Migrantų saugojimą perėmė Viešojo saugumo tarnyba

Nuo penktadienio vakaro neteisėtų migrantų gyvenamąsias vietas Lietuvoje saugoti pradėjo Viešojo saugumo tarnyba.

Nuo penktadienio vakaro neteisėtų migrantų gyvenamąsias vietas Lietuvoje saugoti pradėjo Viešojo saugumo tarnyba.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo penktadienio vakaro neteisėtų migrantų gyvenamąsias vietas Lietuvoje saugoti pradėjo Viešojo saugumo tarnyba.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2021, 8:29 AM

„Operacijų vadovo sprendimu visų migrantų gyvenamų objektų apsaugą perima Viešojo saugumo tarnyba“, – BNS sakė vidaus reikalų ministro patarėja Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Iki tol migrantų gyvenamųjų vietų apsauga rūpinosi policija.

„Policijos pareigūnai nebesaugos objektų, jie gyvenvietėse rūpinsis žmonių saugumu ir viešosios tvarkos užtikrinimu“, – sakė patarėja.

Viešojo saugumo tarnybos vadas generolas Ričardas Pocius BNS teigė, kad reaguojant į ekstremaliąją situaciją valstybėje, dėl nelegalių migrantų stovyklaviečių ar buvimo vietų apsaugos ir vidaus tvarkos užtikrinimo ketvirtadienį tarnyboje paskelbta kovinė parengtis.

Anot jo, kai kurias stovyklavietes Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai saugo jau nuo gegužės pabaigos, tačiau penktadienio vakarą jie perėmė visų jų apsaugą.

Vadas teigė negalintis nurodyti, kokios pajėgos tam pasitelktos, tai esanti tarnybinė informacija.

„Pajėgumai ir priemonės perskirstyti taip, kad nuolatinės tarnybos vykdomos funkcijos nukentėtų minimaliai, tačiau jų įvykdymas bus užtikrintas“, – tvirtino R. Pocius.

Pagal įsakymą, Viešojo saugumo tarnybai nurodyta „nuolatiniu nepertraukiamu režimu organizuoti neteisėtai kirtusių valstybės sieną su Baltarusijos Respublika užsieniečių, apsaugą, vidaus tvarkos užtikrinimą ir atstatymą šiose laikinai apgyvendintų užsieniečių vietose“.

Dokumente išvardyta dešimt teritorijų, kurias reikia saugoti: Užsieniečių registracijos centrą Švenčionių rajone, Pasieniečių mokyklą Vilniaus rajone, objektus Ignalinos, Varėnos, Lazdijų, Alytaus, Šalčininkų rajonuose, Alytaus mieste, buvusią Dieveniškių verslo ir technologijų mokyklą Šalčininkų rajone bei Abromiškių reabilitacijos centrą Elektrėnų savivaldybėje.

R. Pocius teigė nežinantis, kiek tarnybai kainuos ši papildoma funkcija.

„Dabar finansinių išteklių neskaičiuojame, nes valstybėje ekstremali situacija ir privalome reaguoti, juoba, kad nežinoma situacija, kas bus rytoj. Susiskaičiuosime vėliau. O apie amunicijos išteklius – turime pakankamai, pilnas kovinis komplektas“, – BNS sakė Viešojo saugumo tarnybos vadas.

Pastaruoju metu Lietuva susiduria su išaugusia neteisėta migracija per sieną su Baltarusija. Daugiausia atvyksta Irako, taip pat Afrikos šalių piliečių.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija iki šiol sulaikyta per 1,9 tūkst. neteisėtų migrantų. Šis skaičius yra keliasdešimt kartų didesnis nei buvo per visus 2020 metus.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą. Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.