„Lietuvos geležinkeliai“: interesų konfliktams ir korupcijai mūsų organizacijoje vietos nėra

Skaidrumo suvokimą valstybės valdomose įmonėse gerina veiksmų kompleksas: sklaida, švietimas, komunikacija, pareigos deklaruoti privačius interesus bei įstatyminių reikalavimų aiškinimas. Tokios nuomonės laikosi „Lietuvos geležinkelių“ Saugos ir rizikų valdymo vadovas Rolandas Šlepetys.

 „Lietuvos geležinkeliai“: interesų konfliktams ir korupcijai mūsų organizacijoje vietos nėra.<br> shutterstock nuotr.
 „Lietuvos geležinkeliai“: interesų konfliktams ir korupcijai mūsų organizacijoje vietos nėra.<br> shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 8:00 AM

Projektas „Privačių interesų registro sukūrimas“ yra finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Šios priemonės, jo teigimu, stiprina skaidrumo kultūrą ir suvokimą, kad užkirsti kelią interesų konfliktams bei korupcijai padeda privačių interesų deklaravimas.

Pasak Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko pavaduotojos Evelinos Matulaitienės, šiemet pradėjęs veikti Privačių interesų registras (PINREG) yra veiksmingas įrankis, palengvinęs interesų derinimo kontrolę ir savistabą.

Lengviau prognozuoti rizikas

„VTEK visuomet suinteresuota padėti viešajam sektoriui etiškai tarnauti žmonėms. Labai džiaugiamės, kad nuo šių metų deklaravimo procedūra kelia kur kas mažiau klausimų ir sulaukia teigiamų atsiliepimų“, – komentuoja E.Matulaitienė.

VTEK pirmininko pavaduotoja atkreipia dėmesį, kad PINREG pasižymi draugiškesne vartotojui aplinka ir taupo laiką – užpildyti deklaracijos formą vidutiniškai užtrunka apie 5 minutes.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovo teigimu, tapo lengviau prognozuoti ir rizikas.

„Pateikdamas deklaraciją, darbuotojas patvirtina savo pareigų pobūdį, kitas veiklas ar užsiėmimus, turimus įgaliojimus, taip pat galimas ar net numanomas sąsajas su kitais asmenimis – tiek fiziniais, tiek juridiniais. Tokia informacija leidžia numatyti veiksmų strategiją ir priimti sprendimus išvengiant interesų konflikto. Tai yra veikimas, paremtas ne pasekme, o priežastimi ir jis leidžia išvengti įvairių dviprasmybių. Taigi interesų konfliktams ir korupcijai mūsų organizacijoje vietos nėra“, – teigia R.Šlepetys.

Jis akcentuoja, kad PINREG – ne vienintelis, bet vienas iš pagrindinių korupcijos rizikos valdymo būdų.

„Manau, tai yra visuomenės sąmoningumo stiprinimo dalis, prisidedanti prie viešojo intereso apsaugos“, – sako „Lietuvos geležinkelių“ Saugos ir rizikų valdymo vadovas.

Palygino deklaravimo patirtis

R.Šlepečio manymu, pokyčius privačių interesų deklaravime atspindi ir kolegų atsiliepimai.

„Viskas dabar taip greitai“, „kaip paprasta!“ – tokias reakcijas šiemet ne kartą girdėjome iš „Lietuvos geležinkeliuose“ deklaravimo pareigą turinčių darbuotojų. Tai puikiai iliustruoja vartotojų teigiamo pokyčio jausmą, lyginant su ankstesne sistema. Pirmiausia, deklarantui nebereikia mąstyti, kada jis, pavyzdžiui, įsidarbino, koks jo sutuoktinio darbovietės pavadinimas – šią informaciją PINREG sugeneruoja automatiškai. Antra, patrauklesnė ir šiuolaikiškesnė nei anksčiau ir pati PINREG sistema. Trečia, deklaruojant privačius interesus senojoje sistemoje, vis kildavo įvairių techninių nesklandumų, kurie tikrai nepalengvindavo deklaravimo proceso“, – įsitikinęs „Lietuvos geležinkelių“ Saugos ir rizikų valdymo vadovas.

VTEK primena, kad įsidarbinus viešajame sektoriuje ir įgijus deklaruojančio asmens statusą, privačius interesus deklaruoti būtina nedelsiant, bet ne vėliau kaip per mėnesį nuo šio statuso įgijimo dienos.

Atsiradus naujų deklaruotinų duomenų ar pasikeitus jau deklaruotiesiems, deklaraciją būtina patikslinti arba papildyti taip pat ne vėliau kaip per mėnesį.

Daugiau informacijos apie privačių interesų deklaravimą – https://vtek.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.