G. Nausėda: iš URM nutekinta įslaptinta informacija, „galinti padaryti didelės žalos“ A. Anušauskas ataką sieja su Rusija

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad tam tikri požymiai rodo, jog per kibernetinę ataką prieš Užsienio reikalų ministeriją (URM) nutekinta įslaptinta informacija.

Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministerija (URM).<br>V.Skaraičio nuotr.
Užsienio reikalų ministerija (URM).<br>V.Skaraičio nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 2:40 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 5:54 PM

„Vyksta tyrimas, be jokios abejonės, mes įvertinsime tą žalą, kurią padarė ši kibernetinė ataka. Tačiau yra tam tikrų požymių, kurie rodo, kad tam tikra informacija nutekėjo. Ir tai yra informacija su grifu „slaptai“, – ketvirtadienį interviu delfi.lt teigė šalies vadovas.

G. Nausėdos teigimu, nutekėjusi informacija „gali padaryti didelės žalos pirmiausia sąjungininkų atžvilgiu“.

„Bet tai yra potenciali žala, kurios šiuo metu aš dar negaliu viešai atskleisti“, – sakė prezidentas.

Ataką sieja su Rusija 

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad su Rusija siejami programišiai Užsienio reikalų ministerijos susirašinėjimus pavogė pernai lapkritį.

„Norime patikslinti, kad kibernetinis įsilaužimas įvykdytas praėjusių metų lapkričio mėnesį. Kibernetinę ataką taip pat bandyta surengti vakar, bet ji nebuvo sėkminga“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Jis patvirtino siejantis šį įsilaužimą su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Tos mūsų regione aktyviai veikiančios programišių grupuotės, kurios vykdo kibernetines atakas, įsilaužia į duomeų bazes, jos, kaip taisyklė, susijusios su Rusijos specialiosiomis tarnybomis“, – kalbėjo A.Anušauskas.

„Aš manyčiau, kad taip“, – teigė jis, perklaustas, ar ir šį išpuolį sieja su Rusija.

URM nekomentuos

Užsienio reikalų ministerija informacijos, kuri paskleista viešumoje, tikrumo patvirtinti negali, todėl jos nekomentuos.

„Vertiname tai kaip nedraugiškų šalių informacinę ataką“, – sako ministerija.

VSD: komentuoti negali

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis po susitikimo Prezidentūroje teigė negalintis komentuoti atakos prieš ministeriją, kol vyksta tyrimas.

„Vienareikšmiškai vertiname kaip labai didelę grėsmę ir labai didelę galimybę. Tik priminsiu, kad VSD savo viešų grėsmių vertinimuose visą laiką pabrėžė, kad kibernetinė erdvė yra labai pažeidžiamas dalykas, o kibernetinės atakos yra labai galimos, – kalbėjo D.Jauniškis.

A. Skaisgirytė prabilo apie iš URM pavogtus dokumentus, ministerija nekomentuoja

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė ketvirtadienį pareiškė turinti informacijos apie iš Užsienio reikalų ministerijos (URM) pavogus dokumentus.

Dieną prieš pranešimą apie bandymą įvykdyti informacinę-kibernetinę ataką pranešusi Užsienio reikalų ministerija nekomentuoja šalies vadovo Gitano Nausėdos patarėjos užsienio politikos klausimais žodžių.

„Riaušės prie Seimo, riaušės Rūdninkuose, įvairi informacija, pasirodanti tą pačią dieną, kad yra pavogti svarbūs dokumentai iš Užsienio reikalų ministerijos“, – LRT radijui kalbėjo A. Skaisgirytė.

„Per daug sutapimų, kad jie būtų atsitiktiniai“, – pridūrė ji.

Užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė šios informacijos nekomentavo.

„Komentuoti prezidento patarėjos žodžių mes negalime. Užsienio reikalų ministerija vakar paskelbė pranešimą spaudai ir mes liekame prie jo“, – BNS sakė ji.

URM trečiadienį paskelbė fiksavusi bandymą įvykdyti informacinę-kibernetinę ataką, informavusi apie tai atsakingas institucijas ir pradėjusi tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.