Dėl įtariamo seksualinio priekabiavimo ir antisemitinių dainų iš Lietuvos atšaukiami keturi vokiečių kariai

Dėl galimai nusikalstamo elgesio vakarėlio metu atšaukiami keturi vokiečių kariai, priklausantys Lietuvoje dislokuotam NATO priešakinių pajėgų batalionui (NATO's „Enhanced Forward Presence“), rašo dw.com.

V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 11:09 AM, atnaujinta Jun 15, 2021, 11:20 AM

Vokietijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė, kad šie kariai įtariami seksualiniu priekabiavimu, rasistinės kilmės įžeidimais, grasinimu smurtu, antisemitinių dainų dainavimu.

Remiantis dienraščio „Spiegel“ turima informacija, nukentėjo 10 karių. Balandžio pabaigoje įvykusio vakarėlio metu, kaip praneša dienraštis, buvo dainuojamos kraštutinių dešinių ir antisemitinės dainos. Teigiama, kad įtariamas seksualinis užpuolimas taip pat buvo nufilmuotas.

Vienas vakarėlyje dalyvavęs karys apie incidentą pranešė birželio 8 dieną. Įtariami kaltininkai bei nukentėję kariai grąžinti į Vokietiją.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovė Asta Galdikaitė portalui lrytas.lt teigė, kad ministerija apie incidentą yra informuota.

„Šiuo metu Vokietijos institucijos vykdo tyrimą. Kol atliekamas tyrimas, Lietuvos kariuomenė komentarų neteiks“, – sakė A.Galdikaitė.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad, Vokietijai iš Lietuvos atšaukus keturis NATO karinio kontingento karius, Lietuva apie vykdomo tyrimo detales kol kas nėra informuojama, kadangi tai yra Vokietijos, o ne Lietuvos kariai.

„Mes nesame informuojami apie to tyrimo detales. Informacija, kuri yra viešumoje, vokiečių žurnalistų surinkta ir pateikta. Kiek ji gali pasitvirtinti, tai parodys jų pačių atliekamas vidinis tyrimas. Lietuvos kariuomenė į tą tyrimą nėra įtraukta ir negali būti įtraukta“, – Seime antradienį atsakinėdamas į žurnalistų klausimus kalbėjo A. Anušauskas.

A. Anušauskas pabrėžė, kad tarnybinius patikrinimus vykdo būtent tos valstybės, kuriai priklauso kariai, vadovybė. „Tarnybinius patikrinimus jie gali daryti savo nuožiūra, tai yra jų kariai, tiesioginė vadovybė“, – tvirtino jis.

Krašto apsaugos ministras patikslino, kad vokiečiai apie karių atšaukimą informavo prieš kelias dienas, tačiau daugiau detalių jis teigė negalįs pateikti.

„Žinome, kad kalbama apie keturis karius, bet detalių patvirtinti be tyrimo mes negalime (...), vokiečiai informuoja apie tuos dalykus, kuriuos mano esant reikšmingais, tai šiuo atveju buvo karių išsiuntimas prieš kelias dienas“, – teigė A. Anušauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.