Ministerija keis bausmių sistemą: tikisi sumažinti nusikalstančiųjų pakartotinai skaičių

Teisingumo ministerija pradeda bausmių vykdymo sistemos pertvarką: tikisi daugiau nuteistųjų paleisti lygtinai, sumažinti nusikalstančiųjų pakartotinai skaičių.

Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-09 12:22

Ministerija pranešė, kad pirmadienį Vyriausybė per neformalų pasitarimą pritarė teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos pateiktai naujos bausmių vykdymo sistemos pertvarkos koncepcijai.

Pagal ją, iki 2023 metų numatyta įgyvendinti struktūrinius pokyčius, priimti naują Bausmių vykdymo kodeksą ir pakeisti Probacijos tarnybos pavaldumą.

„Mūsų bausmių vykdymo sistema šiandien yra atgyvenusi ir neefektyvi, ir tam spręsti reikia kompleksinių priemonių. Deja, bet įkalinimo įstaigos nuo sovietinių laikų kol kas tebėra savotiški bausmes atliekančių žmonių kriminalinės kvalifikacijos kėlimo fabrikai, kuriuose dominuoja kerštas ir pyktis“, – pranešime spaudai cituojama E. Dobrovolska.

Pasak ministrės, jos siekis yra su socialiniais partneriais sukurti vakarietiško tipo įstaigas, kuriose „atsirastų vietos pozityviam pokyčiui ir orumui“.

Bausmių vykdymo sistemos pertvarkoje didelį dėmesį planuojama skirti pakartotino nusikalstamumo prevencijai ir efektyviam administravimui, tolygus darbo krūvio, resursų paskirstymas.

„Vienam pareigūnui betarpiškai bus galima dirbti ne daugiau nei su trisdešimčia nuteistųjų, kai šiuo metu dažnai tenka dirbti net su šimtu“, – sako E. Dobrovolska.

Teisingumo ministerija planuoja per metus lygtinai paleistų iš įkalinimo įstaigų asmenų dalį, palyginti su bendruoju paleistų asmenų skaičiumi, didinti nuo dabartinių 20 proc. iki 50 procentų. Bus siekiama, kad pakartotinai grįžtančiųjų į įkalinimo įstaigas mažėtų nuo 62 proc. iki 40 procentų.

„Turime pereiti nuo resocializacijos imitacijos prie sistemingos realios prevencijos ir elgesio korekcijos programų įgyvendinimo – kai vienas resocializacijos pareigūnas dirbs su ne daugiau kaip 20 nuteistųjų, kai dabar dirba su trigubai didesniu kiekiu nuteistųjų”, – sako ministrė.

Ministerija skaičiuoja, kad struktūrinė pertvarka leis sutaupyti 1,5 mln. eurų, jie galės bus panaudoti pareigūnų atlyginimams.

Bus keičiamas Kalėjimų departamento pavadinimas ir vietoj dešimties atskirų juridinių vienetų bus įkurta Lietuvos penitencinė tarnyba. Tuo pačiu planuojama Probacijos tarnybą atskirti nuo Kalėjimų departamento ir perkelti prie Teisingumo ministerijos.

Pagal parengtą penitencinės tarnybos koncepciją, nebeliktų atskirų įstaigų vadovų. Anot ministerijos, tokiu būdu bus efektyviau užtikrinama vienoda praktika, o sprendimai priimami centralizuotai, eliminuojant korupcijos rizikas.

„Šiuo metu net 72 proc. visuomenės mano, kad bausmių sistemoje vyrauja korupcija. Sieksime, kad ši nuostata ženkliai keistųsi, o tai ypač susiję su subkultūrų eliminavimu. Plečiamas Imuniteto padalinys ir kuriamas Informacinių technologijų skyrius padės sparčiau skaitmenizuoti procesus sistemoje bei leis užtikrinti skaidrumą visuose sprendimų priėmimo ir įgyvendinimo etapuose bei mažinant korupciją“, – teigia E. Dobrovolska.

Naujai parengta koncepcija ir jos vykdymo priemonių planas nuo šios savaitės bus aptariamas su profesinėmis sąjungomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Taip pat ši pertvarka bus pristatyta ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete. Visus pakeitimus planuojama pateikti Seimui rudens sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.