Opozicijos spaudimas Ž. Pavilioniui pasiekė maksimumą: surinko parašus ir inicijuoja nepasitikėjimą

Seimo opozicijos nariai antradienį registravo nutarimą dėl Seimo nario, konservatoriaus Žygimanto Pavilionio atleidimo iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų dėl nepasitikėjimo.

Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 2:42 PM, atnaujinta Jun 22, 2021, 3:00 PM

Daugiau nei 50 Seimo narių pasirašytame nutarime teigiama, kad Ž.Pavilionis savo, kaip komiteto pirmininko, neatsakingu elgesiu sistemingai kenkia Lietuvos Respublikos Seimo vykdomai parlamentinei diplomatijai.

„Š. m. vasario 19-22 d., išvykęs į komandiruotę su tikslu sutaikyti Sakartvelo pozicijos ir opozicijos, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis ne tik kad sužlugdė tarpininkavimo misiją, bet ir savo nediplomatiškais pareiškimais sukėlė tarptautinį skandalą, kas paskatino dar didesnį tarpusavyje kovojančių pusių susipriešinimą ir sumenkino Lietuvos tarpininkavimo konflikte galimybes“, – rašoma nutarimo projekte.

Nutarime taip pat teigiama, kad šių metų birželio 8 d. paviešintame provokatorių iš Rusijos įraše matyti, kad Ž.Pavilionis, net deramai neįsitikinęs, su kokiais asmenimis bendrauja, šiems asmenims atskleidžia Lietuvos diplomatijos veikimo principus.

„Pateikia užsienio politikų pavardes, komentuoja Lietuvos diplomatijos strateginius tikslus bei savo pasisakymais, ignoruodamas konstitucinį valdžių padalijimo principą, trečiųjų valstybių piliečių akyse siekia sumenkinti valstybės Prezidento vaidmenį užsienio politikoje“, – teigiama nutarime.

Tuo pačiu Seimo nariai teigia, kad Ž.Pavilioniui vykstant i komandiruotę Vokietijoje nepavyko išvengti asmeninių interesų tenkinimo komandiruotės metu regimybės.

Nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo Ž.Pavilioniu teikia Seimo nariai Aušrinė Norkienė, Giedrius Surplys, Laima Nagienė, Linas Kukuraitis, Deividas Labanavičius, Vigilijus Jukna, Algirdas Sysas, Jonas Pinskus, Agnė Širinskienė, Arvydas Nekrošius, Gintautas Kindurys, Algimantas Dumbrava, Remigijus Žemaitaitis, Guoda Burokienė, Laima Mogenienė, Zenonas Streikus, Dainius Kepenis, Robertas Šarknickas, Stasys Tumėnas, Dainius Gaižauskas, Asta Kubilienė ir Petras Gražulis.

Pats Ž.Pavilionis, pakliuvęs į apsimetėlių iš Rusijos spąstus, anksčiau kalbėjo, kad nepadarė žalos Lietuvos interesams. Jis tikino, kad po šios atakos būtina solidžiai reaguoti – išmokti pamokas ir pasiruošti galimoms būsimoms atakoms.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymas atleisti Seimo pareigūną turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 29 parlamentarai. Tam, kad Seimo pareigūnas būtų atleistas, slaptame balsavime turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.