G. Nausėda pasirašė dekretą dėl teisių kariams suteikimo ekstremaliosios situacijos metu

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasirašė dekretą Dėl teisių kariams suteikimo ekstremaliosios situacijos atveju.

G.Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-13 12:52

Šią savaitę Seimas neeilinės sesijos metu priėmė Lietuvos Respublikos karinės jėgos naudojimo statuto 13 straipsnio pakeitimo įstatymą ir Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 18 straipsnio pakeitimo įstatymą, kuriais leista kariams suteikti atitinkamas teises esant ekstremaliajai situacijai, sparčiai didėjant ekstremaliojo įvykio mastui ir siekiant išvengti grėsmės visuomenės rimčiai, kai būtina padėti policijos, VSAT ar VST pajėgoms vykdyti jų funkcijas.

Šalies vadovas pasirašė šiuos įstatymų pakeitimus, pabrėždamas, kad šiuo metu jie yra itin svarbūs, nes leidžia panaudoti karių pagalbą efektyviausiu būdu neskelbiant šalyje nepaprastosios padėties.

Vadovaudamasi šiais įstatymais Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija kreipėsi į Vyriausybę su prašymu teikti siūlymą prezidentui suteikti kariams įstatyme numatytas teises. Prezidentas, atsižvelgdamas į susiklosčiusią padėtį, šiais metais keliasdešimt kartų išaugusį neteisėtai sieną kertančių užsieniečių skaičių, nusprendė suteikti kariams įstatyme numatytas teises, leidžiančias veikti kartu su Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnais ir efektyviai valdyti migracijos krizę – naudoti įstatymuose numatytas priemones prieš neteisėtai sieną su Baltarusijos Respublika kertančius, sulaikytus ir (ar) apgyvendinimo vietose esančius migrantus bei kitus asmenis, prisidedančius prie neteisėtos migracijos ar trukdančius civilinės saugos sistemos pajėgoms tinkamai atlikti jiems nustatytas funkcijas.

Atitinkamas teises kariai turės tik veikdami pasienio ruože ir asmenų, neteisėtai kirtusių sieną, laikino sulaikymo ir (ar) apgyvendinimo vietose.

Prezidento dekretas įsigalioja nuo jo priėmimo. Jis teikiamas Seimui tvirtinti artimiausiame Seimo posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.