Maldyvuose dingus nėščiai dukrai – tėvų košmaras Kretingoje: kol kūnas nerastas, gyvena viltimi

Nuskendo dėl neatsargumo, buvo užpulta ryklio, o gal nužudyta artimo žmogaus? Į šį klausimą apie Maldyvuose mįslingai dingusią nėščią 32 metų lietuvę Giedrę Vaškytę gali likti ir neatsakyta. Paieškos byla nutraukta, nors artimieji Kretingoje reikalauja ją tęsti.

Apie prieš keturis mėnesius Maldyvuose pradingusią nėščią G.Vaškytę nėra jokių žinių. Tačiau jaunos moters artimieji nepraranda vilties, kad ji gyva.<br> lrytas.lt montažas.
Apie prieš keturis mėnesius Maldyvuose pradingusią nėščią G.Vaškytę nėra jokių žinių. Tačiau jaunos moters artimieji nepraranda vilties, kad ji gyva.<br> lrytas.lt montažas.
Apie prieš keturis mėnesius Maldyvuose pradingusią nėščią G.Vaškytę nėra jokių žinių. Tačiau jaunos moters artimieji nepraranda vilties, kad ji gyva.<br>Nuotr. iš šeimos archyvo
Apie prieš keturis mėnesius Maldyvuose pradingusią nėščią G.Vaškytę nėra jokių žinių. Tačiau jaunos moters artimieji nepraranda vilties, kad ji gyva.<br>Nuotr. iš šeimos archyvo
Giedrė buvo mylimiausia kretingiškio J.Vaškio duktė. Prieš kelerius metus jie nusifotografavo kartu, kai visa šeima poilsiavo Dominikos Respublikoje.
Giedrė buvo mylimiausia kretingiškio J.Vaškio duktė. Prieš kelerius metus jie nusifotografavo kartu, kai visa šeima poilsiavo Dominikos Respublikoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2021, 1:03 PM, atnaujinta Jun 14, 2021, 1:25 PM

„Šią vasarą duktė žadėjo atvažiuoti į Lietuvą, Palangoje išsinuomoti namelį ir poilsiauti kartu su kūdikiu, kuris turbūt taip ir neišvydo pasaulio. O gal dar nutiks taip, kaip kaimynė pranašauja: sustos kurią dieną prie namų taksi automobilis ir tarsi niekur nieko išlips Giedrė“, – taip „Lietuvos rytui“ kalbėjo prieš keturis mėnesius tolimuosiuose Maldyvuose dingusios jaunos moters motina kretingiškė 58 metų Daiva Vaškienė.

Kol kūnas nerastas, tėvai vis gyvena viltimi, kad duktė gyva.

Gal kieno nors pagrobta, gal kur nors vergauja, tačiau gyva ir dar galinti sugrįžti.

Atvyko pailsėti 4 dienoms

Penkias dienas jūroje ir sausumoje lietuvės, kuri turi Kanados pilietybę, aktyviai ieškojusi Maldyvų policija galiausiai priėjo išvadą, kad ji nuskendo.

„Neturime įrodymų, kad galėtume manyti kitaip“, – teigė paiešką vykdžiusių Maldyvų nacionalinių gynybos pajėgų atstovas.

Tačiau pakrantėje nardę ir nemažą jūros dalį iš oro žvalgę pareigūnai G.Vaškytės kūno taip ir nerado. Nors šių paieškų metu buvo aptiktas kitas jau anksčiau ieškotas skenduolis.

Kad sportavusi, gerai mokėjusi plaukti, tvirtai sudėta lietuvė galėjo nuskęsti, netiki ir jos draugas indų tautybės kanadietis verslininkas Parmaras Gursharanjitas Singhas, su kuriuo G.Vaškytė Valentino dienos proga keturioms dienoms buvo atvykusi pailsėti į Maldyvus.

Vyras labiau linkęs tikėti, kad graži šviesiaplaukė moteris gali būti pagrobta kokių nors piratų ar nusikaltėlių.

Anot jo, tokių nusikaltimų Maldyvuose pasitaiko neretai.

Už bet kokią informaciją apie savo draugės buvimo vietą verslininkas paskyrė 100 tūkst. JAV dolerių atlygį.

Paplūdimyje – tik šlepetės

Prabangiame Mamunagau salos kurorte, „Intercontinental Resort“ viešbutyje, pora apsistojo vasario 12 dieną. Kitą dieną jie popietę leido bare prie baseino.

„Apie 15 val. 30 min. maudymosi kostiumėlį vilkinti Giedrė nusprendė nueiti prie jūros pasimaudyti, o aš nuėjau į viešbutį nusnausti.

Pabudęs po trijų valandų jos kambaryje neradau. Giedrės nematė ir viešbučio registratūros darbuotojos. Tada prasidėjo paieškos“, – policijai pasakojo indas.

Jūros pakrantėje buvo rastos tik lietuvės šlepetės. Jos buvo nardyti skirtoje paplūdimio vietoje. Į 30 metrų gylį nusileidę narai kūno neaptiko.

„Galbūt ją įtraukė srovė, galbūt ji nuplaukė per toli.

Didžiausia viltis būtų rasti ją gyvą ir sveiką, nors ta viltis kasdien vis mažėja“, – po nelaimės praėjus kelioms dienoms žurnalistams teigė policijos nuovados pareigūnas.

Su lietuvės artimaisiais bendravęs pats Maldyvų policijos komisaras prasitarė, kad anksčiau tame pačiame paplūdimyje be pėdsakų pradingo užsieniečių porelė.

Netiki, kad galėjo nardyti

Tą dieną, kai dingo, Giedrė dar spėjo su tėvais pabendrauti telefonu. Buvo atsiuntusi vaizdo įrašą iš viešbučio, kuriame su draugu apsigyveno. Siuntė ir pirmąsias saloje darytas nuotraukas.

Motinai skirtoje paskutinėje žinutėje duktė džiaugėsi prasidėjusiu poilsiu Maldyvuose: „Tai pirmosios mano lėliuko atostogos.“

Giedrė aštuntą mėnesį laukėsi kūdikio ir kovą jau turėjo gimdyti, todėl D.Vaškienė nenori tikėti Maldyvų policijos versija, kad ji paplūdimyje buvo nusprendusi panardyti.

„Nors Giedrė ir sakė, jog jos nėštumo beveik nematyti ir mažai kas supranta, kad ji laukiasi, ji labai troško šio kūdikio ir labai saugojosi bet kokių pavojų ar galimų traumų.

Prie jūros ji greičiausiai ėjo su skrybėle, kad neperkaistų saulėje.

Paskutinėje socialiniuose tinkluose paskelbtoje savo nuotraukoje ji buvo su skrybėle ir saulės akiniais. Tuomet kur dingo ta skrybėlė ir akiniai?“ – dukters paieškas vykdžiusioms tarnyboms priekaištavo D.Vaškienė.

Nejautė, kad pora nesutartų

„Gal ir nuskendo, kas dabar žino. Bet per tiek laiko kūnas vis vien būtų kur nors išniręs.

Svarbu, kad ten, Maldyvuose, toliau būtų žvalgomasi. Juk jei ne Giedrės paieškos, ir to paskendusio turisto kūnas vargu ar būtų buvęs rastas“, – svarstė dingusiosios tėvas 59 metų Juozas Vaškys.

Dėl lietuvės dingimo kurį laiką buvo įtariamas jos draugas, jis ne kartą apklaustas policijos.

Tačiau kretingiškis dukters išrinktojo neskuba kuo nors kaltinti: „Nebuvome girdėję, kad jie blogai sutartų ar duktė ruoštųsi jį palikti. Jei Giedrė jam būtų buvusi nereikalinga, būtų ją pametęs, ir tiek. Juk jie nebuvo susituokę.“

Juo labiau kad Dubajuje pora ruošėsi persikelti į erdvesnį prabangų namą, kurio įrengimu rūpinosi G.Vaškytė.

Naujam būstui jau buvo baigiami supirkti baldai, pora buvo pasirūpinusi drabužėliais laukiamam vaikui.

J.Vaškys pasakojo, kad Parmaras yra labai turtingas žmogus, milijonierius. Giedrė su juo gyveno viskuo aprūpinta: kelionės, brangūs automobiliai.

2019 metų rugpjūtį duktė į Lietuvą buvo parvažiavusi kartu su savo mylimuoju – apsigyveno Palangos viešbutyje, ilsėjosi pajūryje.

„Mes su juo gerai sutarėme. Normalus vyras, o kaip milijonierius visai nepasipūtęs, nors vien jo laikrodis kainuoja keliasdešimt tūkstančių eurų. Dukra Kanadoje važinėjo „Lamborghini“ automobiliu, kurio kaina – 300 tūkst. eurų“, – pasakojo J.Vaškys.

Yra įsukęs restoranų verslą

Giedrė su indu prieš dvejus metus susipažino viename Kanados sporto klube.

Sportuojančią ir sveikai gyvenančią lietuvę Parmaras sudomino todėl, kad taip pat yra veganas ir išpažįsta tas pačias vertybes.

Kelerius metus kartu gyvenanti pora dar nebuvo susituokusi, nes indas vis dar nebuvo išsiskyręs su savo žmona, kuri augina jo vaikus.

Kanadoje, Nikaragvoje, Ispanijoje Parmaras turi restoranų verslą. Prieš metus pora persikėlė gyventi į Dubajų, kur indas atidarė savo restoranus.

Abu turi Kanados pilietybę, tad gavo devynerių metų darbo vizą, kuri suteikė teisę gyventi Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

D.Vaškienė visą laiką baiminosi, kad dukrai Dubajuje nebus leista susilaukti kūdikio, nes buvo skaičiusi, jog ten moterims draudžiama gimdyti nesantuokinius vaikus.

„Bet gal ten nuolat gyvenančioms moterims tai leidžiama“, – kalbėjo D.Vaškienė. Pasakodama apie dukrą ji vengė žodžio „buvo“.

– Kaip jūsų duktė atsidūrė Kanadoje? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo J.Vaškio.

– Kretingoje baigusi Jurgio Pabrėžos gimnaziją Giedrė įstojo į Klaipėdos universitetą ir įgijo ekonomisto specialybę.

Per vasarą ji su kitais studentais buvo išvažiavusi į JAV padirbėti. Ten sutikti draugai jai pradėjo pasakoti apie Kanadą.

Prieš 10 metų baigusi mokslus Giedrė emigravo į Kanadą, Kalgario miestą, dirbo barmene. Šioje šalyje ji baigė aukštąją mokyklą – įgijo verslo vadybos specialybę ir dar nuotoliniu būdu mokėsi Amerikos universitete dietologijos.

Ilgai gyveno Kanadoje, tad galiausiai gavo šios šalies pilietybę.

– Ar visą tą laiką ji nesukūrė šeimos?

– Į Kanadą duktė išvažiavo su klasės draugu, kuris gyveno netoli Kretingos esančiame Rūdaičių kaime. Jie buvo susituokę, bet prieš porą metų išsiskyrė.

Vaikų su juo Giedrė nebuvo susilaukusi. Tada ji ir susipažino su Parmaru.

– Ar turite kitų vaikų?

– Be Giedrės, turime jaunėlį sūnų 28 metų Ernestą. Jis po metų paskui seserį taip pat išvažiavo į Kanadą ir ten gyvena iki šiol. Prieš keletą metų su žmona aplankėme abu vaikus Kanadoje.

Kretingoje likusi vyriausioji 35 metų dukra Kristina. Ji sukūrusi šeimą, mums jau padovanojo anūkų.

– Ar ieškodami Giedrės jūs dar ketinate ko nors imtis?

– Svarbu, kad paslaptingas dukros dingimas nebūtų užmirštas, – lieka dar daug neatsakytų klausimų.

Kodėl iki šiol nerastas jos kūnas? Kas iš tiesų yra jos draugas Parmaras, kuris, kaip skaitėme, praeityje buvo teistas už narkotikų platinimą ir net įtartas žmogžudyste? Gal jis turėjo verslo problemų Dubajuje ir dukros dingimas galėjo būti susijęs su tuo?

Ar buvo apdrausta dukters gyvybė? Ar kas nors gavo draudimo išmoką?

Mūsų sūnaus Ernesto prašymu paieškos bylą yra pradėjusi Kanada. Ji per ambasadas ir konsulatus yra užklaususi įvairias Maldyvų ir Dubajaus tarnybas.

Prokurorų nurodymu paieškos bylą ketina nutraukti Kretingos policija, nes mūsų dukra nebėra Lietuvos pilietė.

Beje, apie dingimo aplinkybes informacijos prašęs Lietuvos policijos departamentas iš Maldyvų policijos į savo užklausą iki šiol nėra sulaukęs jokio atsakymo.

Ketiname prašyti mūsų šalies užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pagalbos.

Maldyvų, Jungtinių Arabų Emyratų policija turėtų jausti kelių valstybių spaudimą ir tęsti mūsų dukros dingimo tyrimą.

Vis dar tikimės ir laukiame. Dėl Giedrės paieškos rankas nuleisime tik prie jos karsto.

Maldyvai vadinami turizmo rojumi

Maldyvų Respublika yra salų valstybė Indijos vandenyne į pietvakarius nuo Indijos. Maldyvų salos nuo Šri Lankos nutolusios apie 640 kilometrų.

Turizmas yra vienas pagrindinių šalies pajamų šaltinių. Per metus čia atvyksta apie 300 tūkst. turistų, tarp jų pastaruoju metu vis daugiau lietuvių.

Maldyvus sudaro 1196 salos, iš jų tik 203 yra gyvenamos. Valstybės sostinė – Malė.

Bendras salų plotas siekia vos 298 kvadratinius kilometrus (galima palyginti: Vilniaus plotas – 401 kv. km).

Maldyvuose 2019 metais gyveno 531 tūkst. žmonių. Didžioji dalis gyventojų yra kilę iš Indijos. Daug imigrantų iš aplinkinių šalių: Bangladešo, Nepalo, Šri Lankos.

Gyventojai yra musulmonai sunitai. Valstybinė religija – islamas.

Maldyvai – buvusi Jungtinės Karalystės kolonija. Nepriklausomybė nuo britų paskelbta 1965 metais.

Šalyje nėra jokios Europos Sąjungos valstybės narės atstovybės. Artimiausia Lietuvos Respublikos ambasada – Indijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.