Vyriausybei siūlo užtikrinti kompensacijas už migrantų išlaikymą: meras pateikė vienos dienos įkainį

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlo Vyriausybei užtikrinti kompensacijas savivaldybėms, kurios šiuo metu yra apgyvendinusios ir išlaiko neteisėtus migrantus, atkeliavusius per Baltarusijos ir Lietuvos sieną.

Vokietija, Berlynas, migrantų krizė, migrantai, pabėgėliai, Berlyno siena<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vokietija, Berlynas, migrantų krizė, migrantai, pabėgėliai, Berlyno siena<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Ričardas Malinauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ričardas Malinauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-12 13:13

Ministrų kabinetui siūloma „nedelsiant parengti aiškų savivaldybių išlaidų, susijusių su nelegalių migrantų apgyvendinimu, maitinimu, sveikatos priežiūra ir kt. kompensavimo algoritmą, kuriame būtų numatytos tikslios išlaidų kategorijos“.

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius savo ruožtu siūlo savivaldybėms įvesti vietos lygio ekstremaliąsias situacijas, kad būtų užtikrintas kompensavimas, taip pat jis pranešė, kad kompensavimo metodika parengta.

„Nemanau, kad savivaldybės turės kokių nors finansinių nuostolių (...) Vietinio lygio ekstremali situacija, manau, turi būti aktyvuota, kas ir buvo per COVID-19, tik kitas aspektas. Kada situacija pasibaigs, labai sunku pasakyti“, – per komiteto posėdį pirmadienį sakė viceministras.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė tvirtino besitikinti, kad savivaldybėms kompensavimas bus užtikrintas.

„Tikiuosi, kad tas algoritmas dėl kompensavimo savivaldybėms bus aiškesnis ir nebus taip, kaip su COVID-19: pradžioje – pirkit, darykit, o paskui – apmokėsim taip, kaip mums atrodys teisinga“, – sakė ji.

„Galima tikėtis, kad savivaldybėms geranoriškai bendradarbiaujant ir įsitraukiant į šios problemos sprendimą, bus realiai įvertintos ir kainos, ir šios dienos įkainiai, kad nebus prikabinti keli eurai, ir savivaldybės, negalėdamos pasiskolinti, turės iš savo bendrųjų resursų mokėti už tai ir bijoti, kad nebus kompensuota“, – komiteto posėdyje sakė R. Žakaitienė.

Druskininkų mero Ričardo Malinausko teigimu, vieno migranto išlaikymas dienai kainuoja 15 eurų, įskaitant maitinimo išlaidas, higienos priemones.

„Visas tas paros paketas, mes neradome pigiau kaip 15 eurų. Visą šią savaitę už juos perkame. Aš tikiuosi, kad pavyks įtikinti ministeriją, kad čia ne kažkas uždarbiauja“, – kalbėjo Druskininkų vadovas.

„Mes tiekiame vienkartinius indus, mes teikiame sausą paketą ir kadangi nežinome, ar visus metus reikės maitinti, perkame pagal poreikį. Kai perkame pagal poreikį – verslas jį perka parduotuvėse. Į tą maitinimo paketą įeina vienkartiniai indai, vanduo, higienos priemonės: ir įklotai, ir šukos, ir dantų pasta, šepetėliai ir t.t. Tai bendras visas šis paketas parai... Mes neradome pigiau nei 15 eurų. Ir visą savaitę po 15 eurų per parą perkame. Aš tikiuosi, kad pavyks įtikinti ministeriją, jog čia ne kažkas uždarbiauja“, – sakė meras nuotolinio Seimo komiteto posėdžio metu.

Jis taip pat sakė, kad kol kas neaiškus migrantų gydymo finansavimas.

Taip pat Vyriausybei siūloma nustatyti migrantų testavimo dėl COVID-19 bei vakcinavimo galimybes, migrantų gydymo sąlygas, užtikrinti vietos gyventojų saugumą, pasitelkiant papildomas policijos pajėgas ir galbūt Šaulių sąjungos narius.

Iki šiol pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1676 užsieniečiai, daugiausia – Irako piliečių.

Keletas šimtų migrantų apgyvendinti Alytaus miesto, taip pat Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Ignalinos rajonų savivaldybėms priklausančiose patalpose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.