S. Malinauskas – apie „įsiskaudinusius“ politikus, Prezidentūros kvietimą ir darbo Vyriausybėje užkulisius

Ekspremjero Sauliaus Skvernelio buvęs patarėjas, o dabar – sėkmingų tinklalaidžių kūrėjas Skirmantas Malinauskas „Žinių radijo“ laidoje prisiminė darbą Vyriausybėje, papasakojo, kas privertė nusivilti politika ir kodėl nesutiko jungtis į prezidento Gitano Nausėdos komandą.

Skirmantas Malinauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Skirmantas Malinauskas, Aurelijus Veryga, Algirdas Šešelgis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas, Aurelijus Veryga, Algirdas Šešelgis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Skirmantas Malinauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Skirmantas Malinauskas, Algirdas Šešelgis, Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas, Algirdas Šešelgis, Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 6:22 PM

Konfliktas dėl Partnerystės – apsimoka?

„Žinių radijo“ laidos metu S.Malinauskas neslėpė nusivylimo politika – anot jo, pamačius Seimo narių kompetenciją, darbą Vyriausybėje bei Prezidentūrą iš arti, nusivylimo politika yra labai nemažai. S.Malinauskas teigė visada įsivaizdavęs, kad į politiką žmonės ateina mintimi, jog „jiems bus gerai, jeigu visiems bus gerai“.

„Tada pamatai politiką – ir dabar esu visiškai tuo įsitikinęs – kaip interesų, galios žaidimą: ateina kelios grupės su skirtingais interesais, o kas įgiję daugiau galių, tų interesai įgyvendinami. Visiškai nesvarbu, kiek sąžiningas ar nesąžiningas yra įstaigos vadovas, nesvarbu, kiek jis gero ar blogo padaręs – jei jis neatitinka to meto kokio nors ministro darbotvarkės, jis lėks lauk“, – įvertino S.Malinauskas.

Tas pats būdinga ir įstatymų priėmimui, o Partnerystės įstatymas – vienas geriausių to pavyzdžių.

„Visos politinės jėgos sutaria, kad turi būti priimtas Partnerystės įstatymas – ir iš principo konfliktas išspręstas. Kam eskaluoti šią situaciją? Tačiau pasižiūrėkime, kas vyksta – valstiečiams apsimoka, kad ta įtampa būtų kuo didesnė, jie sako, kad nepalaikys jokios diskusijos apie partnerystę.

Laisvės partijai tai irgi yra naudinga, nes apie ją mobilizuojasi daugiau kitos pusės elektorato. Jie eina labai agresyviai – visi perėjos dažymai yra simbolika, bet ne sprendimas (...) Galiausiai sprendimo, kuris reikalingas homoseksualiems asmenims – nėra, bet yra labai daug ginčo, pykčių, ir kiekvienas iš to turi politinių dividendų – nuo prezidento iki premjerės“, – kalbėjo S.Malinauskas.

„Aš tą matydavau visada. Kartais vyksta diskusija ir galvoji, „pamirškit jūs tą politinę konjunktūrą – pabandykime padaryti sprendimą, kuris būtų logiškas, ekspertų vertinimu geriausias valstybei“. Tada atsiranda „kaip sureaguos mūsų rinkėjai?“, „kaip mūsų rėmėjas sureaguos?“, – pridūrė jis.

Iš darbo Vyriausybėje S.Malinauskas pasitraukė po konflikto su buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, kai šis paprašė premjero S.Malinauską nušalinti nuo komunikacijos grupės dėl koronaviruso situacijos. Konfliktas tarp jų kilo, kada S.Malinauskas siekė leidimo „Vilniaus degtinei“ gaminti dezinfekcinį skystį. Neoficialiai kalbėta, kad A.Veryga šį procesą stabdo dėl įmonės reklamuotos nealkoholinės trauktinės.

„Kai yra eilės, ir supranti, kad dezinfekcinis skystis gali išgelbėti gyvybes, o tuo metu ministras sprendžia tokio lygio klausimus, kad jie („Vilniaus degtinė – aut.past.) kažkada pasileido nealkoholinės degtinės ar trauktinės reklamą, ir „dabar mes juos mėnesį patampysime ir nieko jiems neduosime“ – čia ir yra politika. Kai sėdi įsiskaudinusių viduramžių vyrų grupė ir jiems jų pačių ambicija bei kaip jie atrodys yra žymiai svarbesnis dalykas negu išspręsti problemą“, – įvardijo S.Malinauskas.

Neatsargūs pareiškimai

Vis dėlto S.Malinauskas teigė nesilaikantis nuostatos, jog darbas Vyriausybėje buvo klaida. Anot jo, buvo tiek gerų, tiek blogų dalykų. Kaip blogąjį S.Malinauskas prisimena mokytojų mitingus bei frazę, susilaukusią didelio žiniasklaidos dėmesio.

„Diskutuojant, susirašinėjant feisbuke vakare pasakiau, kad užiminėjami pastatai – kaip iš vadovėlių, nes lygiai tas pats vyko Kryme. Nesvarbu, kad tai yra mokytojai, kažkas kitas tuo gali pasinaudoti.

Ir aš atsimenu antraštes: „Premjero patarėjas palygino mokytojus su V.Putino smogikais“. Premjeras rašo, klausia, kas čia atsitiko. Gal nevykusiai pasisakiau“, – prisiminė jis.

S.Malinauskas teigė puikiai suprantantis Ekonomikos ir inovacijų ministerijos darbuotoją, kuri neseniai nevykusiai pasisakė apie Galimybių pasą – esą jis vyresniems žmonėms nėra toks reikalingas: „Aš ją labai puikiai suprantu – kartais viena frazė gali sukurti labai stiprų visuomenės ir valdžios spaudimą“.

Vis tik, Malinauskas visiems, atsidūrusiems tokioje situacijoje, turi vieną patarimą – palaukti tris dienas: „Pamatysite, kaip greitai pasikeis ta konjunktūra ir atsiras naujos temos. Tačiau tuo metu, ypač, jei nesusidūręs anksčiau, atrodo, kad tai yra pasaulio pabaiga“.

Tinklalaidės ateitis

Per ganėtinai trumpą laiką S.Malinauskas transformavosi iš Vyriausybės darbuotojo į tinklalaidžių kūrėją, sulaukusį nemažo visuomenės palaikymo. S.Malinauskas kalbėjo, kad didžiausias netikėtumas – kad jo kuriamą turinį parems tiek žmonių, o tai suteiks galimybę susikurti nedidelį resursą ateičiai, suburti komandą.

„Išėjau į niekur, „Youtube“ turėjau nulį prenumeratorių. Tačiau man buvo įdomus pats formatas – dalintis savo nuomone, pasakyti tai, ką girdžiu iš šaltinių, ko žurnalistai nepasako, nes gali atsidurti teismuose. (...) Ir tai šovė – tikrai sekėsi neblogai, nežinau, kiek tai truks“, – kalbėjo jis.

S.Malinauskas svarstė, kad jeigu sumažėtų rėmėjų, reikėtų atsisakyti komandos, tačiau Lietuvoje pasidarė įmanoma išgyventi vienam kūrėjui: „Net jeigu 10 kartų sumažėtų rėmėjų, aš greičiausiai vienas sugebėčiau išlikti, kad išsimokėčiau sau algą ir galėčiau daryti tai, ką noriu. Čia yra pats didžiausias dalykas“.

Visgi, S.Malinauskas teigė manantis, kad labiausiai tikėtinas scenarijus – ne rėmėjų trūkumas, tačiau išaugsianti konkurencija.

„Ateis daugiau jaunų, alkanų, stiprių žmonių į „Patreon“, ir reikės išsidalinti tuos resursus per daugiau paskyrų – tai neišvengiama. Man keista, kad tai dar vangiai vyksta – bet vyksta. Ir tai yra labai gerai“, – kalbėjo jis.

Prezidentas nuvylė

Tuo metu paklaustas, ar priimtų prezidento Gitano Nausėdos arba Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus kvietimą jungtis į savo komandą, S.Malinauskas pareiškė, kad kvietimą iš Prezidentūros gavo vos palikęs S.Skvernelio patarėjo poziciją, tačiau kvietimui pasakė „ne“.

„Pirma žinutė, kai išėjau iš premjero komandos, buvo iš prezidento komandos. „Ne“, – teigė jis.

„Gavau kvietimą pasikalbėti apie ateities planus. Aišku, mintyse tik pasijuokiau, nes pirmiausiai buvau konkurento komunikacijos vadovas prezidento kampanijos metu.

Antras dalykas – tai, kaip dabar atrodo Gitanas Nausėda, būčiau linkęs jam stipriai oponuoti. Man labai gaila, kad jis kai kuriais atvejais pasirinko tokius sprendimus. Tačiau kalba ne tik apie LGBT klausimus. (...) Apskritai elgesys ir pandemijos metu, taikymasis į dalykus, kurie net šiek tiek pavojingi Lietuvai. Mane šis prezidentas nuvylė“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Anot jo, įdomu, ar kitų prezidento rinkimų metu atsiras alternatyva G.Nausėdai, ar politinės partijos užsiaugins lyderį, galintį kandidatuoti. „Jei tampame valstybe, kur prezidentai valdo po aštuonerius metus, man irgi gaila – tai daug pasako apie mūsų demokratiją“, – įvertino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.