Dieveniškėse vyksta protestai prieš migrantų apgyvendimimą: planuoja atvykti VRM atstovas

Dieveniškių gyventojams protestuojat prieš migrantų apgyvendinimą buvusioje mokykloje, į Šalčininkų rajone esantį miestelį ketina vykti Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>VSAT nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>VSAT nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>T.Bauro nuotr.
Dieveniškių gyventojai susirūpinę dėl migrantų srauto.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustas Stankevičius, BNS

2021-07-22 12:13, atnaujinta 2021-07-22 12:16

„Turime žinių, kad protestuojantys Dieveniškių gyventojai neleidžia patekti į pastatą darbuotojams, vykdantiems pasirengimo darbus. Šiuo metu deriname, kas iš Vidaus reikalų ministerijos ir kada nuvyks pabendrauti su bendruomene“, – ketvirtadienį BNS teigė ministrės patarėja Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Tai ne pirmas vietos gyventojų protestas prieš planus buvusioje Dieveniškių technologijų ir verslo mokykloje apgyvendinti neteisėtai Lietuvos sieną kirtusius migrantus. Keliolika žmonių protesto akciją prie ministerijos surengė dar pirmadienį.

Savo ruožtu Dieveniškių seniūnė Česlava Marcinkevič BNS teigė negalinti pakomentuoti situacijos, nes šiuo metu atostogauja.

„Nieko nežinau, kas ten šiuo metu darosi. Reikia važiuoti pas gyventojus ir žiūrėti, kas ten darosi“, – kalbėjo ji.

Savo ruožtu Šalčininkų rajono administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegožas Jurgo BNS sakė, kad žmonės paprasčiausiai reiškia savo nepasitenkinimą, tačiau darbams vykti netrukdo.

„Mano žiniomis, jie neatlieka jokių neteisėtų veiksmų – nei už rankų laiko, nei kažką blokuoja, nei gulasi po mašinomis. Jie labai aiškiai išreiškia savo poziciją, turi plakatų, išsako savo pozicija. Viskas vyksta labai civilizuotai“, – aiškino G. Jurgo.

Migrantų krizė – iššūkis ir našta visiems

L. Laurinaitytė-Grigienė teigė suprantanti žmones, tačiau pabrėžė, kad „didžioji dalis į Lietuvą atvykstančių migrantų yra tokios pat šeimos ir pavieniai žmonės, ieškantys geresnio gyvenimo“.

„Atvykstančių migrantų apgyvendinimas – didžiulis iššūkis ir našta ne tik valstybei apskritai, bet ir kiekvienam iš mūsų. Tai mūsų vertybių, vienybės ir tolerancijos išbandymas“, – komentavo ministrės patarėja.

Ji akcentavo, kad mokykla yra geografiškai ir logistiškai geriausias Turto banko pasiūlytas objektas, leidžiantis užtikrinti maksimalią apsaugą ir bent minimalias humanitarines sąlygas patiems migrantams.

„Šiuo metu kito pasirinkimo, kur nedelsiant galėtume pervežti migrantus neturime. Migrantų srautai eina nenutrūkstamai, turime pasirūpinti vaikais, pagyvenusiais ir sveikatos problemų turinčiais žmonėmis, suteikti jiems stogą virš galvos ir maisto bei vandens“, – aiškino VRM atstovė.

Ministrės patarėja pabrėžė, kad planų plėsti šią laikinąją apgyvendinimo vietą – atsisakyta.

„Palapinių ar modulinių namelių čia statyti neplanuojama. Migrantai čia bus apgyvendinti laikinai, iki bus įrengti didesni centralizuoti migrantų prieglobsčio centrai“, – dėstė L. Laurinaitytė-Grigienė.

„Tai planuojama padaryti per rugpjūčio mėnesį“, – pridūrė ji.

Ministerijos atstovė patikino, kad Dieveniškių gyventojų saugumas bus užtikrintas – teritoriją ketinama aptverti, o ją saugos Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, apylinkėse dirbs sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos.

„Bandymai bauginti ir supriešinti mūsų visuomenę – vienas iš Baltarusijos rėžimo tikslų. Ši migracijos krizė – tikslingas prieš Lietuvą nukreiptas Aliaksandro Lukašenkos agresijos veiksmas“, – sakė ministrės patarėja.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su ženkliai išaugusia neteisėta migracija per Baltarusiją, į šalį jau bandė patekti daugiau nei 2,3 tūkst. nelegalių migrantų, didžioji dalis jų sulaikyti liepą. Dauguma sulaikytųjų yra Artimųjų Rytų, Afrikos šalių piliečiai.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją, sustiprinusi sienos su Baltarusija apsaugą pasitelkdama tiek savo, tiek kitų šalių pareigūnus per agentūrą „Frontex“.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą. Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.