Genocido centras iš Lenkijos parsivežė medžiagos apie žuvusius lietuvius

 Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo (LGGRTC) centro specialistai iš vizito Lenkijoje parsivežė medžiagos apie lietuvius, įvairiomis aplinkybėmis žuvusius kaimyninėje šalyje.

Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Bubnys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 2:03 PM

LGGRTC vadovas Arūnas Bubnys ir Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento Specialiųjų tyrimų skyriaus vedėjas Rytas Narvydas praėjusią savaitę lankėsi Lenkijos Tautos atminties institute.

Kaip pranešė centras, jie lankėsi Lenkijos tautos atminties instituto Paieškų ir identifikacijos biure, kurio darbuotojai perdavė surinktą informaciją apie lietuvius, įvairiomis aplinkybėmis žuvusius Lenkijoje.

„Parsivežėme ne tik informaciją, bet ir gerosios praktikos pavyzdį“, – LGGRTC pranešime spaudai cituojamas jo vadovas A. Bubnys.

Pasak jo, Lenkijos tautos atminties institute veikia atskiras padalinys, turintis keliasdešimt darbuotojų, įskaitant ir savus archeologus. Jie ieško partizanų palaikų ne tik Lenkijos teritorijoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Lietuvoje jie yra radę nemažai buvusių Armijos Krajovos kareivių.

„Mūsų tikslas – susitarti dėl bendradarbiavimo ieškant lietuvių partizanų Suvalkų krašte“, – sakė A. Bubnys.

LGGRTC atstovai taip pat aptarė dokumentų rinkinio tomo, skirto sovietų okupuotos Lietuvos Valstybės saugumo ministerijos (MGB) operatyvinei grupei Lenkijoje, leidybos darbus.

Ši grupė veikė Lenkijos teritorijoje, siekdama nustatyti lietuvių rezistencijos kelius į Vakarus ir ryšių kanalus šioje šalyje, įskaitant ir partizano Juozo Lukšos Daumanto keliones.

Anot LGGRTC, rengiamo tomo medžiaga atskleidžia plačią įvykių panoramą, parodo MGB pastangas ir metodus siekiant uždaryti bet kokį lietuvių rezistencijos kontaktą su laisvuoju pasauliu.

Leidinys rengiamas lietuvių ir lenkų kalbomis. Planuojama, kad knygynus jis pasieks 2022-aisiais.

Tai būtų antras serijos „Lenkija ir Lietuva XX amžiuje. Specialiųjų tarnybų archyvų dokumentai“, kurią rengia bendra Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro bei Lenkijos tautos atminties instituto darbo grupė, tomas.

Pirmasis „Sovietinių represinių struktūrų veikla prieš lietuvių ir lenkų pogrindį 1944–1945 m.“ išleistas 2016 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?