Teisėjų taryba vieningai pritarė girto vairavusio A. Daugėlos atleidimui, pats teisėjas tikino, kad jautėsi blaivus

Teisėjų taryba pirmadienį surengė neeilinį posėdį, skirtą apsvarstyti prezidento Gitano Nausėdos siūlymui atleisti iš pareigų neblaivų vairavusį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Arvydą Daugėlą. Policijos duomenimis, jam buvo nustatytas vidutinis girtumas – 1,84 prom.

Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Daugėla buvo iškart nušalintas nuo pareigų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Daugėla buvo iškart nušalintas nuo pareigų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Daugėla buvo iškart nušalintas nuo pareigų.
Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Daugėla buvo iškart nušalintas nuo pareigų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 11:27 AM, atnaujinta Jun 9, 2021, 9:56 AM

Aukščiausiojo Teismo teisėjas A.Daugėla prie vairo neblaivus įkliuvo antradienį, birželio 1 dieną. Dėl teisinės neliečiamybės teisėjas nebuvo sulaikytas, dėl tos pačios priežasties nebuvo pradėtas ir ikiteisminis tyrimas.

Šalies vadovas siūlė jį atleisti pažeminus teisėjo vardą.

Pritarta teisėjo atleidimui

Teisėjų taryba per neeilinį posėdį vieningai pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui atleisti iš pareigų neblaivų vairavusį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Arvydą Daugėlą.

Už tai, kad teisėjas būtų atleistas kaip savo poelgiu pažeminęs teisėjo vardą, balsavo visi 16 tarybos narių.

Anot G.Nausėdos, teisėjams keliami ne tik ypač aukšti profesionalumo, bet ir elgesio, moralės reikalavimai. Teisėjų reputacija privalo būti nepriekaištinga, o elgesys, susijęs ne tik su tiesioginiu pareigų atlikimu, bet ir su darbu nesusijusioje aplinkoje, neturi kelti jokių abejonių. 

Jautėsi blaivus

„Apgailestauju dėl savęs, dėl jūsų, kad man reikia būti prieš jus dėl minėtos priežasties“, – per posėdį sakė A.Daugėla.

Dalis posėdžio buvo nevieša, joje A.Daugėla nurodė kalbėsiantis apie ypač jautrius asmeninius išgyvenimus. Kai kurie tarybos nariai teigė nenorintys girdėti, išgyventi kolegos asmeninio pobūdžio sukrėtimų.

A.Daugėla pasakojo, kad birželio 1 dieną, apie 14 val., iš Klaipėdos į Vilnių vyko suplanuotai, beveik dvejus metus taip važinėja.

„Kelionė buvo be incidentų. Medžiagoje minima, kad pilietis pastebėjo keistai judantį mano automobilį. Man sunku spręsti, man atrodo normaliai, visą laiką laikiausi greičio, esu ramaus būdo vairuotojas“, – teigė teisėjas.

Pasak jo, kai sustabdė policija ir parodė alkoholio kiekio matuoklio rodmenis, jam buvo didelis šokas. A.Daugėla stebėjosi, kad buvo labai saugomas policijos, pareigūnai net lydėjo, kai jis panoro pasiimti vandens iš savo automobilio.

Teisėjas pripažino, kad dėl asmeninis stresinės situacijos kelias dienas iki įvykio vartojo alkoholį.

Teisėjams bus teikiama psichologinė pagalba

Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė pasidalino, kad Teisėjų Tarybai A.Daugėla atskleidė privačias asmeninio gyvenimo priežastis, padariusias įtaką lemtingam įvykiui.

„Mes išklausėme kolegos, bendražmogiškai visi užjaučia. Tik tiek, kaip aš sakiau ir posėdžio metu, klaidos, kurias galima atleisti kitiems žmonėms, negali būti atleistos teisėjui. Vien dėl to, kad teisėjo pareigos, jo pozicija, jo funkcija visuomenėje nesuderinama su tokiais įvykiais – vairavimas esant neblaiviu. Nepaisant to, kad teisėjas teigė tą dieną alkoholio nevartojęs. Tačiau tas kiekis alkoholio, pagal tai, kaip mes galime spręsti iš praktinių aplinkybių, jis toks, kad teisėjas sėsdamas prie vairo privalėjo įsitikinti, kad nėra jo alkoholio vartojimo padarinių. Patį faktą teisėjas pripažino“, – kalbėjo pirmininkė.

Teisėjas faktą pripažino kaip savo stresinę būklę.

S.Rudėnaitė, paklausta, kaip įvertintų A.Daugėlą, kaip kolegą, atsakė, kad kaip profesionalas, teisėjas yra puikus ir sugyvenamas. Paminėjo, kad teismui šio žmogaus atleidimas yra praradimas.

„Šiek tiek dabar galime konstatuoti, kad per daug uždaras. Nes tas kuklumas žmogaus kartais galbūt slepia tokius dalykus, kad jam yra sunkiau atskleisti savo vidines problemas, gal jis nerado paramos iš išorės“, – svarstė S.Rudėnaitė.

Teisėjų tarybos pirmininkė paminėjo ir tai, kad teismuose būta ir daugiau panašių atvejų, kurie susiję su persidirbimu.

„Teisėjo profesija yra nedėkinga, nes pagal savo pareigas jis privalo būti santūrus, nerodyti savo emocijų teismo posėdyje proceso dalyviams. Ir tai persiduoda gyvenime. Teisėjams, mums, sudėtingiau apie savo problemas kalbėti“, – atviravo S.Rudėnaitė.

Teisėjų taryba numatė priemonę, padėsiančią palaikyti geresnę psichologinę būklę. Numatyta pasitelkti profesionalius psichologus, į kuriuos teismo darbuotojai galėtų kreiptis ieškodami psichologinės pagalbos. Šiai priemonei jau yra numatytas konkretus žmogus.

„Aš būčiau už anoniminę apklausą, manau, kad ji tokia ir bus. Kad žmonės tiesiog pasakytų, tiek teisėjai, tiek kiti teismų specialistai, kokios problemos jų nuomone yra didžiausios, kokios asmens jausenos kolektyve“, – aiškino pirmininkė.

Laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė tvirtino, kad A.Daugėla penkerius metus negalės eiti pareigų.

Sudrebinta ir 16-mečio žūties byla

Aukščiausiojo Teismo teisėjas A.Daugėla su savo kolegomis svarstė bylą, kurioje pareikšti kaltinimai 32 metų Aidai Statkevičiūtei, moteriai, Kaune pėsčiųjų perėjoje mirtinai partrenkusiai 16-metį vaikiną.

Teisėjai nusprendė, kad kaltė buvo abipusė – vairuotoja nesulėtino greičio ties pėsčiųjų perėja, o vaikinas ją kirto bėgdamas, todėl abu veiksmai turėjo įtakos tragiškam įvykiui. 

Nors verdiktas turėjo būti paskelbtas jau birželio 2 dieną, tačiau dėl A.Daugėlos vairavimo esant girtam buvo sustabdyti jo įgaliojimai. Kolegija nebegalėjo rinktis ir skelbti verdikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.