaidrų finansavimą iš Rusijos.

Bet A.Šarijus su advokatais Migracijos departamentą apskundė, jau prasidėjo pirmosios instancijos teismo procesai.

Turi spręsti ir Ispanija

Pasak pareigūnų, net jei A.Šarijus galutinai neteks politinio prieglobsčio, tai automatiškai nereiškia, jog jis turės palikti ES ar net bus iš jos deportuotas.

Mat esą Ispanija, kurioje šis veikėjas įsikūręs ir į kurios institucijas kreipėsi mūsiškės, yra jam išdavusi leidimą gyventi dėl kitų motyvų.

Taigi Madridas ir gali priimti sprendimą tą leidimą panaikinti.

„Ispanija nėra suteikusi jam leidimo tik dėl to, kad jam politinį prieglobstį suteikė Lietuva. Jis tuo mūsų statusu tiesiog greičiausiai pasinaudojo anksčiau kaip tramplinu ir keliu į ES erdvę.

Vadinasi, Ispanija ar kokia kita valstybė, kurioje jis būtų, ir turėtų spręsti. Bet gali būti, kad savo užklausą ten pasiųs Ukraina, kuri reikalaus jį išduoti“, – „Lietuvos rytui“ aiškino vienas aukštas pareigūnas.

Tai, kad siekdami prigriebti A.Šarijų mūsų šalies pareigūnai galėjo savo veiksmus koordinuoti su ukrainiečiais, leidžia spėti faktas, jog pirmosios neoficialios žinios su nuorodomis į „Lietuvos teisėsaugą“ pirmiausia pasklido būtent Ukrainoje.

Pats A.Šarijus iš saulėto Ispanijos pajūrio siuntė patyčių kupinus linkėjimus ir Ukrainai, ir Lietuvai aiškindamas, kad pastaroji, būdama esą labai nereikšminga Europos Sąjungos narė, paprasčiausiai negali daryti tokių dalykų kaip atimti politinio pabėgėlio statusą.

Aptiko solidžią sąskaitą

Tačiau greitai debesys virš buvusio Lietuvos globotinio galvos smarkiai patamsėjo.

Ukrainos žiniasklaida paskelbė duomenis apie tai, kad A.Šarijaus sąskaita vieno iš Vokietijos bankų filiale Rusijoje ne kartą papildyta didelėmis grynųjų pinigų sumomis, o jas įnešė fiziniai asmenys, Rusijos piliečiai.

Be to, teigiama, kad iš tų sumų, siekiančių šimtus tūkstančių eurų, A.Šarijus pirko nekilnojamąjį turtą Ispanijoje.

Toje šalyje jis esą turi net kelias vilas, o Ukrainos žiniasklaidoje buvo paskelbti net konkretūs jų adresai.

Šiuos duomenis ėmė tirti ne tiktai Ukrainos, bet ir Ispanijos tarnybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.