G. Landsbergis: glaudesnis Baltijos valstybių ir Danijos bendradarbiavimas stiprina ir regioną, ir Europą

Su darbo vizitu Kopenhagoje (Danijoje) besilankantis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kartu su Estijos, Latvijos ir Danijos kolegomis dalyvavo Danijos ir Baltijos valstybių diplomatinių santykių užmezgimo 100-mečiui ir jų atkūrimo 30-mečiui paminėti skirtoje konferencijoje, kurią atidarė Danijos kronprincas Frederikas.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 3:46 PM

Ministrai paskelbė bendrą pareiškimą dėl tolesnio Danijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo. „Kai toks pareiškimas buvo priimtas prieš 30 metų, Danija buvo ta šalis, kuri įsipareigojo visapusiškai remti nepriklausomybę atgavusių Baltijos šalių siekius.

Šiandien Baltijos valstybės ir Danija įsipareigoja bendradarbiauti įvairiose srityse kaip lygios partnerės, kurias vienija bendros vertybės ir tikslai. Tai liudija per tris dešimtmečius mūsų nueitą brandos kelią“, – konferencijoje sakė G. Landsbergis.

Vizito metu taip pat įvyko dvišalis G. Landsbergio pokalbis su Danijos užsienio reikalų ministru Jeppe Kofodu. Jo metu aptartos Covid-19 pandemijos aktualijos ir situacija Baltarusijoje. Abiejų šalių ministrai pabrėžė, kad reikalinga vieninga ir stipri ES šalių reakcija, reikalaujant paleisti politinius kalinius Baltarusijoje.

Baltijos valstybių ir Danijos užsienio reikalų ministrai apsikeitė nuomonėmis dėl Europos Sąjungos ateities darbotvarkės, aptarė pasirengimą NATO Viršūnių susitikimui, padėtį Rusijoje, santykius su Kinija, paramą reformoms Ukrainoje ir galimybes glaudžiau bendradarbiauti, stiprinant demokratiją bei ginant žmogaus teises kaimynystėje.

„Stebėdami įvykius aplink mus, negalime nesusimąstyti, kur šiandien galėjome atsidurti ir mes patys. Turime moralinę pareigą paremti kaimyninėse šalyse vykstančią kovą už laisvę, demokratiją ir žmogaus teises“, – teigė G. Landsbergis.

Baigdamas vizitą, ministras susitiks su Danijos lietuvių bendruomenės atstovais. 2020 metų duomenimis, Danijoje gyvena daugiau nei 15 tūkstančių lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.