VSD apie Šeimų sąjūdžio veiklą vadovus informavo jau sausį

Apie Šeimų sąjūdžio veiklą Valstybės saugumo departamentas (VSD) šalies institucijas informavo dar sausį, sako jo vadovas Darius Jauniškis.

Darius Jauniškis<br>T.Bauro nuotr.
Darius Jauniškis<br>T.Bauro nuotr.
Darius Jauniškis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darius Jauniškis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 3:53 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 4:30 PM

„Valstybės saugumo departamentas jau sausio mėnesį yra informavęs visus sprendimų priėmėjus, institucijas apie Šeimų sąjūdžio veiklą, apie tuos procesus, kurie gali išvirsti į riaušes ar dar kažką ir nuolat ta informacija buvo teikiama nuo sausio mėnesio. Teigti, kad VSD tai pagavo kažkaip nepasiruošusį, tai yra absoliučiai neatsakinga“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė VSD vadovas.

D.Jauniškis teigė negalintis plačiau pakomentuoti, kokia informacija teikta, nes ji yra neviešo pobūdžio.

Kita vertus, jis pripažino, jog pradinių signalų nebuvo, kad antradienį prie Seimo surengtas mitingas prieš naujus ribojimus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems žmonėms galėtų išvirsti į riaušes.

„Aš jums labai sąžiningai pasakysiu: pradinių signalų nebuvo tokių, kad tai galėtų išvirsti į riaušes, ir aš galvoju, kad policijos irgi ta pati išvada turėtų būti. Nebuvo signalų, kad tai būtinai išvirs maištus, riaušes ar smurtą“, – teigė jis.

D.Jauniškis sakė, kad departamentas šiuo metu neturi duomenų apie antivalstybinę veiklą ar įrodymų, jog už to stovi užsienio jėgos.

„Jeigu tie įrodymai bus, o aš neatmetu ir to varianto, be jokios abejonės, bus tiriama, analizuojama ir bus pateikiama visuomenei“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto VSD direktorius teigė, kad po įvykių prie Seimo situaciją reikia įvertinti iš naujo.

„Hibridinio karo elementų galima įžvelgti, ką mes ir pasakėme – kad yra apraiškų, ypatingai po riaušių, kurios kelia tam tikrą neramumą, ir reikėtų pervertinti tą situaciją. Iš principo kai išvirsta į riaušes, į smurtą, čia jau yra visai kiti dalykai. Dėl to ir sakome, kad yra antivalstybinės veiklos apraiškų, kurias reikėtų tirti ir pateikti tam tikras išvadas“, – sakė D.Jauniškis.

VSD vadovas taip pat tvirtino, kad institucija kol kas neturi duomenų, jog riaušės prie Seimo Vilniuje ir migrantų stovykloje Rūdninkuose Šalčininkų rajone galėjo būti susijusios.

D.Jauniškis ketvirtadienį susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda aptarti pastarųjų įvykių šalyje ir saugumo situacijos.

VSD trečiadienį pranešė, jog šią savaitę prie Seimo vykusios riaušės turėjo antivalstybinės veiklos bruožų.

Departamentas taip pat renka ir tikrina papildomą informaciją apie protesto prie Seimo ir neramumų neteisėtų migrantų sulaikymo vietoje Rūdninkuose aplinkybes bei galimą šių įvykių koordinavimą, sąsajas tarp asmenų, dalyvaujančių pastarojo meto protestuose.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę į sankcionuotą mitingą prie Seimo Vilniuje protestuoti prieš Vyriausybės planuojamus ribojimus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui protestas peraugo į riaušes, per susirėmimus nukentėjo 18 pareigūnų, sulaikyti 26 žmonės. Panašiu metu riaušės vyko migrantų stovykloje Rūdninkuose. Čia išlaužus tvorą apie 20 užsieniečių buvo palikę stovyklą, tačiau netrukus sulaikyti ir grąžinti.

Šeimų sąjūdis teigia nebuvę mitingo prie Seimo organizatoriai, tačiau pritarę jo tikslams ir kvietę jame dalyvauti, o šios organizacijos atstovai jame dalyvavo asmeniškai. Šeimų sąjūdis teigė, kad jų narių buvo ir tarp sulaikytųjų riaušių metu, tačiau tvirtina, jog dvi sąjūdžio narės sulaikytos nepagrįstai.

Šeimų sąjūdis mitingą prie Seimo organizuoja rugsėjo 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.