Pasisakė apie riaušes prie Seimo: matome nukopijuotą Garliavos istorijos variantą

Antradienį prie Seimo vyko maždaug 5 tūkst. piliečių subūręs mitingas dėl apribojimų nepasiskiepijusiems vakare virto riaušėmis, per kurias nukentėjo 18 pareigūnų. Policijos pareigūnai, politikai bei apžvalgininkai „Žinių radijo“ laidoje įvertino, kaip ir dėl kokių priežasčių antradienį kilo riaušės.

Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Gagas.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Gagas.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Gagas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Gagas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 10:51 AM, atnaujinta Aug 12, 2021, 11:29 AM

Perspėjimai nepadėjo

Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas „Žinių radijo“ laidoje plačiau papasakojo apie antradienio įvykius prie Seimo.

„Pirmasis mitingas ėjo į pabaigą – mitingo organizatorė informavo, kad baigė mitingą. Dalis žmonių atsiskyrė, išsiskirstė.

Tačiau viena dalis liko. Jų veiksmai pažeidinėjo ne tik Susirinkimų įstatymą, jie savo veiksmais blokavo įvažiavimus ir išvažiavimus iš Seimo, nebuvo užtikrinta judėjimo laisvė LR Seimo nariams, taip varžoma jų laisvė.

Tie jų veiksmai iššaukė adekvačius, proporcingus policijos pareigūnų veiksmus. Buvo pritrauktas atitinkamas jų kiekis, reikalingas užtikrinti viešajai tvarkai“, – kalbėjo S.Gagas.

Jo teigimu, policijos pareigūnai ne kartą įspėjo, kad susirinkusių asmenų veiksmai yra neteisėti, jog jie turėtų atlaisvinti važiuojamąją dalį, atsitraukti 75 m. atstumu nuo Seimo.

„Visa tai nedavė rezultatų. Matėme, kad pokalbiai, derybos vyksta nekonstruktyviai. Buvo įžeidinėjami pareigūnai, Seimo nariai. Po truputį kilo įtampa, pašaliniai asmenys, kurie buvo prie Seimo, kėlė grėsmę ir praeinantiems – ne tik Seimo nariams ir policijos pareigūnams, bet ir kitiems asmenims, kurie neturėjo jokių reikalavimų, tiesiog stebėjo“, – įvertino pareigūnas.

Dėl šių priežasčių, S.Gago teigimu, buvo suplanuota policijos operacija, siekiant atlaisvinti važiuojamąją kelio dalį ir užtikrinti laisvą pateikimą ir išvykimą iš Seimo.

„Perspėjimai, kad bus panaudota prievarta susirinkusių asmenų atžvilgiu, nedavė rezultato, iššaukė pyktį. Buvo panaudota prievarta atstumiant susirinkusius asmenis nuo Seimo. Tai iššaukė „akmenų lietų“, pradėjo dužti policijos pareigūnų langai, vėliau – Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų automobilių langai, apgadinamas transportas.

Po to priimti sprendimai sulaikyti organizatorius, kurie savo veiksmais šiurkščiai pažeidinėjo viešąją tvarką, smurtavo, niokojo turtą“, – apibendrino jis.

Paklaustas, galbūt prevencinės, didesnės pareigūnų pajėgos būtų sukūrusios atgrasomąjį įspūdį, S.Gagas pabrėžė, kad mitingas dienos metu prasidėjo taikiai.

„Vertinant situaciją nebuvo jokių indikatorių, rizikos faktorių. Situacija pradėjo kaisti gerokai vėliau, atitinkamai buvo reaguojama į susidariusią situaciją. Kaip visada sakau, reikia išnaudoti visas galimybes pirmiausia kalbėtis, įspėti, duoti laiko suprasti, keletą kartų. Paskutinė priemonė – fizinė prievarta“, – kalbėjo pareigūnas.

Buvo galima susikalbėti

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas teigė, kad antradienį įvykusį mitingą galima suskirstyti į dvi dalis. Pasikalbėti su protestuotojais pirmoje mitingo dalį buvo išėjęs ir P.Saudargas.

„Buvau išėjęs pasikalbėti su žmonėmis. Teko labai garsiai kalbėti norint perrėkti minią, bet žmonės klauso. Jei mato, kad tu su jais kalbi argumentų kalba, klauso ir net pritaria, įmanoma rasti sąlyčio taškų diskusijoje.

Bet dalis žmonių buvo nusiteikę tiesiog nieko neklausyti. Jiems visiškai neįdomu, ką tu kalbi, kokie argumentai. Dalis buvo išgėrę. Ir jie buvo tiesiog agresyviai nusiteikę, įvairią necenzūrinę leksiką vartojo. Tai – nieko baisaus, mes tą išgyvenome, keli Seimo nariai pabendravome“, – kalbėjo parlamentaras.

Visiškai kitaip P.Saudargas vertina antrąją mitingo dalį, kada buvo taikomas smurtas prieš pareigūnus.

„18 sužeistų pareigūnų, trys yra ligoninėje – kaulų lūžiai, plėštinės žaizdos. Tai yra nusikaltimai – tai nebėra nei diskusija, nei savo teisių reikalavimas. Užpulti pareigūną yra nusikaltimas, jį sužaloti, mėtyti akmenis į žmones, į automobilius, mėtyti sprogmenis.

Sudaužyti automobiliai, skydai, pareigūnai sužaloti. Peržengta riba bet kokio dialogo iš dalies visuomenės pusės“, – pabrėžė jis.

Seimo narys Vytautas Bakas kalbėjo, kad į protestą susirinko žmonės, nepatenkinti Vyriausybės sprendimais.

„Mano pasiūlymas – pradėti vertinti svarbius sprendimus viešojo saugumo požiūriu. Jeigu turime teisės aktų projektą, prieš išnešant jį į visuomenę, Vidaus reikalų ministerija (VRM), kurios funkcija yra analizuoti poveikį ne tik korupcijai, bet ir kaip tai gali lemti kriminogeninę situaciją, lemti visuomenės nuotaikas, viešąjį saugumą. Su tuo reikia dirbti“, – sakė V.Bakas.

Sprogęs pūlinys

Tuo metu dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris svarstė, kad protesto priežasčių gali būti daug, tačiau svarbiausia – nebaudžiamumo atmosfera.

„Visas priežastis reikia ne tik matyti, bet ir jas graduoti pagal svarbą. Svarbiausias katalizatorius, trigeris, susprogdinęs pūlinį, vakar sprogusį prie Seimo, manau, kad yra nebaudžiamumo atmosfera, kuri galutinai visą publiką apsvaigino.

Nebaudžiamumo atmosfera kaupėsi ilgai, faktiškai nuo pirmojo, vadinamojo „Šeimų maršo“ Vingio parke. Kai ta publika pamatė, kad „sistema“, valstybės pareigūnai ne tik tūpčioja, trypčioja prieš juos, kartais traukiasi atatupsti, bet dar ir puola su jais filtruoti ir jiems pataikauti – pirmiausiai turiu omeny prezidentą G.Nausėdą, tai jie galutinai ir įsidrąsino.

Tai buvo tik laiko klausimas. Faktiškai mes matome nukopijuotą violetinės Garliavos istorijos variantą, kurią jau daugelis spėjo primiršti. Lygiai taip pat ten situacija vystėsi, o antradienį buvo miniatiūra šito siužeto“, – kalbėjo V.Bruveris.

Anot jo, vietoje to, kad po 17 val., kada buvo aišku, link kur viskas judės, būtų pakankamai pareigūnų, ryžtingai nusiteikusių prevenciškai užkardyti bet kokius veiksmus, „matėme kelias valandas trukusį vakuumą, kuriame ir kilo tas gaisras, kurį po to reikėjo paskubomis malšinti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.