Į alkoholio spąstus patekusio teisėjo poelgis pribloškė jo kolegas

Dar vienas teisėjas, sėdęs girtas prie vairo, griauna savo karjerą. Greitkelyje įkliuvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas 57 metų Arvydas Daugėla į alkoholio tikrintuvą įpūtė daugiau nei pusantros promilės ir tą pačią dieną buvo nušalintas nuo darbo.

Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Daugėla buvo iškart nušalintas nuo pareigų.
Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Daugėla buvo iškart nušalintas nuo pareigų.
Sustabdžius teisėjo A.Daugėlos (nuotr.) įgaliojimus, 16-mečio A.Stoletovo žūties byla Auk<br>Lrytas.lt koliažas
Sustabdžius teisėjo A.Daugėlos (nuotr.) įgaliojimus, 16-mečio A.Stoletovo žūties byla Auk<br>Lrytas.lt koliažas
Teisėjas Mindaugas Striaukas į alkotesterį įpūtė 0,61 prom.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Teisėjas Mindaugas Striaukas į alkotesterį įpūtė 0,61 prom.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Praėjusių metų pavasarį Teisėjų taryba nusprendė, kad neblaivus įkliuvęs 48 metų M.Striaukas toliau galės eiti savo pareigas.<br>V.Balkūno nuotr.
Praėjusių metų pavasarį Teisėjų taryba nusprendė, kad neblaivus įkliuvęs 48 metų M.Striaukas toliau galės eiti savo pareigas.<br>V.Balkūno nuotr.
Panevėžietė G.Kazilionienė prarado teisėjos darbą ir valstybinę pensiją.<br>G.Šiupario nuotr.
Panevėžietė G.Kazilionienė prarado teisėjos darbą ir valstybinę pensiją.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 11:31 AM, atnaujinta Jun 3, 2021, 3:59 PM

Antradienio popietę greitkeliu Vilnius–Klaipėda važiuojantis „Mercedes-Benz“ daro keistus manevrus.

Tokį pranešimą apie 16 val. 30 min. gavę Kauno kelių policijos pareigūnai šį „Mercedes-Benz“ sustabdė Kauno rajone, ties Grabiciškėmis. Prie jo vairo sėdėjusiam Aukščiausiojo teismo teisėjui A.Daugėlai buvo nustatytas 1,84 promilės girtumas.

Sulaikyti neleidžia įstatymai

Aukščiausiojo teismo teisėjas turi teisinę neliečiamybę, tad patruliai jo sulaikyti negalėjo.

Į policijos sulaikytų automobilių aikštelę nebuvo nuvežtas ir jo automobilis, jis perduotas vairuoti blaiviam asmeniui.

Už tokį girtumą vairuotojui gresia baudžiamoji atsakomybė. Ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 281-1 str. generalinė prokurorė Nida Grunskienė pradėjo antradienį, po to, kai buvo gautas aktualus pranešimas. Ikiteisminį tyrimą pavesta organizuoti Kauno apygardos prokuratūrai.

Teisėjų taryba apsisprendė tą pačią dieną – A.Daugėlos įgaliojimai sustabdyti, kol bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo iš pareigų.

Siūlys atleisti iš pareigų

Teisėjų taryba apie įvykį iš karto pranešė Prezidentūrai. Pagal įstatymus, prezidentas priima dekretą kreiptis į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti iš pareigų pažeminus teisėjo vardą.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį žadėjo artimiausiu metu kreiptis į Teisėjų tarybą dėl A.Daugėlos atleidimo. Prezidento dekretu bus sustabdyti ir jo įgaliojimai.

A.Daugėla Aukščiausiajame teisme dirbo nuo 2019 metų.

Anksčiau jis yra buvęs Klaipėdos policijos tardytoju, 1992 metais tapo teisėju Klaipėdos miesto apylinkės, vėliau – Klaipėdos apygardos teisme.

Nuo 1998 metų A.Daugėla vadovavo Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriui, o 2010- aisiais tapo šio teismo pirmininku.

A.Daugėla pats ne kartą svarstė kitų prasižengusių kolegų elgesį, mat aštuonerius metus buvo Teisėjų etikos ir drausmės komisijos narys.

Klaipėdoje – nuostaba

„Nežinau, kas tokio neįtikėtino turėjo nutikti, kad šį žmogų ištiko tokia bėda“, – taip kalbėjo ne vienas A.Daugėlą gerai pažinojęs klaipėdietis.

Moterys sakydavo, kad taip turėtų atrodyti kiekvienas vyras, – A.Daugėla į darbą visada ateidavo pasitempęs, baltutėliais marškiniais.

Niekas nepasikeitė ir tuomet, kai jo žmona išvyko dirbti į Vilnių, o jis dar kurį laiką gyveno Klaipėdoje ir rūpinosi dukra bei sūnumi, kuriems dabar 16 ir 14 metų.

Prieš keletą metų jis žurnalistams pasakojo, kad mėgsta fotografuoti ir gaminti pusryčių ar pietų patiekalus, – šiltnamyje augindavo keletą pomidorų, prieskoninių daržovių savo reikmėms.

Dar viena jo aistra buvo restauruoti baldus. Jo namuose stovėjo keli sendaikčių parduotuvėje nupirkti ir paties atnaujinti baldai.

„Jeigu gyvenime nebūčiau tapęs teisėju, turbūt greičiausiai būčiau baldų restauratorius“, – prieš šešerius metus sakė A.Daugėla.

Kolegos pasigailėjo

Išsaugoti darbo vietą pavyko tik vienam neblaiviam prie vairo sėdusiam teisėjui. Kolegos pasigailėjo Vilniaus apylinkės teismo teisėjo Mindaugo Striauko.

Praėjusių metų pavasarį Teisėjų taryba nusprendė, kad neblaivus įkliuvęs 48 metų M.Striaukas toliau galės eiti savo pareigas.

Prašydamas patarimo atleisti iš darbo M.Striauką prezidentas G.Nausėda į Teisėjų tarybą kreipėsi du kartus – netrukus po padaryto pažeidimo ir vėliau, kai įvykio aplinkybės jau buvo aiškesnės.

Nusižengė tik kartą

M.Striaukas neblaivus prie vairo įkliuvo praėjusių metų gegužės 19-osios rytą, apie 7 valandą 40 minučių.

Vilniaus policijos teigimu, vairuotojas nepadarė jokio pažeidimo, tiesiog buvo sustabdytas patikrinti. Jam buvo nustatytas 0,61 promilės girtumas.

Teisėjas tuomet visiškai pripažino kaltę ir tvirtino alkoholio gėręs išvakarėse.

Po kelių mėnesių M.Striaukui griežtą papeikimą skyręs Teisėjų garbės teismas įvertino tai, kad kolega nusižengė vieną kartą, o byloje nėra informacijos apie jo piktnaudžiavimą alkoholiu.

Už motiną laidavo duktė

2018 metais per Vėlines neblaivi (1,85 promilės alkoholio) įkliuvusi Panevėžio apylinkės teismo teisėja 57-erių Gražina Kazilionienė turėjo atsisveikinti su teisėjo mantija, bet baudžiamosios bylos išvengė.

Šiaulių apygardos teismas buvusią teisėją G.Kazilionienę atleido nuo bausmės pagal laidavimą. Ji buvo patikėta dukters atsakomybei.

Teismas uždraudė G.Kazilionienei pusantrų metų vairuoti automobilį ir konfiskavo 4 tūkst. eurų vertės turto.

Įkliuvo du kartus

Net du kartus per mėnesį policijai buvo įkliuvęs Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Valerijus Paškevičius.

Pirmą kartą neblaivus prie vairo V.Paškevičius įkliuvo 2016 metų rugsėjį Vilniaus pakraštyje, Naujojoje Vilnioje. Tąkart jam buvo nustatytas 1,86 promilės girtumas, nuo policininkų jis nuslėpė, kad yra teisėjas.

Nors tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl jo atleidimo į Teisėjų tarybą kreipėsi kitą dieną, taryba sprendimą atidėjo. Esą jis galėjo būti vertinamas kaip poveikis administracinę bylą dėl V.Paškevičiaus padaryto pažeidimo nagrinėsiančiam teisėjui.

Atleido tik po avarijos

V.Paškevičius neatvyko nei į Teisėjų tarybos posėdį, nei į teismą, kuris turėjo nagrinėti jam iškeltą bylą.

Po mėnesio Teisėjų tarybai šį klausimą teko svarstyti antrą kartą. Spalio 19 dieną Vilniuje, Šilo ir Viršupio gatvių sankryžoje, V.Paškevičiaus vairuojamas automobilis susidūrė su kitu automobiliu. Teisėjui nustatytas 1 promilės girtumas.

Iš pareigų atleistas V.Paškevičius trejiems metams neteko teisės vairuoti automobilį ir turėjo sumokėti 1158 eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.