Arūnas Karaliūnas. Vilniaus gatvės remontas – neišvengiama nelaimė

Kauno senamiesčiu besidriekiančios Vilniaus gatvės remontas tapo vienu svarbiausių šios vasaros miesto įvykių, kurį lemta aptarinėti mažiausiai metus.

 Vilniaus gatvė jau primena apkasus. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Vilniaus gatvė jau primena apkasus. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-18 07:00

Vietos verslininkai tikino, kad darbų pradžiai pasirinktas visiškai netinkamas laikas – kavinės ir restoranai vos pradėjo kvėpuoti po žlugdančio karantino, o karščio nualinti kauniečiai tik ir dairosi, kur galėtų prisėsti ir pavėsyje išlenkti taurę gaivinančio gėrimo.

Nors apie planus uždaryti judėjimą gatve kalbėta jau seniai, tiksli data paaiškėjo tik prieš porą savaičių ir tai tapo dar viena nemalonia staigmena.

Kai kurios kavinės nusprendė tęsti veiklą, tačiau jos neteko pagrindinio traukos akcento – lauke sustatytų staliukų.

Piktai burba ir Senamiesčio gyventojai, kuriems kai kuriais atvejais kils sunkumų net pasiekti automobiliu savo namus, o pradarius langus teks ryti kylančias dulkes.

Savivaldybės atstovai teisinosi, esą norai kartais prasilenkia su galimybėmis, o įvairūs biurokratiniai trukdžiai bei neišvengiamos teisinės procedūros gali sugriauti net geriausius planus.

Liepos 12-ąją darbai pagaliau prasidėjo ir Vilniaus gatvė jau po poros dienų priminė ne kauniečių pamėgtą pramogų vietą, o apkasais virtusią erdvę.

Miesto valdžia žadėjo, kad statybininkai susisuks greitai, – svarbiausius darbus ketinama atlikti greičiau kaip per metus, o jau 2022-ųjų vasarą kauniečiai vėl esą galės žingsniuoti lygiu Vilniaus gatvės grindiniu.

Jeigu toks scenarijus virstų tikrove, šis projektas nebūtų didelė blogybė, tačiau kalbėti apie darbų pabaigos terminus vertėtų labai atsargiai. Dėl kelių priežasčių.

Turbūt nepavyks surasti nė vieno didesnio pastarojo meto projekto, kuris buvo visiškai užbaigtas numatytu laiku. Priežasčių – galybė, tiek pateisinamų, tiek sunkiai suvokiamų.

Pakanka prisiminti Laisvės alėjos rekonstrukciją. Kartais atrodė, kad ji niekada nesibaigs, o ir galutinis rezultatas nevertė aikčioti iš nuostabos.

Visą Vilniaus gatvės remontą akylai stebės archeologai, ir tai viešai paskelbė savivaldybės atstovai. Sprendimas visiškai teisingas ir pamatuotas – juk Vilniaus gatvė nuo pat viduramžių buvo pagrindinė arterija, jungianti Kauną su aplinkiniais miestais.

Didelė tikimybė, kad nuėmus viršutinį sluoksnį statybininkai tikrai aptiks didesnių ar mažesnių istorinių vertybių, o tuomet išsamesni tyrinėjimai bus neišvengiami. Tai reiškia, kad remonto darbai bus sustabdyti. Savaitei, mėnesiui ar dar ilgesniam laikui? Niekas nežino.

Nėra abejonių – atnaujinti Vilniaus gatvę reikėjo. Jos grindinio aukomis yra tapę daugybė moterų basučių pakulnių, dviračio padangų ir net pėsčiųjų kaulų.

Darbų pradžiai puikiai tiko 2020-ųjų pavasaris, kai Lietuvoje buvo paskelbtas pirmasis karantinas.

Žinoma, tuo metu net drąsiausi pranašai nesiryžo spėlioti, kaip miesto ir viso pasaulio gyvenimą pakeis koronaviruso pandemija. Lygiai taip pat dabar niekas neįsivaizduoja, kaip ji siautės kitų metų vasarą.

Įvertinus šias aplinkybes galima sakyti, kad pramogų šėlsmui sustabdyti Vilniaus gatvėje pasirinktas ne pats blogiausias laikas.

Sunku net įsivaizduoti kavinių, restoranų bei kitų pasilinksminimo vietų šeimininkų reakciją, jeigu Kauno savivaldybė sumanytų imtis darbų įprastomis sąlygomis, kai Vilniaus gatvė tiesiog nesutalpindavo Senamiestį užplūdusių svečių iš užsienio.

Paaukoti vieną vasarą buvo neišvengiama, todėl galbūt geriau padaryti tai dabar, kai Kauno senamiestis dar nepasiekė didžiausių galimų veiklos apsukų.

Darbai jau prasidėjo, todėl lieka tikėtis, kad išsipildys du vietos verslininkų bei gyventojų norai – gatvė bus atnaujinta numatytu laiku, o galutinis rezultatas pranoks lūkesčius ir Vilniaus gatvė garsins Kauną ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.