G. Landsbergis: sankcijos Baltarusijai dėl neteisėtų migrantų – teisingiausias atsakas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad papildomų sankcijų įvedimas Baltarusijai dėl migrantų krizės kurstymo būtų teisingiausias Europos Sąjungos (ES) atsakas.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 11:46 AM

Taip jis kalbėjo pirmadienį atvykęs į Briuselyje vykstantį ES užsienio reikalų ministrų posėdį.

„Turime siųsti labai aiškų signalą tiek dabar Lukašenkai, tiek kitiems diktatoriams, kad tokios priemonės, naudojamos prieš valstybes, jos sulauks atsako. Turime nedelsiant, iš karto kalbėti apie tolesnes sankcijas. (...) Sankcijos turėtų būti labai aiškus, greitas ir, mano nuomone, pats teisingiausias atsakas“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, Baltarusija prieš Bendriją vykdo hibridinę ataką, pasinaudodama neteisėtais migrantais „kaip spaudimo priemone, norint pakeisti ES poziciją dėl sankcijų, dėl žmogaus teisių, dėl opozicijos gynimo, priverčiant persigalvoti“.

Naujas sankcijas Baltarusijai Lietuva siūlo ES neseniai sutarus dėl sektorinių sankcijų šaliai paketo. Jis buvo patvirtintas Baltarusijai gegužę nukreipus į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą į Minską ir sulaikius juo keliavusį opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių bei jo merginą Sofiją Sapegą.

ES taip pat įvedė Baltarusijai įvairių kitokių sankcijų, reaguodama į Aliaksandro Lukašenkos režimo susidorojimą su šalies opozicija po pernykščių prezidento rinkimų.

Santykiams su Baltarusija prastėjant, per šią šalį į Lietuvą pradėjo vykti rekordinis kiekis nelegalių migrantų.

Kalbėdamas apie neteisėtų migrantų grąžinimą į kilmės šalis, G. Landsbergis teigė, kad ES vieningas atsakas ir vieninga žmonių grąžinimo politika būtų „kur kas efektyvesnė“ ir padėtų Lietuvai kuo greičiau susitvarkyti su iškilusiomis problemomis.

G. Landsbergis taip pat padėkojo pagalbos jau suteikusioms šalims ir paprašė kitų Bendrijos šalių taip pat prisidėti prie pastangų dorotis su krize.

„Daugiau valstybių pagalbos iš esmės padėtų Lietuvai geriau tvarkytis, geriau užtikrinti sienos apsaugą, geriau stabdyti tuos neteisėtų pabėgėlių srautus, kurie šiandien Lietuvos teritoriją pasiekia“, – dėstė ministras.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija Lietuvos pareigūnai sulaikė 1676 migrantus – 20 kartų daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Minskas tvirtina migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdantis dėl ES sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.