T. V. Raskevičius apie antradienio įvykius prie Seimo: naudota simbolika peržengė visas ribas

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius sutinka su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, kad antradienio įvykiai prie Seimo galėjo būti gerai koordinuota pastanga veikti prieš valstybę. Politikas taip pat pabrėžia, kad renginio metu naudota holokausto simbolika peržengė ne tik etikos, bet ir moralės ribas.

Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 9:33 AM, atnaujinta Aug 11, 2021, 11:14 AM

„Iš tiesų apie tai, ką kalba gerbiama vidaus reikalų ministrė, reikia vertinti tam tikrų sutapimų kontekste. O yra toks geras posakis, kad sutapimų nebūna. Ir Lietuva iš tiesų susiduria su tam tikrais geopolitiniais iššūkiais, kurie šiuo metu yra susiję su migracijos procesais“, – „Žinių radijui“ teigė T. V. Raskevičius.

Seimo narys atkreipė dėmesį, kad antradienį, tuo metu, kai vyko protestas, Seimas nesvarstė jokių su pandeminiais ribojimais susijusių nutarimų, visi svarstyti projektai buvo apie migracijos procesus. T. V. Raskevičius taip pat pabrėžė, kad vėlų antradienio vakarą buvo fiksuoti ir neramumai Rūdninkuose, kur yra įrengta migrantų stovykla.

„Tai kartais įvertinant tuos įvykius tam tikrame kontekste, kas galėtų paneigti, kad vakar mestas iššūkis Lietuvos Respublikos galiojančio įstatymo viršenybei ir apskritai demokratijai galėjo būti ne atsitiktinumai, o tam tikra koordinuota pastanga. Bet jokių konkrečių duomenų ar tai pagrindžiančių aplinkybių aš savo žinioje šiandieną neturiu“, – sakė jis.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas akcentuoja, kad viskas, kas įvyko vakare, pasak jo, buvo ne nuomonės ar pozicijos pasireiškimas, o „paprasčiausiai neteisėti veiksmai“.

„Susirinkimų laisvė yra viena pamatinių demokratijos laisvių, kur žmonės gali išreikšti savo poziciją ir nuomonę, ir mums reikia daryti tą skirtį tarp sankcionuoto mitingo, kuris vyko iki 15.30 valandos popiet ir to, kas vyko po jo“, – sakė jis.

T. V. Raskevičius pasmerkė ir renginio metu naudotą holokausto simboliką.

„Bet kartuvių pastatymas prie Lietuvos Respublikos parlamento ir Dovydo žvaigždžių demonstravimas, lyginant teisėtus būdus valdyti pandemiją su holokaustu, man atrodo, peržengia jau galbūt ne tik etikos, bet ir moralės ribas“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad Lietuvoje antradienį vyko dvi gerai koordinuotos akcijos, tai protestas šalia Seimo ir neramumai Rūdninkų poligone, kur yra apgyvendinti neteisėti migrantai. Pasak jos, riaušės prie Seimo buvo gerai organizuotas veikimas prieš Lietuvos valstybę.

ELTA primena, kad nuo antradienio ryto prie Seimo vyko protestas prieš COVID-19 ribojimus vakare peraugo į riaušes. Seimo įėjimus užblokavusius mitinguotojus nustūmė į įvykio vietą atvykusi riaušių policija. Vienas policininkas buvo sužeistas.

Prieš protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai buvo išvesti. Policijos pareigūnai susirinkusius mitingo dalyvius nustūmė nuo Seimo vartų, taip sudarydami galimybę iš Seimo išvykti parlamentarams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.