A. Norkienė apie R. Paksą: valstiečiai – už Konstitucijos pataisas

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sako, kad jos vadovaujama frakcija pritars Konstitucijos pataisoms, leisiančioms įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą Rolando Pakso byloje.

Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 5:26 PM

„Tikrai negražu būti linksniuojamiems Europoje už tai, kad mes neįvykdome EŽTT sprendimo. Manau, kad sutarimas bus pagaliau rastas šitame Seime. Mes už tai, kad būtų išspręsta ši problema ir priimtos siūlomos pataisos, leisiančias R. Paksui siekti Seimo nario mandato ir Prezidento posto“, – Eltai sakė A. Norkienė.

Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata ketvirtadienį 48 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujančių Seimo narių grupės vardu ketina pateikti Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą, leisiantį įgyvendinti EŽTT sprendimą R. Pakso byloje.

Jį priėmus bus sudarytos teisinės prielaidos asmeniui, praėjus 10 metų po konstitucinės sankcijos pritaikymo, t. y. po pašalinimo iš einamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo apkaltos proceso tvarka už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą, vėl įgyti teisę eiti Konstitucijoje nurodytas pareigas, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Tai reikštų, kad R. Paksas vėl galėtų siekti Prezidento, Seimo ar Vyriausybės nario posto.

Konstitucijoje siūloma įrašyti, kad „asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, gali eiti Konstitucijoje nurodytas pareigas, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu, kai nuo Seimo sprendimo, kuriuo asmuo buvo pašalintas iš pareigų ar panaikintas jo Seimo nario mandatas, praėjo ne mažiau kaip dešimt metų.“

EŽTT 2011 m. konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.