Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkei D. Henke grąžinama Lietuvos pilietybė

Vokietijoje gyvenančiai Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkei Daliai Henkei grąžinama Lietuvos pilietybė.

Dalia Henke.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Henke.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 1:10 PM, atnaujinta Jul 16, 2021, 2:58 PM

Prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę pasirašė pilietybės grąžinimo dekretą, remdamasis Pilietybės įstatymo nuostatomis dėl ypatingų nuopelnų.

Dekrete nustatyta, kad Lietuvos piliete D. Henke taps, kai prisieks Lietuvai.

Įstatyme numatyta, kad Lietuvos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, jei jam Lietuvos pilietybė grąžinta dėl ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei.

Lietuvos pilietybė už ypatingus nuopelnus valstybei gali būti grąžinta, jei asmuo ją įgijo gimdamas ir po to jos neteko.

Klaipėdoje gimusi D. Henke Vokietijoje baigė studijas, daugiau kaip 20 metų dalyvauja Hamburgo ir visos Vokietijos lietuvių veikloje. 2018 metais ji antrą kartą perrinkta Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininke.

Prezidentūra pranešime tarp D. Henke nuopelnų nurodo tai, kad ji 2004 metais padėjo įkurti iki šiol gyvuojančią lituanistinę Hamburgo mokyklą „Abėcėlė“, yra ne pelno siekiančios lietuvių ir vokiečių draugijos „LiT.art“ kultūros draugijos narė, Europos lietuvių kultūros centro Hiutenfelde įkūrėja, daugybės renginių lietuvių bendruomenėms organizatorė.

Anot pranešimo, jau du dešimtmečius D. Henke aktyvi veikla padeda palaikyti užsienio lietuvių nuolatinį ryšį su tėvyne, saugoti tautinį identitetą, skatinti lituanistinį švietimą ir puoselėti kultūrines tradicijas lietuvių bendruomenėse.

Rekomendacijas dėl pilietybės grąžinimo už nuopelnus D. Henke pateikė buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos ambasada Vokietijoje, Tautinių mažumų departamentas prie Vyriausybės, Lietuvos ambasada Airijoje, Pasaulio lietuvių bendruomenė.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.