Smūgis bažnyčiai: menininkas apkaltino Vilniaus kunigą seksualiniu išnaudojimu, tyrimo medžiaga keliaus į Vatikaną

Menininkas, visuomenės veikėjas Denisas Kolomyckis kaltina Vilniaus kunigą dėl prieš 17 metų patirto seksualinio išnaudojimo. Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė portalui lrytas.lt nurodė, kad dėl šio atvejo jau pradėtas tyrimą, o jį atlikus medžiaga bus perduota į Vatikaną.

Bažnyčią sukrėtė dar vienas skandalas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Bažnyčią sukrėtė dar vienas skandalas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Bažnyčią sukrėtė dar vienas skandalas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bažnyčią sukrėtė dar vienas skandalas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 1:06 PM, atnaujinta Jul 15, 2021, 3:07 PM

29 metų D.Kolomyckis portalui lrt.lt pasakojo, kad seksualiai išnaudojamas katalikų kunigo buvo vasaros stovykloje, skirtoje remtinų šeimų vaikams, jam buvo 10 ar 12 metų. Pastaruoju metu minėtas kunigas tarnavo Vilniaus palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje.

Ketvirtadienį D.Kolomyckis susitiko su komisija Vilniaus arkivyskupijos tribunole. Per susitikimą vykęs pokalbis papildys tyrimo medžiagą. Kaltinamas kunigas šiuo metu yra nušalintas nuo viešų kunigo pareigų atlikimo.

Menininkas bažnyčios taip pat buvo paragintas kreiptis į policiją bei prokuratūrą, tačiau jis sakė dėl to nesąs tikras, nes jo tikslas nėra sužlugdyti kunigą, o iškelti tokį diskursą, kad nukentėjusieji turėtų galimybę kalbėti.

Bažnyčia pradėjo tyrimą, kreipsis į Vatikaną

Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė portalui lrytas.lt nurodė, kad bažnyčia yra gavusi informacijos apie nepilnamečių ar pažeidžiamų asmenų galimai patirtą seksualinę prievartą ir skubiai imasi konkrečių veiksmų.

„Susisiekiama su asmeniu, kuris kreipėsi, jis kviečiamas pokalbiui su vietos vyskupo specialiai atvejui tirti paskirtais asmenimis. Pradedamas išankstinis tyrimas dėl konkretaus atvejo, kuris vyksta pagal nustatytą tvarką.

Gavus skundą nukentėjusysis ar jo atstovas raginamas kreiptis į teisėsaugą, kad būtų pradėtas tyrimas, o jei įstatymai įpareigoja kitaip – į teisėsaugą dėl tyrimo kreipiasi pati vyskupija“, – aiškino Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė.

Jos teigimu, gavus šį kreipimąsi iš karto susisiekta su besikreipusiuoju ir sutarta dėl artimiausio susitikimo. Pradėtas išankstinis tyrimas dėl atvejo. Kol vyksta tyrimas, skunde minimas kunigas yra nušalintas nuo viešų kunigo pareigų atlikimo.

Atlikus tyrimą vyskupijoje, medžiaga bus perduodama Tikėjimo mokymo kongregacijai į Vatikaną, kuri pateiks nurodymus dėl tolesnių veiksmų.

„Dar kartą galime tik pakartoti tiek Popiežiaus Pranciškaus, tiek Vilniaus arkivyskupo Gintaro Grušo išsakytą mintį: net ir vienas seksualinio išnaudojimo atvejis yra per daug. Kiekvienoje vyskupijoje yra paskirtas atsakingasis, tiriantis galimus seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius ir pažeidžiamus asmenis, įvykusius Bažnyčioje.

Asmenys, turintys pagrįstos informacijos ar patys patyrę seksualinę prievartą Bažnyčioje, yra kviečiami kreiptis į šiuos paskirtus tyrėjus bei teisėsaugos institucijas“, – situaciją komentavo Ž.Peluritienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.