R. Karbauskis: iš valstiečių frakcijos S. Skvernelis pasitraukti galėtų tik vienu atveju

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad Seimo nario Luko Savicko sprendimas pasitraukti iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime nebuvo netikėtas. Politikas įsitikinęs, kad po LVŽS tarybos sprendimo, jog frakcijos nariai, apsisprendę palaikyti Partnerystės įstatymą, bus šalinami iš frakcijos, šiam įstatymui paramą išreiškę politikai tik ir ieškojo galimybės pranešti apie pasitraukimą.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė, ELTA

Aug 12, 2021, 2:35 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 2:37 PM

Vis tik LVŽS pirmininkas įsitikinęs, kad opozicijos lyderį Saulių Skvernelį svarstyti pasitraukimą iš frakcijos galėtų paskatinti nebent skirtingas požiūris į prezidentą Gitaną Nausėdą. 

Politikas akcentuoja, kad LVŽS šalies vadovą laiko savo sąjungininku, tuo tarpu S. Skverneliui prezidentas, pasak R. Karbauskio, yra priešininkas. R. Karbauskio teigimu, daugiau vertybinių skirčių tarp S. Skvernelio ir LVŽS frakcijos nėra.

L. Savickas tik ir ieškojo progos pranešti apie pasitraukimą

„Tikrai nebuvo netikėtas, nes po mūsų tarybos sprendimo, kad frakcijos nariai, kurie balsuos už partnerystės įstatymą, tokį, kuris buvo Seime pateiktas, jis rudenį grįžta vėl, bus teikiamas, tai atitinkamai tie, kurie palaiko šį įstatymą bus šalinami iš frakcijos“, – Eltai teigė R. Karbauskis.

Jo teigimu, Partnerystės įstatymą palaikę L. Savickas, iš partijos pašalintas Tomas Tomilinimas ir apie pasitraukimą iš frakcijos svarstanti Rūta Miliūtė ieškojo progos išeiti iš frakcijos. Politikas taip pat įsitikinęs, kad apie pasitraukimą svarstanti R. Miliūtė priims sprendimą palikti frakcijos narių gretas.

Vis tik, R. Karbauskis teigia, kad L. Savickas, apkaltindamas LVŽS frakciją parama riaušininkams prie Seimo, pasielgė nevykusiai ir pažemino savo kolegas.

„Nėra net abejonių, kad jie ieškojo progos, kokios nors, pateisinti savo pasitraukimą. Tik ta proga buvo pasirinkta labai nevykusiai, nes taip pažeminti savo kolegas, kaip pažemino L. Savickas, tai aš tiesiog iš jo nesitikėjau tokio dalyko. Suprantu, kad specialiai sumaišyta mitingas ir riaušės, prišnekėta kažkokių kvailybių.

Nes LVŽS nariai nei nekvietė į riaušes, nei dalyvavo jose, jie buvo tik mitinge ir jie perkaitė partijos kreipimąsi, kuris nekvietė į jokias riaušes. Kaip tik buvo šneka apie tai, ko nepadarė valdžia ir ką turi padaryti valdžia, kad žmonėms nereikėtų protestuoti“, – sakė R. Karbauskis.

„Tai, kai nori, bet ką panaudosi, kai tikslas yra būtent išeiti, randi priežastį. Tik aš galvojau, kad jis gudriau ras priežastį, nelabai tikėjausi savo kolegoms įžeidimų tokių visiškai be pagrindo“, – pridūrė jis.

Politikas tikina, kad frakcijos kolegos yra nusivylę tokiais L. Savicko pareiškimais, nes pasak jo, LVŽS frakcija neturi nieko bendro su prie Seimo įvykusiomis riaušėmis.

„Visiškai akivaizdu, kad mūsų frakcija su riaušėmis, kurios vyko po mitingo neturi nieko bendro. Ir mes niekada nepalaikytume tokių riaušių, net minties tokios negali būti“, – sakė jis.

S. Skvernelis iš frakcijos galėtų trauktis nebent dėl išsiskiriančio požiūrio į prezidentą

R. Karbauskis teigia, kad esminė skirtis, kuri galėtų paskatinti S. Skvernelį svarstyti apie pasitraukimą iš frakcijos yra nesutampantis LVŽS frakcijos ir jo požiūris į prezidentą.

„Paties Sauliaus pozicija skiriasi ne vertybiniuose dalykuose, pats esminis dalykas – požiūris į prezidentą. Mūsų partijos pozicija, kad prezidentas yra mūsų sąjungininkas daugelyje temų, nes jis lygiai taip pat kaip mes mato, ką išdarinėja valdžia šiuo metu. O Sauliui prezidentas yra ne sąjungininkas, o priešininkas. Ir tai akivaizdžiai visuose pasisakymuose yra pasireiškę“, – sakė R. Karbauskis.

„Kodėl taip atsitiko? Galbūt dėl prezidento rinkimų, galbūt dėl jų darbo, kada jis buvo premjeras, o prezidentas jau buvo G. Nausėda, galbūt ten kažkas atsitiko. Aš nežinau, kodėl taip yra, bet mūsų frakcijoje Sauliaus pozicijos veikti prieš prezidentą niekas nepalaiko praktiškai, apart kelių žmonių“, – taip pat akcentavo jis.

Vis tik valstiečių lyderis akcentavo, kad nepaisant S. Skvernelio nesutarimų su prezidentu LVŽS frakcija tikrai nekeis savo pozicijos šalies vadovo atžvilgiu.

„Dėl kitų aš pasakyt negaliu nieko. Jeigu požiūris į prezidentą bus ta skiriamoji linija ir žmonės, t.y. Saulius ar kažkas dar pasitrauks dėl to, kad nemėgsta mūsų prezidento, (...) tai ką padarysi. Tai yra dalykai, kur mes tikrai nekeisime savo pozicijos. Galiu užtikrintai pasakyti, 100 procentų mes esame prezidento pusėje ir prezidentas yra mūsų pusėje dėl to, kad ši valdžia yra beviltiška“, – sakė R. Karbauskis.

Politikas svarstė, kad galbūt ir daugiau S. Skvernelio rato nepartinių LVŽS frakcijos narių turi panašų požiūrį į šalies vadovą.

„Tos diskusijos vyksta galbūt toje grupelėje žmonių, kurie nėra mūsų sąjungos nariai. Tik tarp tų gali būti, nes aš galiu užtikrintai pasakyti, kad tarp mūsų partijos narių tokių diskusijų nėra“, – patikino jis.

„Reikia suprasti, kad žmonės, kurie nepriklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, jie yra laisvi, nepriklauso politinei organizacijai. Jie galvoja, kaip jiems geriau politikoje“, – pridūrė jis.

„Jeigu S. Skvernelis pasitrauktų iš frakcijos, tai tik dėl to.

R. Karbauskis akcentuoja, kad S. Skvernelio pasitraukimo priežastis galėtų būti tik prezidento klausimas. Pasak jo, ryškesnių vertybinių skirčių tarp LVŽS frakcijos ir S. Skvernelio nėra.

„Vertybine prasme mes niekur taip iš esmės nesusikirtome, kad dėl to reiktų išeiti iš frakcijos. Bet jeigu jis išeitų ir surinktų aplink save tuos, kurie išėjo dėl partnerystės, tada jau kitas klausimas. Tada vertybine prasme irgi yra skirtumas, kurio jis neparodė, balsuodamas dėl įstatymo“, – sakė politikas.

ELTA primena, kad Seimo narys L. Savickas antradienį pranešė paliekantis LVŽS frakciją Seime. Politikas savo apsisprendimą grindė LVŽS pozicija dėl antradienį vykusio mitingo prie Seimo.

„Riaušių išvakarėse LVŽS, raginusi „nutraukti nepasiskiepijusių žmonių nuo COVID-19 diskriminaciją“, net ir šiandien neatsitraukia – siunčia sveikinimus „Tautai, atėjusiai apginti savo valstybės ir Laisvės“ ir konstatuoja, kad „Tauta aklai nepaklus prievartos ideologijai ir netarnaus valdžiai“. Tai – ne tik man nesuvokiami, bet ir milžinišką gėdos jausmą keliantys teiginiai“, – trečiadienį savo feisbuko paskyroje rašė jis.

Apie pasitraukimą neslėpė galvojanti ir kita valstietė Rūta Miliūtė. Pasak parlamentarės, kai kurių frakcijos kolegų reakcijos ir parama antradienį prie Seimo susirinkusiems protestuotojams privertė susimąstyti.

Tuo tarpu Seimo opozicijos lyderis, LVŽS frakcijos narys Saulius Skvernelis, reaguodamas į Seimo nario L. Savicko sprendimą trauktis iš LVŽS frakcijos, teigė, kad greičiausiai tai ne pirmas ir ne paskutinis tokį sprendimą priėmęs frakcijos narys. Vis tik politikas teigia kol kas pats jokio apsisprendimo dėl tolesnės ateities LVŽS frakcijoje nesąs priėmęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.