Paplito melaginga informacija apie migrantų apgyvendinimą mokyklose: specialistas paaiškino, su kuo susiduriame

Prienų rajono savivaldybė trečiadienį susidūrė su kibernetine ataka – savivaldybės svetainėje buvo patalpinta melaginga žinutė apie nelegalių migrantų apgyvendinimą keliose Alytaus, Kelmės, Prienų, Radviliškio ir Telšių mokyklose.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Į stovyklą Rūdninkų poligone atvežti pirmieji migrantai.<br>T.Bauro nuotr.
Į stovyklą Rūdninkų poligone atvežti pirmieji migrantai.<br>T.Bauro nuotr.
Į stovyklą Rūdninkų poligone atvežti pirmieji migrantai.<br>T.Bauro nuotr.
Į stovyklą Rūdninkų poligone atvežti pirmieji migrantai.<br>T.Bauro nuotr.
Prienų meras Alvydas Vaicekauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Prienų meras Alvydas Vaicekauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Nerijus Maliukevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nerijus Maliukevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 10:04 PM, atnaujinta Aug 3, 2021, 12:51 PM

Žmonių reakcija – žaibiška

„Pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2021 m. liepos 21 d. nutarimą Nr.565, rugpjūčio pradžioje Alytuje, Kelmėje, Prienuose, Radviliškyje ir Telšiuose bus sukurta stovyklai neteisėtiems migrantams“, – teigiama melagingame pranešime.

Negana to, dezinformacijos autoriai tikino, kad stovyklavietės bus sukurtos mokyklų pastatuose. „Mokiniai bus perkelti į kitas mokyklas. Dėl šių klausimų mokinių tėvai (globėjai, rūpintojai) turėtų kreiptis į savivaldybių administracijas“, – aiškina melagienos autoriai.

Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas portalui lrytas.lt teigė apie melagingą informaciją svetainėje nežinojęs tol, kol neužplūdo gyventojų klausimai.

„Tai buvo kibertinė ataka, kada mūsų svetainėje buvo patalpinta melagiena. Svetainėje jos nesimatė, tačiau pradėjo reaguoti kiti – net iš Radviliškio savivaldybės man skambino ir klausė, kokią informaciją mes paskleidėme.

Pradėjome ieškoti, tikslintis ir aptikome tai tik kai atsiuntė nuorodą, kurią jie gavo. Tekste, jei atidžiau pažūri, yra klaidų. Kai pamatėme, kad tekste paminėta ir mūsų progimnazija, buvo aišku – tikrai jau apie savo įstaigas žinome, kad čia nėra jokių planų apgyvendinti jokių pabėgėlių. Ir tada akivaizdžiai aišku, kad tai klastotė, skirta žmonių gąsdinimui“, – kalbėjo meras.

A.Vaicekauskas teigė, kad žmonių reakcija į melagiena buvo itin greita – žmonės skambino, rašė žinutes.

„Klausė, ką mes sugalvojome, „kur mūsų vaikus padėsite?“. Buvo išgąsčio, bet mes greitai išplatinome informaciją, uždarėme svetainę. Atrodo, daugiau ta informacija neplito“ – sakė jis.

Nors paskleista melaginga informacija buvo ir apie Alytuje, Kelmėje, Prienuose, Radviliškyje ir Telšiuose esančias mokyklas, melagiena buvo patalpinta tik Prienų savivaldybės svetainėje.

Meras teigė, kad savivaldybė planuoja peržiūrėti visus svetainės saugumo parametrus. „Svetainė – senoka, buvo perdaryta, bet, matyt, netinkamai padaryta“, – pastebėjo jis.

Rezultatai gali būti skausmingesni

VU TSPMI dėstytojas, informacinių karų specialistas Nerijus Maliukevičius lrytas.lt teigė, kad jau kelerius metus galime stebėti aktyvias, kompleksines atakas – ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Latvijoje.

„Iš pradžių nukreiptas prieš mūsų NATO partnerius, o dabar matome, kad temų ir taikinių ratas plečiasi. Atakų metu išnaudojamos mūsų vidinės įtampos ir emociniai skauduliai.

Prieš kurį laiką buvo stebimos dezinformacinės atakos su žinutėmis apie neva NATO karių skleidžiamą koronavirusą. Šiuo atveju, sakyčiau, labai dėsninga, kad bandoma išnaudoti Lukašenkos režimo organizuotą migrantų krizę mūsų informacinėje erdvėje“, – įvertino N.Maliukevičius.

Informacinių karų specialistas kalbėjo, kad tokių atakų tikslas – bandymas padidinti išsprendžiamos krizės mastą, kelti įtampas, įaudrinti visuomenę.

„Tikslas gali būti kompleksiškas. Visų pirma – testuoti mūsų galimybes, mūsų kibernetinio saugumo galimybes, mūsų gynybinę liniją. Galiausiai, kai iš tikrųjų bus reikalas ir krizė bus dar didesnio masto, išnaudoti dar agresyvesnėms kampanijoms“, – paaiškino N.Maliukevičius.

„Sakyčiau, kad tai yra svarbus iššūkis. Dabar galime stebėti tokius lokalius mūsų gynybos testavimus, tačiau jeigu pati ataka bus žymiai didesnė, masyvesnė, kompleksiškai sudėtingesnė, tai rezultatai atitinkamai gali būti žymiai skausmingesni mums“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.