Arūnas Dumalakas. Vilniaus keistenybės: gyventojai turi prašyti, kad juos apmokestintų

Kai šią savaitę R.Šimašius pasakojo, kaip siūlys gyventojams atsikratyti chaoso savo kiemuose dėl automobilių gausos ir gyventi jaukesnėje aplinkoje, P.Vileišio gatvės 25-ajame name gyvenantys vilniečiai liūdnai lingavo galvą.

Arūnas Dumalakas.
Arūnas Dumalakas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2021, 7:00 AM

To savivaldybės „stebuklo“ jie laukė dvejus metus, bet valdininkai jiems atkišo špygą.

Mero išgirta gyventojų zona vadinama naujovė iš pirmo žvilgsnio atrodo patraukli. Tai būtų vieta, kur tvarkomos kiemų prieigos, apmokestinamas svečių automobilių stovėjimas, o gyventojai, pasinaudoję Kaimynijų programa, pačius kiemus galėtų tvarkyti taip, kaip jiems atrodo geriausiai.

P.Vileišio gatvės 25-ojo namo gyventojai tokią naujovę ketino įgyvendinti prieš dvejus metus: savivaldybei pateikė skaičiavimus, kad kieme galima įrengti 18 vietų automobiliams, net būtų surinkę pusę lėšų darbams. Tačiau valdžia pasiūlė tik septynias vietas.

Todėl gyventojai ir toliau gauna baudas už ne vietoje pastatytus automobilius, o jų skundus nagrinėjantys savivaldybės Infrastruktūros skyriaus specialistai atsirašinėja, kad tai ne tik Antakalnio, bet ir viso Vilniaus problema, kad pirmenybė dažniausiai teikiama ne daugiabučių namų gyventojams, bet švietimo įstaigoms, neįgaliesiems, pėstiesiems.

Vėliau valdininkai P.Vileišio gatvės gyventojus dar labiau nuliūdino pareiškę, kad papildomų stovėjimo vietų aikštelėje įrengti negalima, nes kiemas yra valstybinė žemė.

Štai tokia yra tikrovė, kad ir kaip R.Šimašius girtų gyventojų zoną, kuri esą išspręs visas problemas.

Turbūt tik jis tiki, kad gyventojai puls reikalauti leidimų vienam automobiliui, už kitą kas mėnesį mokės po 5 eurus, o atvykę svečiai taip pat turės susimokėti – po 0,3 euro už valandą.

Tokia yra peršamos gyventojų zonos esmė, kuri neva išspręs automobiliais pergrūstų daugiabučių kiemų problemą.

Kviesite į svečius seną pažįstamą, jeigu jūsų kaimynai sumanys patvirtinti gyventojų zoną? Kaip svečiui mandagiai užsiminti, kad daugiabučio kieme stovėjimas mokamas?

Tiesa, gyventojų zonos koncepciją dar turi patvirtinti savivaldybės taryba, o naujovės trokštantys vilniečiai – patys pateikti prašymus. Ar susigundys P.Vileišio gatvės 25-ojo namo gyventojai? Vargu.

Vargu ar daug bus norinčių ir tarp kitų daugiabučių gyventojų. Juk gyventojų zona būtų įvedama kvartaliniu principu. Reikia ne tik vieno namo sutikimo, bet dar kelių, esančių šalia.

Piršdama gyventojų zoną savivaldybė jau pasakoja ir sėkmės istorijas. Esą vilniečių prašymu jau veikia panašios sistemos į gyventojų zoną.

Vokiečių gatvėje kelių kaimynijų prašymu buvo įvestas stovėjimo mokestis kieme, panašiai prieš ketverius metus Žvėryne įvesta žalioji zona, suteikiant leidimus gyventojų automobiliams.

Tik atkreipkite dėmesį, kur tai veikia: Vokiečių gatvėje ir Žvėryne, kur daugiabučių kiemai buvo užkimšti atvykėlių automobiliais ir vietos gyventojams tai buvo seniai įsipykę.

O ką mąsto Baltupių, Fabijoniškių ar Šeškinės daugiabučių gyventojai, kurie perpildytus kiemus įpratę matyti tik vakarais? Jie galvoja paprastai: kad savivaldybė nori nuo pečių nusimesti kiemų priežiūros ir naujų vietų automobiliams įrengimo naštą ir ją užkrauti gyventojams. Tik tiek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.