Arūnas Dumalakas. Norintiems atsisakyti vėsos teks nueiti kryžiaus kelius

Daugiau nei mėnesį Vilnių alinę karščiai, tikėtina, atslinks ir kitąmet, todėl verčia griebtis naujų sprendimų. Apie tai šią savaitę ir išgirdome – Vilniaus šilumos tinklai pradeda plėtoti centralizuotos vėsos tiekimo projektą. Nors skelbiama, kad tai bus naujovė Lietuvoje, vilniečiai šiek tiek perlenkė.

Oro kondicionieriaus montavimas.<br>123rf nuotr.
Oro kondicionieriaus montavimas.<br>123rf nuotr.
Arūnas Dumalakas.
Arūnas Dumalakas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-31 07:00, atnaujinta 2021-07-31 07:40

Apie centralizuotai tiekiamą vėsą kauniečiai prakalbo jau pernai ir net pradėjo diegti naujovę vienoje katilinėje.

Nors skamba kaip paradoksas, vėsą rengiasi tiekti būtent šilumos tiekėjai. Dėl to kai kas juokaudamas Vilniaus šilumos tinklus jau pavadino Vilniaus šalčio tinklais.

Centralizuota vėsos gamyba vyksta panaudojant turimą centralizuoto šilumos tiekimo infrastruktūrą ir paverčiant šilumos energiją vėsumą.

Pradžioje sostinės šilumos tiekėjai šį būdą atvėsinti patalpas ketina panaudoti Konstitucijos prospekte. Pasak įmonės atstovų, centralizuotos vėsos sistemos padės kur kas efektyviau ir tvariau per vasaros karščius atvėsinti ir komercines, ir gyvenamąsias patalpas.

Tiesa, to dar teks palaukti – centralizuotos vėsos tiekimo projektas Vilniuje užtruks apie 10–15 metų, o pirmieji klientai jį galės išmėginti po 2,5–3 metų.

Šilumos, o dabar jau ir vėsos, tiekėjai jau numatė, kad daugiau problemų sukels vėsumos tiekimas į senos statybos daugiabučius, nes tokių namų vidaus sistemos ir taip nėra efektyvios.

Tačiau įmonė pasiryžusi ieškoti techninių sprendimų, kaip užtikrinti, kad visų vilniečių būstai ateityje būtų komfortiški ne tik žiemą, bet ir vasarą.

Kauniečiai vieną absorbcinį šilumos siurblį, kuris naudojamas vėsai iš šilumos gaminti, atsivežė jau praėjusiais metais.

Panašus, tik gerokai galingesnis absorbcinis šilumos siurblys bus įrengtas ir Kauno savivaldybės pradedamame statyti mokslo muziejuje „Mokslo sala“.

Vilniečiai džiūgavo, kad geresnės iliustracijos vėsinimo poreikiui nei šių metų vasara nesugalvosi. Biuruose ar namuose įsirengti individualius patalpų vėsinimo prietaisus yra brangu, jie darko pastatų išorinius fasadus.

Tad laukime, kad kondicionierių įrengimo taisyklės bus dar labiau sugriežtintos.

Minimos šalys, kur centralizuotos vėsos tiekimo sistemos jau įrengtos, – Prancūzija, Jungtiniai Arabų Emyratai – taip pat verčia gūžčioti pečiais. Juk jose vasaromis oro temperatūra aukštesnė nei Lietuvoje nuo seno.

Bet vilniečiai žvelgia toli į priekį: centralizuota vėsa bus gaminama šalčio stotyse, kur vienu metu susidarys ne tik vėsa, bet ir šiluma.

Nusipirkdami naujovišką siurblį kauniečiai neslėpė, kad žengė žingsnį į dar naują verslo sritį.

Vėsa į pastatus bus tiekiama centralizuotai, patalpų savininkams esą nereikės investuoti į vėsinimo įrangą ir mokėti už jos eksploataciją, teks pinigus pakloti tik už sunaudotą vėsos energijos kiekį.

Štai čia ir yra esmė. Vėsą tieks centralizuotai, norintiems jos atsisakyti teks nueiti kryžiaus kelius kaip ir tiems, kurie nebenori šildytis centralizuotai.

Žiemos šiltėja, tad šilumos tiekėjams pelnas vis mažėja. O čia – naujos aukso kasyklos. Ir svarbiausia – ateityje vėsinsimės visi. Ne, čia ne prievarta. Tiesiog paslaugos tiekimas iš vienų rankų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.