Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

Kaip šią savaitę gyveno Lietuva, kas vyko regionuose ir didžiausiuose miestuose. Dienraštis „Lietuvos rytas“ užfiksavo Lietuvos pulsą nuo Visagino iki pajūrio.

 Savaitė Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Savaitė Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 10, 2021, 10:46 PM, atnaujinta Jul 28, 2021, 5:16 PM

Kaunas

Lietuvos jūrų skautai sekmadienį senoviniais laivais Nemunu išplaukia iš Kauno į Rusnę.

Smalsiems miestiečiams bus galimybė senojoje Kauno prieplaukoje pamatyti senovines irklines valtis, burvaltes, vytinę – žygio dalyviai plauks senoviniais mediniais laivais „Jūratė“, „Rusnietis“ ir „Vykintas“, taip pat legendinio kruizinio laivo „Titanikas“ gelbėjimosi valties kopija „Titanikas“, trivietėmis kanojomis, portugališka irkline valtimi „Dory“, švediška jūrine valtimi.

Per Mindaugines Vienybės aikštėje ant 13-os aukštų BLC verslo centro buvo išskleista 3 krepšinio aikštelių ploto trispalvė. Jos plotas – 1306 kvadratiniai metrai, plotis – 27 metrai, ilgis – daugiau kaip 48 metrai. Vėliava sveria daugiau nei 100 kilogramų.

Ši vėliava buvo pasiūta prieš 20 metų. 2004-aisiais kovo 11 d. būtent su ja užfiksuotas didžiausios oro balionu pakeltos trispalvės rekordas.

Panevėžys

Vėlų vakarą Marijonų gatvės bendrabučio gyventojai pajuto degėsių tvaiką – pirmame aukšte liepsnojo prausyklos patalpa. Kol vieni ugniagesiai tramdė liepsnas, kiti tikrino butus ir liepė gyventojams eiti į kiemą.

Iš viso evakuota 14 žmonių, atjungtas elektros ir vandens tiekimas į daugiabutį. Liepsnas ugniagesiai sutramdė greitai.

Per šį gaisrą apdegė prausyklos patalpa. Gaisras kilo užsidegus į elektros tinklą įjungtam prietaisui – ventiliatoriui ar elektriniam oro gaivikliui.

Klaipėda

Ant rekonstruojamo Muzikinio teatro bokšto vėl sumontuotas laikrodis. Sovietmečiu statyto pastato 33 metrų aukščio bokšte elektroninis laikrodis buvo ir seniau.

Naująjį klasikinio dizaino laikrodį pagamino prancūzų įmonė „Bodet“, kurios specializacija – laiko matuokliai ant pilių, bažnyčių, oro uostų ir kitų išskirtinių statinių sienų. Laikrodis bus matomas iš tolo – jo skersmuo – 4 metrai, didžiosios rodyklės ilgis – 1,75 metro. Apšviestos rodyklės ir valandų žymenys leis laiką pasitikrinti ir tamsiuoju paros metu.

Suostas

Vidury dienos Biržų rajone į parduotuvę atėję du jauni vyrai matant pardavėjai pasiėmė po dėžę alaus. Kiekvienoje jų buvo po 24 pusės litro talpos butelius.

Vyrai patraukė prie kasų, tačiau nė nemanė mokėti. Ramiai praėję pro kasas jie puolė į lauką ir nubėgo su grobiu rankose. Pavogtas alus įvertintas beveik 48 eurais.

Šiauliai

Mieste esantis Talkšos ežeras nuo šiol turės dirbtinę salą, kuri valys ežero vandenį, sukūrė ir sumontavo Klaipėdos universiteto mokslininkai. Salą miestui dovanojo verslas.

Ekologiška, vandenį valanti sala bus įkurdinta netoli Talkšos ežere esančios irkluotojų bazės.

Vakar atidarytos keturios knygų dalijimosi stotelės. Čia atneštas ir paliktas knygas šiauliečiai galės pasiimti ir skaityti, taip pat galės palikti stotelėse jiems jau nebereikalingas knygas.

Mintis įkurti tokias stoteles kilo Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro administracijai. Pastebėta, kad į stambiųjų atliekų aikšteles žmones atveža ir jiems nebereikalingų knygų. Be jau keturių atidarytų, Šiauliuose ateityje planuojama įrengti ir dar daugiau knygų dalijimosi aikštelių.

Sujetai

Panevėžio rajone mikroautobuso su priekaba nesuvaldė girtas 31 metų vyras. Sukdamas jis nuvažiavo nuo kelio ir trenkėsi į medį. Vairuotojo koja įstrigo kabinoje, todėl jam prireikė ugniagesių pagalbos.

Gelbėtojai išlaisvino vyrą ir atjungė mašinos akumuliatorių. Į alkoholio matuoklį vyras pripūtė 2,67 promilės. Jis ne tik buvo girtas, bet ir neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Mašina buvo neapdrausta ir be techninės apžiūros.

Kartu važiavęs 34 metų keleivis per avariją nebuvo sužeistas.

Juozapavas

Trečiadienį Telšių rajono kelyje Nevarėnai–Juozapavas apvirto automobilis „Jeep Cherokee“. Kelkraštyje gulėjo negyvas vyras. Paaiškėjo, kad žuvusysis yra 60 metų Juozapavo kaimo gyventojas.

Per avariją buvo sunkiai sužalotas žuvusiojo sūnus. Į artimiausią ligoninę nuvežtam 33 metų vyrui buvo nustatyti slankstelių ir raktikaulio lūžiai.

Automobilio vairuotojui 46 metų vyrui nustatytas sunkus girtumas. Jis per avariją nukentėjo nesunkiai. Spėjama, kad automobilis kelio posūkyje apvirto, nes važiavo pernelyg greitai.

Marijampolė

Uždaroje pataisos namų teritorijoje ketvirtadienį buvo atidaryta 76 vietų atviroji kolonija. Ją juosia tvora, įrengta vaizdo stebėjimo sistema.

Gyvenamojoje patalpoje, kurioje yra tualetas ir dušas, bausmę atliks po du nuteistuosius. Darbuotojams įrengtos modernios darbo vietos, o nuteistiesiems – užimtumo, individualių konsultacijų patalpos.

Kalvarija

Miestelio prieigose esančio turgaus prekeiviams įtarimą sukėlė turgaus teritorijoje dvi dienas stovintis prabangus elektromobilis „Tesla Model 3“, kainuojantis keliasdešimt tūkstančių eurų.

Mašina per tas dienas niekas nesinaudojo, atrodė, lyg ji būtų numesta.

Prekeiviai apie savo įtarimus pranešė policijos pareigūnams. Paaiškėjo, kad Nyderlandų policija liepos 5-ąją paskelbė šio automobilio paiešką.

Neringa

Neringiškių bendruomenės puoselėjama poledinė stintų žvejyba bumbinant įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Šis poledinės žūklės būdas susiformavo maždaug prieš šimtą metų. Į eketę kartu su tinklais merkiama 4 metrų ilgio eglinė ar pušinė lenta.

Ant kėdutės sėdintis žvejys išlindusį iš vandens lentos galą medinėmis buožėmis ritmingai daužo ir dainuoja: „Stinta pūkis, stinta pūkis.“

Po ledu kilęs bildesys baido stintas, o sprukdamos jos papuola tiesiai į tinklus.

Rygiškiai

Šakių rajone, bendrinės kalbos tėvo J.Jablonskio tėviškėje, penkioliktą kartą vyko jaunųjų kanklininkų stovykla. 30 paauglių – mergaičių ir berniukų – susipažino su kankliavimo ypatumais, mokėsi, dalijosi patirtimi, Liaudies buities muziejuje Rumšiškėse susipažino su šalies regionų etnokultūra.

Vienas kankliavimo mokytojų buvo šio liaudies instrumento virtuozu vadinamas Jaunius Vylius.

Paskutinę dieną jaunieji kanklininkai surengė koncertą – jie parodė, ko išmoko stovyklaudami.

Merkinė

Varėnos rajono miestelio aikštės prieigose atidengtas paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui, Lenkijos karaliui Vladislovui Vazai (1595–1648).

Vladislovas Vaza Merkinėje lankėsi daug kartų. Jis patvirtino Merkinės Magdeburgo teisę, odminių, batsiuvių cechų steigimo privilegiją. Šio valdovo lėšomis buvo atnaujinta miestelio bažnyčia. 1648 m. gegužę Vladislovas Vaza, vykdamas iš Vilniaus į Varšuvą, susirgo, apsistojo Merkinėje ir mirė. Karaliaus širdis buvo palaidota Vilniaus katedros požemiuose po Vazų statyta Šv.Kazimiero koplyčia, o kūnas – Krokuvoje, Vavelyje.

Ignalina

Prieš kelerius metus kai kurių miestelių ir kaimų seniūnijos pasirūpino, kad prie kapinių būtų viešam naudojimui skirtų laistytuvų. Naujovė pasiteisino, artimųjų kapus prižiūrintys žmonės džiaugiasi tokia paslauga.

Ignalinos miesto seniūnija žengė dar didesnį žingsnį. Prie kapinių sargo namelio nuo šiol galima rasti ne tik laistytuvų, bet ir grėblių, šluotų, kibirų.

Anykščiai

Miesto centre esančiame parke, poilsiui ir sveikatingumui skirtoje teritorijoje, piktavaliai apgadino riedlentininkų rampą, kuria šiomis dienomis buvo uždrausta naudotis.

Prieš trejus metus aktyvų poilsį mėgstantiems anykštėnams buvo įrengta ne tik riedlenčių rampa, bet ir specialios konstrukcijos dviračių trasa, krepšinio ir didelė vaikų žaidimo aikštelė. Pastaroji prieš kurį laiką irgi sulaukė vandalų išpuolio – buvo suniokota jos danga.

Trakai

Pilies kieme ketvirtadienio vakarą skambėjo festivalio „Kaunas Jazz 2021“ garsai. Išskirtinėje vietoje po atviru dangumi pasirodymą surengė festivalio svečias pasaulinio garso džiazo kūrėjas, bosistas ir dainininkas Richardas Bona. Į jo koncertą buvo parduoti visi bilietai – Trakų pilies kieme susirinko daugiau nei pusė tūkstančio R.Bonos muzikos gerbėjų. „R.Bona – viena iš nedaugelio pasaulinio lygio muzikos žvaigždžių, šią vasarą viešinčių Lietuvoje. Dėl įvairiose šalyse besitęsiančių suvaržymų, susijusių su pandemija, gastroles rengti sudėtinga“, – sakė festivalio „Kaunas Jazz 2021“ rengėjas Jonas Jučas. R.Bona – senas festivalio „Kaunas Jazz“ bičiulis, 2002-aisiais debiutavęs šio renginio scenoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.