Ekstremali situacija pasienyje su Baltarusija – jau ir Alytaus savivaldybės galvos skausmas

Dėl didėjančių migrantų srautų iš Baltarusijos Vyriausybė penktadienį paskelbė ekstremalią situaciją valstybės mastu. Jos metu atsiranda ir tam tikri privalomi nurodymai ir įpareigojimai atskiroms valstybės institucijoms, tarp jų – ir savivaldybėms.

Alytaus rajonas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytaus rajonas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2021, 3:46 PM

„Šeštadienį apžiūrėjus bei įvertinus įvairias patalpas, kuriose laikinai būtų galima apgyvendinti Lietuvos valstybinę sieną kirtusius nelegalius migrantus, Alytaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos nariai priėmė sprendimą laikinam tokių asmenų apgyvendinimui panaudoti savivaldybės valdomas administracines aerodromo patalpas Miškininkų gatvėje“, – sakė šios komisijos pirmininkė, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė.

Toks sprendimas pasirinktas dėl pastato vietos, kuri yra pakankamai nuošali nuo miesto gyvenamųjų rajonų, kompaktiško ir apsaugai tinkamo pastato bei jo patalpų išdėstymo.

„Puikiai suprasdami ir įvertindami situaciją bei vykdydami ekstremalią situaciją paskelbusios Vyriausybės atitinkamų institucijų nurodymus, suprasdami alytiškių nerimą, laikinam apgyvendinimui suradome pakankamai atokias patalpas toliau nuo miesto gyvenamųjų rajonų. Tikimės, kad nelegalių migrantų apgyvendinimas – tik laikina, ilgai netruksianti procedūra, kol Vyriausybė priims esminius sprendimus dėl šios situacijos.

Prašome alytiškių pakantumo ir supratimo, pagrindo nerimui dėl asmenų ar turto saugumo tikrai nėra. Migrantų galimybės palikti pastatą apribotos, teritorija aptverta, policijos ji bus nuolat stebima visą parą“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja, laikinai mero pareigas einanti Jurgita Šukevičienė.

Pirmieji nelegalūs migrantai, prieš keletą dienų kirtę Lietuvos-Baltarusijos sieną, šeštadienį apie 21 valandą į Alytų atgabenti iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinės Druskininkų užkardos.

71 asmuo neturėjo jokių asmens dokumentų, didžioji jų dalis yra iš įvairių Afrikos valstybių. 50 vyrų ir 21 moters amžius įvairus, kalba prancūziškai. Pabėgėliams suteikta ne tik pastogė, bet ir patalynė, nuo pirmadienio bus skirtas ir maitinimas – šiandienai ir rytojui pasieniečiai jiems skyrė sausus davinius.

Teritorija aplink pastatą, kuriame apgyvendinti migrantai, yra aptverta. Ji stebima dviem vaizdo kameromis. Alytaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Ryčio Vitkausko teigimu, artimiausiu metu bus įrengtos dar dvi. Teritorijos perimetrą visą parą nuolat stebės ir atitinkamas skaičius policijos pareigūnų.

Į Alytų atgabenti migrantai jau turėjo įvairių pageidavimų, kuriuos su jais prancūzų kalba bendravusi Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja J. Šukevičienė pažadėjo perduoti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Alytaus skyriui, spręsti su kitomis institucijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.