Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Šiemet Neringoje jau sutvarkyta ir atnaujinta 10 laiptų, 11 takų, kopagūbriui atkurti ir sutvirtinti paklota 2,8 hektaro šakų klojinių.
Šiemet Neringoje jau sutvarkyta ir atnaujinta 10 laiptų, 11 takų, kopagūbriui atkurti ir sutvirtinti paklota 2,8 hektaro šakų klojinių.
Kavarsko ugniagesių komanda stipria vandens čiurkšle plovė vyskupo ir poeto A.Baranausko paminklą.<br>M.Plepio nuotr.
Kavarsko ugniagesių komanda stipria vandens čiurkšle plovė vyskupo ir poeto A.Baranausko paminklą.<br>M.Plepio nuotr.
Tikrintojai uždaroje ūkinio pastato palėpėje rado per 200 paukščių. 
Tikrintojai uždaroje ūkinio pastato palėpėje rado per 200 paukščių. 
Vilkiko vairuotojui iš Rusijos nepavyko į Lietuvą įvežti trijų didelių gintaro gabalų.
Vilkiko vairuotojui iš Rusijos nepavyko į Lietuvą įvežti trijų didelių gintaro gabalų.
Į geležinkelio stoties peroną atrieda „Mitinio Kauno Žvėries“ traukinys – jis neleis nuobodžiauti laukiantiems savojo traukinio ar tiesiog panorusiems atvykti į pasimatymą su Kauno Žvėrimi. 
Į geležinkelio stoties peroną atrieda „Mitinio Kauno Žvėries“ traukinys – jis neleis nuobodžiauti laukiantiems savojo traukinio ar tiesiog panorusiems atvykti į pasimatymą su Kauno Žvėrimi. 
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 4, 2021, 12:07 PM

Seimeniškiai

Ketvirtadienį vidurdienį Alytaus rajone žuvo 33 metų vyras, dirbęs pas ūkininką.

Pirminiais duomenimis, ratinį krautuvą remontuojančiam vyrui ant galvos netikėtai nukrito kaušas ir mirtinai sužalojo.

Anykščiai

Šalia Šv.Mato bažnyčios esančiame Vyskupo skvere anykštėnai stebėjo neįprastą procedūrą. Kavarsko ugniagesių komanda stipria vandens čiurkšle plovė vyskupo ir poeto A.Baranausko paminklą.

Per dvi valandas iš pakalnėje esančios Šventosios siurbiamu vandeniu buvo nuplautos paminklą padengusios apnašos, kerpės, samanos ir senas glaistas iš postamento, pro kurio plokščių plyšius dygo kleveliai. Paminklas buvo nuplautas prieš atvykstant jo skulptoriui A.Sakalauskui, kuris su pagalbininkais sutvirtins plokštes, elementų sandūras.

Anykščiai

Šviesos gatvėje praeiviai išgirdo gailų kniaukimą. Antrame daugiabučio namo aukšte pravirame lange buvo įstrigęs katinas. Karštą dieną išvykdami iš namų šeimininkai langą paliko pravirą ir net nepagalvojo, kad katinas sumanys išlįsti į lauką.

Katino galva atsidūrė tarp lango rėmų ir jis neįstengė pajudėti nei pirmyn, nei atgal.

Žmonės skambino į buto duris, tačiau šeimininkų viduje nebuvo. Prie namo pasistatę kopėčias ugniagesiai užlipo aukštyn ir keturkojį nelaimėlį atsargiai įstūmė atgal į butą.

Klaipėda

Klaipėdos universiteto partnerė bendrovė Vakarų laivų gamykla įsteigė dvi stipendijas gabiausiems studentams, pasirinkusiems jūrų transporto inžinerijos bakalauro studijas.

Nuo rugsėjo 1-osios du studentai, pasirinkę laivų projektavimo ir statybos ar išmaniosios jūrų transporto inžinerijos specializacijas, galės pretenduoti į 300 eurų kasmėnesines stipendijas. Jos būsimiems jūrų transporto inžinieriams bus mokamos iki pat studijų pabaigos. Vienintelė sąlyga – po studijų stipendininkai turės 3 metus dirbti bendrovėje.

Per dvi dienas sukčiai iš trijų klaipėdiečių banko sąskaitų pasisavino beveik 22 tūkst. eurų. Nukentėjo 56, 52 ir 71 metų žmonės. Jiems paskambinę banko darbuotojais prisistatę asmenys teigė, esą kažkas bandė įsilaužti į banko sąskaitą, ar sukurdavo kitą pasaką ir išgaudavo elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus.

Viena moteris savo banko sąskaitoje pasigedo 10 360, kita – 9850 eurų, iš vyro sąskaitos buvo nuskaityta 1600 eurų.

Švepelių gatvėje sukdamas į kairę šiukšliavežio MAN 62 metų vairuotojas nesuvaldė transporto priemonės ir ji apvirto. Iš mašinos pradėjo tekėti dyzelinas.

Gelbėtojai padėjo vairuotojui saugiai išlipti iš kabinos. Atvykus medikams jis buvo įkeltas į greitosios pagalbos automobilį ir išvežtas į ligoninę.

Ugniagesiai atjungė akumuliatorių, sustabdė dyzelino tekėjimą, nuvalė kelio dangą.

Jurbarkas

Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, patikrinę, ar miesto ribose gyvenantis paukščių augintojas pašalino gegužės mėnesį jam nurodytus trūkumus, rado dar didesnę netvarką. Nors jurbarkiškiui buvo laikinai uždrausta įsigyti daugiau paukščių ir jais prekiauti, vyras to nepaisė.

Tikrintojai uždaroje ūkinio pastato palėpėje rado per 200 paukščių. Įvairaus amžiaus viščiukai, žąsiukai buvo laikomi nevėdinamoje, įkaitusioje, nevalytoje patalpoje. Narvuose buvo rasta viščiukų gaišenų.

Ūkio savininkui gresia bauda.

Svėdasai

Anykščių rajone tyvuliuojančiame Alaušo ežere rastas nuskendęs 34 metų vyras. Ankstyvą rytą ant lieptelio paliktus kibirą ir meškerę pastebėjo praeivis. Iš karto įtaręs nelaimę žmogus ėmė dairytis ir netoli kranto pamatė vandenyje plūduriuojantį kūną.

Skenduolis buvo nutolęs nuo kranto maždaug 4 metrus. Vyras sirgo epilepsija. Neatmetama, kad bežvejojant vyrą ištiko priepuolis, jis įkrito į vandenį ir nuskendo.

Joniškis

Sekmadienį Knygnešių gatvėje po viaduku rastas su žaizda galvoje 25 metų vyras. Galva kraujavo, vyras atrodė neblaivus.

Nukentėjusysis dėl patirtų sužalojimų nuvežtas į Kauno klinikų Centrinės reanimacijos skyrių. Jam lūžo daug kaulų. Antradienio vakarą vyras mirė.

Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Dabravolė

Vilkaviškio rajone garbaus amžiaus moteris nusprendė virti pietus ant seniai kūrentos krosnies. Dūmams pradėjus veržtis į virtuvę šeimininkė su sunkiai vaikštančiu sūnumi, kol išsivėdins namai, išėjo į lauką.

Moteris paliko atvirą langą, duris, neuždarė ir krosnies durelių.

Dūmai ne tik ilgokai nesisklaidė, bet dar labiau tirštėjo. Tada paaiškėjo, kad iš atviros krosnies išlėkusi žiežirba sukėlė gaisrą. Namuose nebuvo dūmų detektoriaus. Visiškai sudegė pusė pastato, o kita pusė apdegė ir apgriuvo.

Marijampolė

Tauro apygardos partizanų ir tremties muziejus marijampoliečius pakvietė paminėti kraštiečio, žymaus partizano J.Lukšos-Daumanto 100-ąsias gimimo ir 70-ąsias žūties metines.

Renginyje dalyvavo kovotojo už Lietuvos laisvę sūnėnas K.Lukša (nuotr.), istorikai ir šauliai.

J.Lukša partizanų vadovybės įsakymu du kartus buvo perėjęs valstybės sieną ir užmezgė ryšius su nepriklausomos Lietuvos atstovais užsienyje, jam buvo suteiktas partizanų majoro laipsnis. Po išdavystės J.Lukša žuvo 1950-aisiais Kauno rajone.

Bajorai

Anykščių rajone ugniagesiai gelbėjo beveik parą išdžiuvusiame šulinyje prabuvusį katiną.

Į šulinį įkritusį rainį sodybos šeimininkai pastebėjo rytą. Žmonės čia dažniausiai atvyksta vasaroti, tad sodyba dažnai būna tuščia.

Tvyrant karščiams šulinys išdžiuvo ir jame vandens nebuvo.

Nusileidę į šulinį gelbėtojai katiną ištraukė ir paleido.

Gyvūnui nieko nebuvo nutikę. Vietinių manymu, gyvūnas šulinyje prabuvo apie parą.

Žmonės girdėjo miaukimą, bet nesuprato, iš kur jis sklinda.

Neringa

Šiemet Neringoje jau sutvarkyta ir atnaujinta 10 laiptų, 11 takų, kopagūbriui atkurti ir sutvirtinti paklota 2,8 hektaro šakų klojinių. Iki metų pabaigos bus įrengti penki nauji perėjimai per apsauginį pajūrio kopagūbrį. Nidoje ir Juodkrantėje atsiras po vieną papildomą taką su laiptais.

Pervalkoje bus įrengti du nauji perėjimai, o pagrindinis takas per kopagūbrį bus pritaikytas žmonėms, turintiems judėjimo negalią. Dar vienas nusileidimas prie jūros neįgaliesiems bus įrengtas šalia Lietuvos jūrų muziejaus.

Vilkaviškis

29 metų vyras prarado 3 tūkst. eurų, kai patikėjo gauta SMS žinute. Joje buvo rašoma, kad iš jo banko sąskaitos atliekami neteisėti pervedimai ir norint juos nutraukti reikia prisijungti prie mobiliosios programėlės.

Vilkaviškietis sukčiams atskleisdė slaptus duomenis, ir po kiek laiko pastebėjo, kad sąskaitoje nebeliko pinigų.

Panevėžys

Smėlynės ir Gegutės gatvių sankryžoje su mašina susidūrė elektriniu dviračiu važiuojantis 15 metų paauglys.

Per susidūrimą 37 metų moters vairuojamas automobilis stovėjo.

Matyt, vairuotoja ruošėsi sankryžoje sukti ir praleidinėjo kitus vairuotojus. Dviratininkas lėkė greitai, nesuvaldė dviračio ir trenkėsi į stovinčios mašinos šoną. Smūgis kliuvo į galines duris.

Per susidūrimą dviratininkas atsipirko lengvu sužeidimu – jam sumuštas rankos pirštas.

Panemunė

Vilkiko vairuotojui iš Rusijos nepavyko į Lietuvą įvežti trijų didelių gintaro gabalų – jie sveria 700, 250 ir 150 gramų. Jis buvo sulaikytas Panemunės kelio poste. Rusas bandė išsisukinėti aiškindamas, kad gintarą nusipirko iš pažįstamo savo reikmėms.

Trys kontrabandinio gintaro gabalai įvertinti 2,7 tūkst. eurų, jie bus konfiskuoti. Gintarą gabenusiam vyrui gresia bauda nuo 3,5 iki 6 tūkst. eurų.

Biržai

Vienos aludės lankytojai regėjo neįprastą reginį – 64 metų moteris alumi apliejo 60 metų vyrą, o tas trenkė bokalu jai per galvą.

Tai nebuvo pora – abu alaus bare susitiko atsitiktinai ir čia susipyko. Į alkoholio matuoklį moteris pripūtė 2 promiles, o jos skriaudiko ieškoma.

Juodkrantė

Ketvirtadienį Kuršių mariose jachta stiebu kliudė 110 kV elektros liniją, vedančią į Juodkrantės transformatorių pastotę. Dėl šio incidento 20 minučių buvo sutrikęs elektros tiekimas į Kuršių neriją. Jachta iš įvykio vietos pasišalino.

Toje vietoje po elektros linija plaukti draudžiama – tai pažymėta tiek žemėlapiuose, tiek informaciniais ženklais virš marių.

Vakar dar buvo ieškoma iš įvykio vietos pasišalinusios jachtos. Jachtos kapitonui gresia bauda.

Lazinkos

Ignalinos rajone 88 metų L.Umbražiūnienė (nuotr.) apie pirmą valandą nakties pabudo nuo keistų garsų už lango.

Pašokusi iš lovos ji pamatė, kad dega kaimyno namas.

Išgąstis buvo toks didelis, kad moteris net pamiršo skubiosios pagalbos tarnybų telefono numerį, todėl paskambino Tverečiaus užkardos pasieniečiams. Jie iškvietė ugniagesius. Pagalbai atvykus degė jau pusė namo. Smarkiai belsdami į langus ugniagesiai prižadino miegančius šeimininkus. Žmonės buvo ištraukti per langą.

Kaunas

Į geležinkelio stoties peroną atrieda „Mitinio Kauno Žvėries“ traukinys – jis neleis nuobodžiauti laukiantiems savojo traukinio ar tiesiog panorusiems atvykti į pasimatymą su Kauno Žvėrimi. Grafičio piešiniais išpuošti vagonai dieną naktį seks pasakas apie Žvėries nuotykius Kaune iki spalio mėnesio. Grafičius ant vagonų sukūrė alytiškis P.Šematulskis pagal D.Petreikio iliustracijas R.Zemkausko knygai „Kauno žvėries pasakų knyga“.

Ištapyti vagonai – dovana projektui „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“. „Nors jau esu piešęs ant traukinio anksčiau, piešti tokia stilistika, kai piešinys labai detalus, buvo nauja patirtis. Traukinys nėra lygi siena, todėl tokia plotmė reikalauja dar daugiau pastangų“, – aiškino P.Šematulskis. Kauno Žvėries pasakų traukinys pasitiks take netoli automobilių stovėjimo aikštelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.