Premjerė: nors Lietuva ir Graikija geografiškai nutolusios, šiandienos iššūkiai yra bendri

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį Atėnuose susitiko su Graikijos premjeru Kyriaku Mitsotakiu, Parlamento Pirmininku Constantinu An. Tassoulu, apsilankė Jūrų reikalų ir salų politikos ministerijoje, Graikijos pakrančių apsaugos operacijų centre ir Jungtiniame gelbėjimo koordinavimo centre. Atskirus susitikimus Atėnuose turėjo ir premjerę lydintys Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovas bei kiti pareigūnai.

 I.Šimonytė Graikijoje.<br> LRVK | Laima Penek nuotr.
 I.Šimonytė Graikijoje.<br> LRVK | Laima Penek nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 4:48 PM

„Dėkoju Graikijos premjerui už greitą reakciją atsiliepiant į Lietuvos prašymą pasidalyti savo žiniomis sprendžiant nelegalios migracijos problemą, su kuria dabar susiduria Lietuva. Nors Lietuva ir Graikija geografiškai yra nutolusios, šiandienos iššūkiai bendri. Lietuva ir Graikija yra šalys prie išorinių Europos Sąjungos sienų ir gerai supranta europinio solidarumo svarbą reaguojant į mūsų kaimynystėje kylančias pavojingas įtampas“, – sakė premjerė.

Jau daug metų Lietuva ES derybose nuosekliai pabrėžia išorės sienų apsaugos stiprinimo reikšmę, ypač bendrų sienos stebėsenos standartų kūrimą ES mastu.

Lietuva ES migracijos politikoje visuomet rodė solidarumą. Lietuvos pasienio pareigūnai teikė paramą Graikijai ir kitoms valstybėms, mūsų šalis solidarizavosi priimdama pabėgėlius iš Italijos ir kitų ES valstybių.

Anot premjerės, Lietuvos prašymai dėl pagalbos ES institucijose yra girdimi. Vienas iš rezultatų – šią savaitę Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ priimtas sprendimas pradėti skubią pasienio intervenciją. Lietuva yra tik antra ES šalis po Graikijos, kuri sulaukė tokios „Frontex“ misijos.

„Siekiame sklandaus migrantų ekstradicijos proceso, bendraujame su Tarptautine migracijos organizacija. Be abejo, sieksime užtikrinti būtiniausias laikino priėmimo sąlygas ir būtinas procedūras“, – pabrėžė Ministrė Pirmininkė.

Su Graikijos premjeru sutarta, kad Lietuvos ir Graikijos institucijos tęs bendradarbiavimą tiriant „Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, užgrobimą.

Susitikimo metu sutarta stiprinti Lietuvos ir Graikijos ekonominį bendradarbiavimą, ypač inovatyviausių verslo sektorių – informacinių ir finansų technologijų, gyvybės mokslų srityse. Jau spalį į Graikiją atvyksta Lietuvos verslo misija.

Premjerė pasveikino Graikiją su šiemet švenčiama nepriklausomybės kovų 200 metų sukaktimi ir pakvietė Graikijos ministrą pirmininką apsilankyti Lietuvoje. Premjeras kvietimą priėmė. Kitais metais Lietuva ir Graikija mini diplomatinių santykių užmezgimo šimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.