Kaune lankėsi JAV valstybės departamento specialioji pasiuntinė – ieškoma vienos opios problemos sprendimo

Senosios žydų kapinės sulaukė tarptautinio dėmesio. Svečiai iš JAV domėjosi, kaip jos tvarkomos, ir drauge su kauniečiais ieškojo sprendimų, kuriais būtų galima išspręsti išvartytų antkapių problemą.

Svečiai iš JAV domėjosi, kaip atrodo senosios žydų kapinės ir kaip jas tvarkyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svečiai iš JAV domėjosi, kaip atrodo senosios žydų kapinės ir kaip jas tvarkyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-20 08:19

Žaliakalnio senosios žydų kapinės daug metų buvo apleistos. Prieš dešimtmetį jų teritorija buvo aptvarkyta, iškirsti šabakštynai, bet kai kurios problemos neišspręstos iki šiol.

Kauno žydų bendruomenės vadovas Gercas Žakas sakė daug metų svajojantis, kad būtų sutvarkyti sovietmečiu suniokoti, nuversti, sumesti vienas ant kito antkapiai. Sutvarkyti antkapius jis ne kartą yra prašęs savivaldybės atstovų.

Birželio 15-ąją Kaune lankėsi ir Žaliakalnio senąsias žydų kapines apžiūrėjo JAV valstybės departamento specialioji pasiuntinė Holokausto klausimais Cherrie Daniels bei Amerikos paveldo užsienyje išsaugojimo komiteto pirmininkas Paulas Packeris. Svečius lydėjo JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gichristas.

Juos labiausiai domino ta kapinių dalis, kurioje sovietmečiu, kai kapinės buvo uždarytos, buvo suniokoti ir išvartyti ten stovėję antkapiai.

Svečiai su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu ir kitais savivaldybės atstovais, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky, G.Žaku tarėsi, kaip kapines derėtų tvarkyti, nes patirties, kokių tradicijų reikėtų laikytis tvarkant žydų kapines, nėra. Lietuvos paveldo specialistai teigia, kad tokiose kapinėse nuvirtę seni antkapiai taip ir turi likti.

Kauno meras V.Matijošaitis svečius patikino, kad miesto atstovai kapines prižiūri ir investuos į jų infrastruktūrą – ir toliau bus prižiūrimi želdynai, galima iškirsti pavojingus medžius, įrengti geresnį apšvietimą. Planuojama nutiesti naują taką per kapines, pastatyti suolus. Taip pat būtų galima nuo antkapių nuvalyti samanas.

Bet sutvarkyti nuverstus ir suniokotus antkapius kainuotų labai brangiai, todėl lėšų tokiems darbams pažadėjo ieškoti P.Packeris.

Po susitikimo G.Žakas sakė, kad jis buvo naudingas.

„Savivaldybei ir dabar didelių priekaištų neturiu. Bet išgirdome pažadus kapines dar geriau tvarkyti. Ar amerikiečiai ras lėšų antkapiams atstatyti, matysime. Vis dėlto gerai, kad apie tai bent jau pradėta kalbėti ir ieškoti bendrų sutarimų“, – sakė Kauno žydų bendruomenės pirmininkas.

Pirmieji darbai Žaliakalnio žydų senosiose kapinėse prasidės netrukus. Čia kitą savaitę planuojama pastatyti ir birželio 28 dieną atidengti paminklą, skirtą „Lietūkio“ garažo aukoms. 1941 metų birželio 27 dieną Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų sąjungos garažų teritorijoje dabartinėje Miško gatvėje vokiečių naciai viešai ir žiauriai nukankino per 50 Lietuvos žydų.

Tyrimai ir liudininkai parodė, kad jų palaikai buvo užkasti Žaliakalnio žydų kapinėse. Dabar šioje teritorijoje plyti prižiūrima pieva. Šiais metais sukaks 80 metų nuo tų žiaurių įvykių, todėl Kauno savivaldybės atstovai nusprendė kapinėse pastatyti paminklą.

Kad nereikėtų bristi per žolyną, iki paminklo bus nutiestas takas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.